Fish Tank

70%
Fish Tank

Hrdinové filmového příběhu Andrey Arnoldové nežijí u Notting Hillu, ale v panelácích v Essexu. Děj snímku by mohl být volným pokračováním režisérčina krátkometrážního filmu Vosa, v jeho centru však není mladá svobodná matka, ale její patnáctiletá dcera. Mia není žádné okouzlující stvoření, byla vyloučena ze školy, kamarádi se jí straní, a tak jen tak bloumá po okolí. Jediným jejím zájmem je tancování. Zdá se, že se vše začíná měnit k lepšímu, když se Miina matka seznámí se sympatickým, přitažlivým a trochu tajemným Connorem. Fish Tank ctí tradici sociálního realismu Kena Loache či bratrů Dardennových. Režisérčin vizuálně vytříbený styl klade důraz na autenticitu a díky nervní pohyblivé kameře má divák pocit, že je přímým účastníkem děje. I ve všední a neradostné každodennosti dokáže Arnoldová najít a zachytit její poetické momenty. Snímku dominují skvělé herecké výkony již velmi ceněných herců - Michaela Fassbendera a Kierston Wareingové - a neherečky Katie Jarvisové, která svou hrdinku Miu nehraje, na plátně ji žije. [44. MFFKV 2009]




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Velmi realistické pubescentní sociální drama zobrazující tíživý život v paneláku dospívající dívky žijící s matkou samoživitelkou vedoucí divoký život a s mladší sestrou. Na první pohled obyčejná holka, ale v jádru duše převládá dravost, což nezůstává bez konfliktů. Je bez přátel, má svůj názor na svět, má sen tancovat. Takových osudů můžeme vidět kolem sebe spousty. Snímek si nijak nehraje na umělost a vykonstruované zpodobnění. Vše se z něčeho přirozeně vyvine a odvíjí dle sounáležitostí nástrah života. Svou působností upozorňuje na vážnost problému, které by nemělo zůstat bez povšimnutí. Mnohé vede k zamyšlení a to zřejmě bylo i úmyslem. Živá kamera diváka doslova vtahuje do dění, což vyvolává dojem pozorování třetí osoby. Velmi působivé dílo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
10
Většinou dávám plný počet filmům, které uvidím opakovaně - Fish Tank mi ale stačí vidět jednou. Když si ale vzpomenu na rovněž britský film Škola života ze stejného roku, který měl stejnou pointu zabalenou v retro kabátu, musím FT ocenit tím spíš. Skutečně silné sociální drama.
farb
farb
2 064 bodů
5.5
Fassbender je skvělej, ale jinak ...

Dodatečné informace

Původní název:
Fish Tank (více)
  • Nizozemí Fish Tank
Premiéra v ČR:
14. 1. 2010
Distributor:
AČFK
Země původu:
Nizozemí, Velká Británie
Rozpočet:
3 mil. USD
Tržby:
2,4 mil. USD (celosvětově)