Nejvyšší nabídka

79%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Nádherně zpracovaný film. Tajemná atmosféra, napětí, ale i stabilní kamera, smysl pro detail a krásné dlouhé záběry. Co se týče scénáře, tak za mě je také nadprůměrný a i když jsem zakončení měl jako jednu ze svých variant, dlouho to vypadá, že to může dopadnout jakkoliv. Brilantní Donald Sutherland a nevšední vynikající snímek, to je Nejvyšší nabídka.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Tornatore je režisér zakletý v čase a prostoru, točí celý život jako sedmdesátník a ty nostalgické přeslazené obrazy umějí být otravné. Jenže na druhou stranu je v nich i cosi vtíravě účinného, za což je nedokážu odsuzovat. Platí to i pro Nejvyšší nabídku, které se mi chce vytknout hned několik věcí, ale nakonec dám prostě slabší čtyři hvězdy a uznám, že se a to koukalo dobře.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
V závěru roku film, který si v pohodě říká o místo v top ten. Trošku (ne)předvídatelné (člověk tak nějak prostě tuší nějakou levárnu a čeká jestli to bude pravda), a hlavně parádně natočené. Tornatore mě ještě nezklamal a s každým filmem klepe na 5-ti hvězdičkové hodnocení. Rush fakticky fenomenální. 8.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Moje třetí setkání s režisérem Tornatorem a opět mě nezklamalo. nejvyšší nabídka je pro mě o to cennější, že se pohybuji v prostředí aukčního trhu, takže mě to moc zaujalo i z jiného hlediska, než filmového. Každopádně příběh je to zajímavý, napínavý, nepředvídatelný, plný zvratů a za Prahu velké plus!
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Tak na téhle italské delikatese jsem si vyloženě pošmáknul. Máme tu jednak lahodný, emocionálně pestrý příběh o výrazných charakterech, které svým vystupováním stupňují naší zvědavost a výrazně čeří jedinečnou atmosféru tajemna a tabu, a jednak naprosto výtečnou, po psychologické stránce zcela věrohodnou režii, která servíruje divákovi všechny dramatické zvraty opravdu maximálně chutným a vybraným způsobem. Plus herecká exhibice Geoffreyho Rushe, pohledný dezert v podobě Sylvie Hoeks a krásné pražské zakončení, které snad světovým filmařům opět připomene, kde že mají podobně silné a podmanivé příběhy natáčet. A musím zahanbeně přiznat, že unesen krásnou formální stránkou jsem na tu dle většiny "triviální a předvídatelnou" pointu dlouho ani nepomyslel... Mňam.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Na Nejvyšší nabídku jsem dostal hned několik doporučení, z nichž se často objevoval názor, že se jim líbilo, jak si s nimi film jako s divákem hraje a nebojí se twistů, i proto jsem po čase dal snímku šanci.. Příběh sleduje život Virgila postaršího asociálního zaměstnance aukční síně, který je na jednu stran celou komunitou sběratelů umění ceněn pro svoje mistrné odhady, ale za to současně mu nedělá problém překračovat morální hodnoty spojené s jeho postavením v aukci a společně s kamarádem si za levné ceny skupující umělecké kusy, na které ostatní účastnící dražby nemají takový čuch, anebo si nejsou tolik jistí jejich pravostí. Musí tedy pokaždé sehrát s kamarádem Billym divadlo s nejvyšší nabídkou. Jeho život nestárnoucího mládence se změní, když mu zavolá neznámá žena s prosbou o prodej svých obrazů. Brzy vyjde najevo, že tahle klientka je něco extra, a to nejen proto, že trpí agorafobii a silnou apatií vůči ostatním lidem a teprve pak tajemná žena začne hlavního hrdinu opravdu zajímat.. Nejvyšší nabídka baví svým zasazením do pražských uliček a motivací diváka zjistit, o co tady vlastně jde. A i když se musíte prokousat pro skutečně povrchní vztah starce s mladou holkou, který pochopil, že tohle je jeho životní šance si ještě užít, stejně se na to celkem dobře dívá.. Jen od jisté chvíle (která přijde dříve, než by bylo zdrávo) je jasné, že tady se chystá twist a bohužel scénář pracuje s tak málo postavami, že není úplně těžké něco dopředu odhadnout a bez onoho překvapení je zážitek skoro poloviční.. Velmi opatrné prohlubování gerontofilního vztahu sice dokáže zabavit, jen až příliš málo ustupuje dříve nastíněné fobii, jejíž odemykání je tady zatraceně naivní (ano, má to svůj účel, ale současně dělá z inteligentně představených postav hormony svázané hlupáky).. Nejvyšší nabídku podobně jako řadu filmů, které si takhle tajemně hrají s divákem, ve velkém spasí závěr, v němž se poodhalují skutečné úmysly postav a rozmotává se očekávaný twist. A jak to někdy bylo naivní, nebo vlezlé, tak stejně závěrečné odhalení karet ještě ponechalo některé trumfy neprozrazeny.. Nejvyšší nabídku někdy táhnou zdánlivě opatrné postavy, které se ale moří v prostotě a nezkušenosti, jindy překrásný Morriconeho audio-doprovod, ale stejně se neubráním dojmu, že tohle mohlo jít mnohem dál a diváka si propracovaněji povodit.. P.S. Podfukáři! 