Fakjů pane učiteli

76%

Zajímavosti 10

  • Neexistuje žádný smysluplný důvod nebo vysvětlení, proč je Charlie ve škole zrovna v době, kdy Laura najde ve skříňce Zekiho vzkaz a přinese ho Lisi.
  • Když Zeki a Charlie telefonují, na displeji Charlieho telefonu se zobrazí číselný blok. Ten se však zobrazuje pouze před uskutečněním hovoru, konkrétně pro ruční vytočení čísla. Během hovoru, když je telefon vedle ucha, by senzor přiblížení vypnul displej.
  • Lisi zjistí, že Zeki zfalšoval svůj diplom a že není skutečným učitelem, když prohledá jeho osobní spis v ředitelně. V Německu nejsou osobní spisy učitelů uloženy ve školách, ale na ministerstvu školství.
  • Zeki hledá práci školníka ve škole. Poté, co předstíral poplach, se dostane na pohovor s ředitelem školy. To v Německu není možné, protože školníky najímají místní úřady. Ředitelé škol pracují jako státní zaměstnanci pro spolkovou zemi; na přijetí člověka pracujícího pro místní úřad nemají žádný vliv.
  • Zeki hledá peníze v podzemí pomocí GPS v telefonu. GPS však v podzemí nefunguje.
  • Uschi Glasová, která v tomto filmu hraje jednu z učitelek, hrála v 70. letech v jednom z filmů "Pauker", v nichž studenti prováděli učitelům podobné žertíky jako v tomto filmu, například v ""Immer Ärger mit den Paukern", v remaku "Die Feuerzangenbowle" ze 70. let a ve čtyřech filmech ze série "Die Lümmel von der letzten Bank", kde hrála Marion Nietnagelovou. Také hrála učitelku hotelové školy ve filmu "Hilfe, ich liebe Zwillinge" z roku 1969.
  • Další zábavu pro starší diváky přináší vystoupení Uschi Glasové v roli zoufalé učitelky. Když Glasová v 60. letech 20. století začínala svou hereckou kariéru, objevovala se jako žákyně ve filmech "Lümmel" (např. Die Lümmel von der ersten Bank - 1. Trimester: Zur Hölle mit den Paukern (1968)) - v podstatě obdoba její role v tomto filmu.
  • Fráze "Fack ju" v originálním názvu je parodií na špatnou gramatiku a je foneticky totožná s "Fuck you". Z tohoto důvodu byla franšíze v roce 2015 zamítnuta ochranná známka, protože Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) považoval název za vulgární. Společnost Constantin Film se proti tomu odvolala a v roce 2020 Evropský soudní dvůr (nejvyšší soud Evropské unie) rozhodl, že posouzení ze strany EUIPO bylo nesprávné.
  • Se 7,2 miliony diváků se jedná o nejúspěšnější film v německých kinech uvedený v roce 2013, který dokonce překonal i Hobita: Šmakova dračí poušť (2013).
  • První film po šesti letech v německých kinech, který zaznamenal více než pět milionů návštěvníků.