Proroctví z temnot

69%
Proroctví z temnot
Plakát traileru

Po tragické smrti milované manželky Mary (Deborah Messing) novinář z Washington Post John Klein (Richard Gere) nachází blok plný podivných kreseb, variace na stejné zjevení. A vybavuje si její poslední slova: "Tys to neviděl?" Za čas zabloudí do malé vesnice Point Pleasant, kde se setkává s mladou seržantkou Connie Parkerovou (Laura Linney), která mu prozradí, že celý kraj je vzhůru nohama následkem nedávných podivných úkazů. Brzy si uvědomí, že neobyčejné jevy by mohly souviset nejen vzájemně, ale také s podivnými kresbami, které Mary horečně namalovala několik hodin před smrtí. Ale jaká je přesně ta souvislost? Úkazy odporují jednoduchému vysvětlení a jsou čím dál tím víc znepokojivější, jako by předvídaly nevyhnutelné katastrofy. Pro Johna začíná ďábelský závod s časem, aby přišel na to, oč jde a zabránil něčemu strašnému. Film je natočen podle knihy Johna A. Keela "The Mothman Prophecies", která vznikla na základě skutečné události.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 449 bodů
8
Takováto mysteriózní, i když daleko více duchařská, témata je spíše japonská parketa, ale američtí tvůrci se toho zhostili neméně dobře. Richard Gere se své role zhostil jako obvykle velice dobře a s ohromnou citlivostí k tématu. To znamená, že držel veškerou důstojnost postavy kterou hrál a v žádném případě jedinkrát nepřehrával a nesnažil se z něho dělat leckterého hrdinu. Děj zajímavého příběhu, údajně na základě skutečných událostí, je ryze atmosferický. Tedy žádná akce, žádné lekačky, žádné potoky krve, prostě nic. Divák toto očekávající bude muset k něčemu jinému. Začátek vypadá, že se bude jednat o další snímek se strašidelným domem, ale později se ukáže, že to bude všechno zcela jinak. Snímek není nijak špatný a ani nudný, byť má pomalejší tempo. Jedná se o horor s klasickým ústředním motivem hororu, který vyjadřuje filozofii v rámci svého kontextu nadpřirozené fikce.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 349 bodů
8
Výtečně natočený snímek, jehož největší síla tkví právě v tom, že je podle skutečné události. Již dlouho se mi nestalo, abych o něčem tak dlouho přemýšlel po odchodu z kina...
Floridsky
4 376 bodů
8
Parádní, hodně temný atmoférický mysteriózní thriller, místy až horor, jehož síla tkví v tom, že je podle skutečné události. Napětí až do konce. Výborný Richard Gere, spolu s Prvotním strachem jeho nejlepší role.

Dodatečné informace

Původní název:
The Mothman Prophecies (více)
  • USA Proroctví z temnot
  • USA The Mothman Prophecies
  • USA Die Mothman Prophezeiungen
  • USA La Prophétie des ombres
  • USA Mothman, la última profecía
  • USA Mothman Prophecies, The
  • USA Proroctvo z temnôt
  • USA The Mothman Prophecies - Voci dall'ombra
Premiéra v ČR:
2. 5. 2002
Země původu:
USA
Rozpočet:
32 mil. USD
Tržby:
55,31 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné