Batman

80%

Komentáře a recenze 39

Dle počtu bodů
TomSti
TomSti
583 bodů
8.5
Gotham City mluví o jediném: netopýřím muži, který je lovcem zločinců. Už na přelomu třicátých a čtyřicátých let komiksoví vydavatelé usoudili, že je třeba postavit se konkurenčnímu Supermanovi. Tenhle BatZorro se trefil do vkusu diváků, stejně jako o desítky let později při filmovém zpracování vcelku neznámého Tima Burtona. Pozornost na sebe i po letech strhává Jack Nicholson, chichotající se magor se zelenými vlasy, který otravuje kosmetické přípravky i dětské pudry. Mimochodem se ví, že měl smlouvu tak dobře sepsanou, že licenční poplatky mu plynuly i z dalších pokračování, z prvního dílu bral procenta také třeba z prodeje tužek nebo ořezávátek s logem žlutočerného hrdiny. To, co se děje na plátně, je na jednu stranu moc fajn (a se spoustou nápadů), jindy jsem se ovšem přistihl, jak sleduju hodinky. Možná i proto, že postavy vážně nedosahují takové hloubky, jak bych si přál. Danny Elfman ale neumí zklamat !
Argocz
Argocz
478 bodů
7
Tenhle joker (neboli klaun v cz dabing) je jinej vtipálek.
Sir.Hovado
Sir.Hovado
452 bodů
10
Překvapilo mě, jak málo sem si z původního filmu pamatoval (třeby černýho Denta :))). Ale i po letech ten film vypadá výborně a vůbec se nemusí bát postavit Nolanově trilogii. Burton umí a uměl. Škoda, že od série zdrhnul.
  • atmosféra
  • herci
  • hudba
  • režie
  • pár triků zastaralo
Lemmy01
337 bodů
10
První Batman od Tima Burtona je podle mě nepřekonatelný. Vizuál je nádherný a k Batmanovi plně sedí. Hlavní herečtí představitelé jsou skvělí (Jack Nicholson je borec). Film má napětí i vtip a cílí na jinou atmosféru, než Nolanův Batman (tedy gotika vs. chladný realismus). Zároveň jde o nejlepší roli Micheala Keatona.
Narcipes Freak
Narcipes Freak
308 bodů
10
První a zároveň nejlepší Batman kterej kdy vzniknul. Joker v podání Nicholsona vtipnej a charizmatickej (narozdíl od retardovanýho pojetí oskarový mrtvoly), Gotham temnej a komixovej - přesně tak jak to má bejt. Nemám nic proti moderním Batmanům, ale tohle je trochu jiná liga.
mafi
mafi
306 bodů
9.5
:))
sak007
232 bodů
8.5
Asi nejlepší Batman všech dob. Díky komiksu Návrat temného rytíře zachvátila svět mánie a film byl jen logickým vyústěním. Burton atmosféru umí a noir asi nejvíc. Děj asi nemá cenu rozebírat, prostě cvok číslo jedna (Joker) zas terorizuje gotham a batman mu dá takovou nakladačku, kterou už nerozdejchá.
Luci69
156 bodů
10
S odstupem času člověk může srovnávat remaky od CH. Nolana (s Temným rytířem) a dva nejlepší a první filmy T. Burtona. Poprvé, uvědomila jsem si až dnes po opětovném zhlédnutí blue-ray verze tohoto Batmana, že Tim Burton natočil Batman jako komiks, pohádkový příběh. Takové jsou komiksy, mají v sobě cosi pohádkového a fantastického. Filmy s Temným rytířem kouzlo komiksu nemají, jsou více reálné s detaily. To tvoří mezi nimi obrovský rozdíl. I když na začátku masy lidí protestovaly proti obsazení M. Keatona, tak dle mě je to nejlepší Batman ze všech, co ho hráli. Jeho dvojakost se mu zračí v očích, nemusí ji hrát ostatními částmi svého těla. Je záhadný jako Batman, je záhadný jako B. Wayne, je záhadný jako sirotek a citlivý zároveň tak, aby ho každá žena ochraňovala. Ať natočí cokoliv batmanovského s kýmkoliv, M. Keaton bude vždy první z řady. Co dál? Detaily a dokonalými akčními scénami se zabývají filmy s Temným rytířem. Batman od Burtona má vzhlednější a lepší Batmobil a lépěji vizuálně upravené město Gotham. Opravdu lepší byl výběr osudové ženy pro B. Wayna, Kim Basinger je prostě femme fatale. Obě ženy v novějších filmech si s ní opravdu nezadají. V nových filmech je lepší Alfred v podání M. Caina, je výrazný a důležitý. Alfred v Batmanovi je tichá voda, co břehy mele, nenápadný. V nových filmech již takový není, ale i tak má ten starý své kouzlo. A zapomněla jsem na postavu jokera v podání J. Nicholsona. Těžko se srovnává s jokerem v nových filmech, protože je opravdu jiný. Je to jedna z nejlepších rolí J. Nicholsona. Jeho výkon je nezapomenutelný a neopakovatelný.
maila-vasicek
25 bodů
9.5
Jack NIcholson a Michael Keaton, netřeba říkat víc