70%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
2
Podobně jsem se chování postav a dění ve filmu vysmíval snad jen u Madisonských Mostů. Čím víc času jsem s protagonistou strávil, tím méně sympatií jsem k němu choval, protože jsem byl znovu a znovu svědkem jeho patetičnosti. Někdy v půlce se to přepne do červené knihovny a Virgil (/virgin) se stává naprosto směšným. Scény mnohdy působily jinak, než hádám, že bylo záměrem (trapas na aukci, nehoda, svár a následné usmíření se postav). Mám pocit, že tvůrci mi předhodili vykonstruovaný příběh o tom, jak falešníci emočně namotaj a vyjebou s jedním naivním starým panicem, přičemž si neuvědomují, jak nevkusné, k smíchu a dokonce předvídatelné to celé je, tudíž je mi film protivný, páč se mi zdá neupřímný a neuvědomělý. Dojem je negativní, ač je to natočeno celkem pěkně. Bylo ale zajímavý dívat se na film, kterej se snaží o jiný dojem, než kterým působí. Vidím, že to mnohým přijde jako chytrý mysteriózní film, hrající si s divákem, ale takový názor musí vycházet z toho, jak se jeho příliš nekritický autor snadno nechá namotat tím, co mu je předkládáno. Věřím, že je to krásný příklad příběhu, jehož tvůrce si neuvědomuje jeho samotnou směšnost. Děj je to totiž průhledný, postavy jsou mi odpudivé a mnohdy se chovají nelogicky jen, aby popletly diváka a finále dopadne přesně tak, jak mi došlo už na začátku. Zajímavý fail, ale rozhodně ne dobrý film.
p.a.douch
p.a.douch
8 362 bodů
4
Neuvěřitelná historie, neuvěřitelní lidé, jejich neuvěřitelné jednání = neuvěřitelný film. 2 hodiny o ničem. Škoda herectví Rushe a Sutherlanda. Inspektor Japp nám taky pěkně sešel. Sturgess byl slizkej a Hoeksové postava celkem nesympatická (žádnej důvod k tomu jí pomáhat). Není to úplná ztráta času, ale že bych bez tohoto dílka nemohl žít se řici nedá. Sutherland by už neměl takhle plýtvat časem.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
To je "bomba" ten film. A naprosto excelentní Geoffrey Rush. Zjistila jsem, že ta nóbl restaurace Night and Day v Kozí ulici v Praze byla pro potřeby filmu vybudovaná z rovněž již neexistující pivnice U Milosrdných, kdysi vyhlášené. Tuto pivnici nahradila v roce 2013 michelinská restaurace Field. Každopádně velké překvapení! A ty dějové zvraty neskutečné! A přitom to dávalo smysl: veteš zůstane veteší, ale prchavá chvíle prožitku zůstává. A rovněž že když se zamiluje postarší muž, je to obvykle pošetilé, až směšné, a ve většině případů to nedopadne dobře. Každopádně je to nadprůměrné dílo se skvělou kamerou Fabia Zamariona a hudbou Ennia Morriconeho. Film je poměrně dlouhý, ale stejně dlouho pak v divákovi přetrvává ten fantastický zážitek z nevšední podívané. Samozřejmě klobouk dolů před Giuseppem Tornatorem.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
10
Nikdy bych neřekl, že mě bude bavit film o starých obrazech. Tímto bych chtěl poděkovat přítelkyni, ke které jezdím 2 hodiny busem a nemám tu dobu co dělat, naštěstí jsem jel studentem a tak jsem si projížděl co za filmy tam maj a řekl jsem si, že dám šanci Nejvyšší nabídce. Udělal jsem dobře, takhle úžasný film, který si hraje s divákem jsem dlouho neviděl. Úžasné herecké výkony, dokonalý děj a doteď nechápu, jak mě ten film mohl bavit, protože to není ten typ filmu, který bych vyhledával. Film jsem viděl už před týdnem, ale doteď přemýšlím nad dějem, nad tím, co se stalo a jestli se to dalo z nějaké části filmu zjistit. Určitě na film kouknu znovu, protože takové hraní s divákem, který si myslí že všechno ví a přitom ví hovno tu dlouho nebylo. Doporučuju, pro mě největší překvapení za poslední rok určitě. 100%