Rio Lobo

67%
Rio Lobo
Plakát traileru
Železnice nikdy nebyla zcela jistým dopravním prostředkem, pokud šlo o přepravu peněz. V době války Severu proti Jihu se plukovník Cord McNally vydává po stopě zlodějů, kteří při vlakové loupeži zabili také jeho přítele. Mnohem více ale touží dopadnout tajemného muže, který výhodně prodává nepřátelům informace o transportu peněz a každém pohybu vojsk. Stopy vedou Corda McNallyho až na území Ria Loba, kde zákon je v rukou "nikoho" a farmáři i lidé z městečka jsou vystaveni neustálému strachu. Western natočil režisér Howard Hawks (podepsaný pod mistrovskými díly Zjizvená tvář, Herna na Zlatém pobřeží, Leopardí žena, Červená řeka a Rio Bravo). Vždy kladl neobyčejný důraz na výběr herců a jejich vedení před kamerou. John Wayne hrál ve více než 142 snímcích. Jeho největší úspěchy jsou spjaté především s žánrem westernu (Přepadení, Muž, který zabil Liberty Valance, Nosila žlutou stužku, Červená řeka a Rio Bravo).



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 455 bodů
8
Snímek je atmosférou umírněný a i přes použití něco málo akčních scén se spíše jedná o dějově poklidné vyprávění. John Wayne se tu představuje přesně tak, jak je ze svých westernových rolí známý, ale také je na něm poznat, že už nějaká ta léta má a že už není tak hbitý a svérázný jako dříve. I přes tento fakt ale celkově snímek nevyznívá zase nijak špatně. Dějství z divokého západu podléhá veškerému standartu westernového žánru, jen není tak typicky rodokapsově živý, jak by si mnohý divák představoval.
p.a.douch
p.a.douch
8 378 bodů
8
Filmy s Johnem Waynem mě začaly bavit až v pozdějším věku. A Rio Lobo je jedno z Waynových pozdějších děl. Howard Hawks byl režisér mnoha klasických westernů a dobře věděl co dělá. Scénář je svižný a je z něj patrný rukopis Leight Brackettové (alias "Kálovny vesmírné opery"). Casting výborný a všichni zúčastnění podali velmi dobré výkony. Velmi mě překvapil mladý Mitchum a Mike Henry.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 015 bodů
8.5
I když už je v tomto netradičním westernu Johnu Waynovi 63 let, pořád je to fešák. A "kus chlapa", jak se praví i ve filmu. Napětí je v tomto westernu dost a dost, i když klasických "stříleček" zas tolik (naštěstí!) ne! Scénář je velice kvalitní. I režijní práce. Je to prostě tolik ve westernech omílaná válka Severu proti Jihu, která právě skončila, ale mnohé problémy přetrvávají. Nechybí bezcharakterní rančer, kterému je třeba dát co proto. Plusem jsou některé dobře provedené scény - zastavení vlaku na namazaných kolejích nebo vypuzení ochránců zlata z vagónu sršni. Také zastavení vlaku do provazové pasti bylo velmi zajímavé. Kvalitně natočená je i závěrečná přestřelka při výměně zajatců. 85% si snímek rozhodně zaslouží. I po více než padesáti letech dokáže diváka oslovit.

Dodatečné informace

Původní název:
Rio Lobo (více)
  • USA Rio Lobo
  • USA Río Lobo
  • USA Son darbe
Premiéra v ČR:
15. 3. 2024
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění