American Honey

70%
American Honey

Dokonalá generační výpověď lidí, kteří právě teď stojí na prahu dospělosti a nevědí, jak ho překročit. American Honey je film, který budete emočně prožívat v závislosti na vašem datu narození. Zaručeně vás ale nenechá lhostejnými, stejně jako členy poroty na letošním festivalu v Cannes, kteří mu udělili zvláštní cenu.

Mladičká Star (Sasha Lane) žije život, který by nikdo z nás nechtěl. Sama se stará o dva mladší sourozence, protože otce nemá, matka se o nic nezajímá a otčím se o ni zajímá až moc. Když tedy na parkovišti obchoďáku potká dodávku plnou vrstevníků, kteří žijí specifickou verzi Amerického snu, neváhá moc dlouho a naskočí. Tím se stane součástí party mladých lidí, kteří si na živobytí vydělávají tím, že křižují Amerikou a dům od domu se snaží prodávat předplatné časopisů, o které by jinak nikdo neměl zájem. Všichni to jsou outsideři, kteří tuší, že po standardních kolejích cesta nevede, a tak se chytili jedné z posledních šancí, která jim ještě zbývala. Star záhy zjistí, že tahle činnost není ani tak práce jako spíš životní styl, naplněný polykáním kilometrů, nočními mejdany, svéráznými rituály a konflikty, k nimž v téhle nesourodé „rodině“ není nikdy daleko. Když se navíc zamiluje do nejúspěšnějšího prodejce Jakea (Shia LaBeouf), na vlastní kůži pozná, že tahle jízda bude všechno, jen ne bezstarostná. (Cinemart)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Na můj vkus poněkud moc načančané a umělé, rozhodně zbytečně natahované. Ale mám pocit, že i když jsem měl Arnoldovou jaksi přečtenou, tak si mě v mnoha momentech přesto obtočila kolem prstu a donutila mě cítit přesně to, co chtěla. 3 a 1/2
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
American Honey je Easy Rider našeho času, není to film o revoltě, je to film o zoufalé existenční krizi, se kterou se Amerika v současné ,,generaci ninja“ potýká a věru tam není nikdo, kdo by šel do banky si vzít hypotéku a žil ,,jak se má“. Nikdy jsem si nedělal iluze, že by byl Shia LaBeouf špatný herec, naopak, ve své generaci bratrů Hemsworthů, Chrise Pina a podobných je všechny hravě strčí do kapsy a ještě v lecčems předčí, na druhou stranu si nejde nevšimnout, že jeho herecký výkon je evidentně podpořený ještě něčím jiným a věřte mi, že sexuální scény natočené ve filmu zkrátka takto se štábem natočit nejdou a že tam všichni souloží skutečně naostro. American Honey je upřímný film, má samozřejmě své mouchy, ale je jich výrazně méně, než bych u téměř tříhodinového filmu předpokládal. Navíc je natočený výhradně z ruky, slovo stativ bylo pro štáb sprosté asi jako pro Zemana ,,Pasy“. Nedělám si iluze, že by se tento film nějak masivně hrál, ale troufám si tvrdit, že má nakročeno ke kultovní proslulosti. Jako dokument současné bezradnosti je ovšem mimořádně silný.
aquiver
aquiver
2 106 bodů
8
Výborná artová road movie, sociální drama maximálně autentické a uvěřitelné. I tak je American Honey jen stínem jasnějšího svitu tvůrčího Fish Tank. Škoda dlouhé stopáže, střihová zkratka by filmu velmi prospěla, ovšem i tak tahle úžasně natočená jízda Amerikou s partičkou outsiderů stála za to...

Dodatečné informace

Původní název:
American Honey (více)
  • Velká Británie American Honey
Premiéra v ČR:
27. 10. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
3,5 mil. USD
Tržby:
2,29 mil. USD (celosvětově)

Powered byJustWatch