Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu

91%
Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)





Recenze: Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu

Kinobox.cz
80%

Celkově ale panuje velká spokojenost. Peaky Blinders patří mezi těch nemnoho výjimečných seriálů, jimž se podařilo na vrcholu nejen začít, ale i skončit. O velmi mírném propadu kvality by se dalo mluvit asi jen v případě třetí řady, jež nabídla nejméně nosnou hlavní zápletku i počet památných scén. Jinak se ale Knightův exkluzivní titul vždy dařilo udržet v nejvyšších patrech současné televizní seriálové tvorby.


Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Výborná show, u které je dobré vynechat druhou sérii a nic se nestane. Herecky je to naprosto fantastické, scenáristicky masterpiece, moc se mi líbí výprava a samozřejmě hudba v čele s mým oblíbencem Nickem Cavem. Pro mě velké překvapení a jedna z nejlepších show, co jsem viděl.
Matli
Matli
8 300 bodů
10
Tak jako expandoval Thomas Shelby v druhé řadě, tak druhou řadou expandoval i celý seriál. 20 léta minulého století sice moc nemusím, ale toto je uplně jiný level. Zpracování a herecké výkony jsou na perfektní úrovni. Cilliana Murphyo jsem si do této doby vybavoval jen matně z podřadných rolí, ale tady se jeho talent projevil. Tom Hardy v hodně vedlejší roli byl super, jak jinak. Půl hvězdičky přidávám za ten brutální anglickej přízvuk - FOCK OFF. 93%
Floridsky
4 376 bodů
10
Dlouho jsem to odkládal a nakonec jsem Peaky fuckin' Blinders zhlédl jednim dechem za víkend. Plejáda výborných britských herců, v čele s Cillianem Murphym, Samem Neillem nebo Tomem Hardym. Výborná režie, nápaditý scénář, úžasná kamera a to vše podtržené skvěle vybraným soundtrackem. V originále pěkná angličtina. Prostě BOŽÍ!


Dodatečné informace

Původní název:
Peaky Blinders (více)
  • Velká Británie Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu
  • Velká Británie Peaky Blinders
  • Velká Británie Gangy z Birminghamu
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Distributor:
Netflix
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch