Automata

59%
Automata
Země, rok 2044. Sluneční erupce vyhubily téměř celé lidstvo a povrch zamořily radiací. Humanoidní roboti, které přeživší vytvořili, aby Zemi učinili alespoň trochu obyvatelnou, fungují na základě dvou protokolů: nesmí ublížit žádnému člověku a nesmí sebe nebo jiné roboty jakkoliv modifikovat. Pojišťovák Jacq Vaucan vyšetřuje na první pohled rutinní událost, při níž policista zastřelil robota, který prý sám sebe upravoval. Jacq se snaží vypátrat, kdo robota přeprogramoval, aby porušil základní pravidlo své existence. Jak se ale ponořuje víc a víc do případu, začíná zjišťovat, že viníkem možná nebude člověk… (filmer.cz)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 483 bodů
8
Námět je jednoduchý. V postkatastrofické době se určitý pojišťovací agent korporace robotu ROC Jacq Vaucan snaží vyšetřit případy robotů porušujících stanovené primární protokoly proti jejich změně chování. To, co objeví, bude mít hluboké důsledky pro budoucnost lidstva. A tak tu máme další filmovou a po vizuální stránce přívětivou rozpravu o fenoménu zvaném robot a nebezpečí s tím spojené. Ano, už dnes víme, co dokáže tzv. umělá inteligence. A co když tu umělou inteligenci někdo upraví tak, aby robot začal rozhodovat sám a naprosto ve všem? Potom i zákony robotiky podle spisovatele sci-fi povídek a románu Isaaca Asimova budou k ničemu. A právě s tím pracuje tento příběh, který ale na druhou stranu nepřináší nic nového. Vedle podobně zaměřených snímků se však může zařadit beze studu. Svým způsobem se vlastně jedná o detektivku, která je vlivem již provařených námětů značně předvídatelná. Příběh se odehrává v roce 2044 a je to znát ve své hlubší reálnosti. Neuvidíme tu žádné velké futuristické prvky, jak jinak bývá obvyklé a naopak zůstávají mnohé, jak se dnes říká, retro objekty. A právě po vizuální stránce v rámci atmosféry a soudobé doby vše funguje tak jak má. Pomalejší tempo je v zájmu emočních situací a ano, ty také fungují. Jediným překvapením je snad jen Antonio Banderas v hlavní roli. Zhostil se toho s plným respektem. Snímek měl omezený rozpočet, avšak filmaři se s tímto neduhem poprali skvostně. Do filmové historie se zřejmě nezapíše, ale pro fanoušky dobře promyšlené sci-fi, bude příjemnou záležitostí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Komornější variace na "Já, robot". Možná až trošku překombinované, ale všechno vynahrazuje fain holohlavý Banderas a podařená špinavá atmosféra. Za málo peněz docela dost muziky, akorát to mělo přijít o 10 let dřív.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Občas docela zajímavé, ale celkově nudné. Koukat se na to sice dá, sci-fi je to plnohodnotné, ale prostě bez šťávy. Zaplať pánbůh za Toníka. 38%

Dodatečné informace

Původní název:
Autómata (více)
  • USA Automata
  • USA Autómata
  • USA Agente do Futuro
  • USA Живи машини
  • USA Страховик
  • USA Страховщик
Premiéra v ČR:
11. 3. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
USA, Španělsko, Bulharsko, Kanada
Rozpočet:
7 mil. USD
Tržby:
6,24 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Automata je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch