Sirotčinec

73%

Komentáře a recenze 16

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Sirotčinec není čistokrevným hororem,ale přesto u něj mrazí více než u prvoplánovaných amerických hororů. Otázka tak zní,jak to ti Španělé sakra dělají? Dějově předvídatelné,ale Bayona díky pěkné vizuální stránce dokáže se snímkem dělat divy. Z filmu jsem ihned vycítil rukopis Del Tora,takže pokud máte rádi jeho film,tak i zde budete spokojeni.
Pete69
Pete69
29 978 bodů
7.5
Tento horor s nadpřirozeným tématem zvládnu i já, není to tak silný kalibr jako třeba V zajetí démonů a tak jsem si Sirotčinec opravdu užil. Hutná atmosféra, tajemno a zajímavé zakončení. Do poslední chvíle mě nenapadlo, jak to s dítětem dopadlo, celou dobu jsem se nechal tahat za nos.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 443 bodů
8
Španělská kinematografie v rámci hororového žánru mnohdy umí překvapit. Jako důkaz lze představit tento mysteriózní snímek předkládající veškeré známé aspekty daného žánru. Máme tu opuštěný dům, do kterého se nastěhuje žena se synem. Dům má takovou historii, že v něm býval sirotčinec. Žena dostane nápad sirotčinec obnovit. Její syn však začne s někým komunikovat. Následující události tímto vezmou plně za své. Ano, motivy skutečně známé, budící předpoklad, že nic nového tu spatřit nelze. Skutečně tomu tak je. Kupodivu, tady to ale zase až tak moc nevadí. Předvídatelnost děje se samozřejmě naskytá, ale natočeno je to tak, že zkrátka dokáže zaujmout. Jedná se tedy o hororový příběh, obsahující emocionální drama se striktně vybudovanou strašidelnou atmosférou. Izolovaný svět v celé své podstatě tajemna se tímto vrací k základním principům kodifikovaného žánru. A co víc, je odvyprávěn hluboký příběh, vymezující se na velkolepých vizuálních a zvukových efektech, jak je hlavně v hollywoodské produkci zvykem. Je solidně využita nadpřirozenost k vytvoření spojení mezi minulostí a současností, mezi světem dětským a dospělým, mezi vědomím i nevědomím. O nic složitého však ale zase nejde. Snímek je natočen s velice příznivým přístupem k obyčejnému divákovi. Nechci hrůzou si u tohoto snímku tedy nikdo rozhodně kousat nebude, ale filmový zážitek přinést může.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 289 bodů
6
Nedotažené, nevyužité. Hraje to na očividné a zapomíná na hloubku. Je to pak působivé, ale do deseti minut to úplně vyprchá z hlavy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Určitě jeden z těch lepších horrorů z posledních několika let. Jednoduchá pointa, která mě napoprvé docela odrovnala a pár hustých scén pro srdcaře (u mě vede prohlídka domu s Geraldine Chapline), jsou asi největšími zbraněmi téhleté duchařiny, u které mi radost kalí trošku překombinovaný konec. 7/10
Fingon
16 886 bodů
8
70% Tak jako jo. Sice to na mně (jako už dlouhou dobu žádný) nefungovalo jako horor, ale jako drama to celkem ušlo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Sirotčinec je variace na klasické téma, které je zpracováno v moderních reáliích výtvarně naprosto strhujícím způsobem. Bayona má zkrátka cit pro atmosféru i pro líbivé obrázky, které kombinuje s nečekanými hrůzostrašnými sekvencemi. Film má sice pomalejší tempo, ale když už dochází na lámání chleba, je atmosféra skutečně špičková.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Za atmosféru a příběh musím udělit jen 50% jelikož nejde o nijak dokonalý film a o horor už vůbec.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Byl jsem nadšen z atmosféry, práce se zvukem, lekačky fungovali, ale po dlouhém přemýšlení mi došlo, že jde jen o dobrou vykrádačku podobně laděných snímků, a k tomu pro mě totálně zpackanej konec. Hlavní postava v podání Belén Rueda zahrála skvěle, vychválím ještě hudbu, která také stála za to, ale jinak jde o vykrádačku s hororovou atmosférou se zpackaným závěrem. Takže průměr.
Pas
Pas
6 225 bodů
7
Opuštěná duše Velice zdařilý mystery thriller s prvky hororu. Mrazivá atmosféra je umocněna podmanivou hudbou a kvalitní kamerou.Nesmím zapomenout na krásnou a v tomto snímku vynikající Belén Rueda.