Samuraj

73%
Samuraj
Plakát traileru

Japonsko, 19. storočie. Zatoichi je slepý pútnik, ktorý si na živobytie zarába masážami a hazardnými hrami. Avšak za jeho skromným zovňajškom sa skrýva dych vyrážajúca schopnosť ovládať meč s takou presnosťou a citom, že žiaden protivník nemá šancu ho zdolať. Na svojej púti sa dostane do malého mesta v horách, ktoré terorizuje skupina bojovníkov na čele s nemilosrdným Ginzom. Zatoichi ako vášnivý hazardný hráč využije príležitosť aj tu skúsiť šťastie. Počas hry sa zoznámi s dvoma geishami. Tie sú rovnako nebezpečné ako krásne. Do mesta prišli s jediným úmyslom- pomstiť smrť svojich rodičov, ktorú má na svedomí Ginzo. Zatoichi sa stane ich ochrancom a spolubojovníkom.




Pete69
Pete69
29 978 bodů
7
Modernější pojetí samurajského příběhu, který si lehce balancuje na hraně komedie. Příběh pěkný, souboje povedené, byť digitální krev je až moc viditelná. Trošku mě naštval naprosto zbytečný taneční závěr, který mi pokazil závěrečný dojem. přesto jsem se téměř celý film bavil velmi slušně - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
8
Kitano je fakt masér! Tahle krvavá samurajská řežba funguje takřka maximálně a mě jen mrzí, že všechny souboje se odbyly tak rychle (hlavně ten mezi slepcem a osobním strážcem). I když chápu, proč se snímek nesoustředil právě na to. 4 a 1/2
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
10
Pocta seriálům ze 70.let o slepém hrdinovi, který se vždy zastává slabších. Velmi výrazná je tentokrát zvuková stopa (zesílené ruchy, hudba, rytmické taneční pojetí všedních činností v podání taneční skupiny The Stripes), divák je v průběhu celého filmu nabádán, aby věřil spíš svým uším než očím, které se ukazují být značně nespolehlivé (jednotlivé postavy často nejsou tím, čím se zdají). Estetizace soubojů je posílena z fyziologického hlediska přehnaným stříkáním krve, kterýžto prvek můžeme najít například i ve filmech Akiry Kurosawy. Označovat to za nějaké laciné napodobování amerických filmů, jak to učiilo několik tuzemských recenzentů, je tedy zcela zcestné.

Dodatečné informace

Původní název:
Samuraj (více)
  • Japonsko Samuraj
  • Japonsko Takeshi Kitano's Zatoichi
  • Japonsko The Blind Swordsman: Zatoichi
  • Japonsko Zatoichi
  • Japonsko Zatôichi
  • Japonsko Zatoichi - Der blinde Samurai
  • Japonsko Zatoïchi, le samurai
  • Japonsko Zatoichi, o tyflos samurai
  • Japonsko Zatoichi - Sokea samurai
Premiéra v ČR:
1. 4. 2004
Země původu:
Japonsko
Rozpočet:
2,5 mil. USD
Tržby:
34,2 mil. USD (celosvětově)

Podobné