První republika

60%
První republika
Jedná se o ságu, která mapuje tuzemskou atmosféru od roku 1918 do roku 1945.




Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
4
Nejsem hnidopich, ale takhle se prostě za první republiky nikdo oblékat nemohl! Některé díly byly zdlouhavé a nudné - asi by seriálu slušelo radikální proškrtání (a nebo důkladně zvýšený rozpočet, zejména na exteriéry). Cením výbornou češtinu Jána Koleníka i jeho úsporné, nepřehrávající herectví.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
(Viděny první dvě epizody.) Z úvodních epizod i přes přítomnost války, vražd a dávných křivd čiší především snaha vygenerovat příjemné pokoukání pro diváka toužícího odpočinout si a nemuset přitom přepínat na přiznané telenovely komerční konkurence. Solidní herecké obsazení doplácí především na lajdácký scénář. Ten selhává na úrovni škrobených dialogů i celých dějových souvislostí. První republika trpí především syndromem „velký třesk", kdy se zdá, že před pilotním dílem postavy nežily a nekomunikovaly, pouze poslušně a nehnutě čekaly na první klapku a vznik svého vesmíru. Mladá služka se od starší dozvídá o dráždivé minulosti rodiny až před zraky diváka, jako by šlo uvěřit, že by upovídaná drbna kolegyni nezasvětila už dávno. Marnotratný syn se náhodou po letech vrací zrovna pár hodin poté, co jeho matka poprvé našla odvahu jít se vyzpovídat o svém podezření, že je vrah. Postavy se velmi náhodně a příhodně potkávají na důležitých místech, aby mohlo docházet k jejich konfrontacím. Tak by šlo pokračovat dál a dál. Jde o chyby tak klasické a začátečnické, až se dá uvažovat o tom, nakolik jsou důsledkem omylu a nakolik bylo scenáristovi Janu Gardnerovi zkrátka jedno, jestli jím vedené situace dávají smysl. Vyberte sami, která varianta by byla smutnější.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
0.5
No tohle je zas VĚC! Vyorálek, Koleník, ... Jestli chce někdo o některých pořadech TV Nova tvrdit, že jsou to telenovely, tak co je potom toto?!! Můj přítel to tvrdí, ale na toto čučí. Švandy kopec!!! Jestlipak by byl tak nadšen, kdyby to vysílala Nova?! Jenže ta by to, předpokládám, nevysílala! Je to tak slabé jak pětkrát převařený jeden pytlík čaje! A kolik těch sérií vlastně plánují? Nebo to bude nekonečný seriál veřejnoprávní televize?! A co je to vlastně za žánr? Historický, tak to je k smíchu, rodinný, to nevím, spíš to rodiny, řekla bych, rozděluje, tak trochu je to krimi, tak trochu duchařina, ... Ode všeho trochu, tak tomu je, hochu! Že?! Škoda si na tom ošoupávat klávesnici!


Dodatečné informace

Původní název:
První republika (více)
  • Česká republika První republika
Premiéra v ČR:
17. 1. 2014
Distributor:
Česká televize
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch