Šňup

62%
Šňup

Život utíká rychle... stíháte to? Tři dny sjetě ulítlých hrátek se změní v šílený závod o čas. Ztroskotanec Ross si jde zase jednou pro svou dávku speedu, ale jeho oblíbený dealer Pavouk zboží opět jednou ztratil. Ross u něj čeká zda se speed někde nenajde a přitom se seznámí ke všemu svolnou Nikky. Ta chodí s jedním "vařičem" a vezme Rosse na nákup k němu. Ten dostane svou dávku tentokrát zdarma a na oplátku dělá chlapíkovi jménem Kuchař osobního šoféra... A to neměl dělat. Místo poklidného šňupání, sexu a barevných snů... se dostává do série bizarních situací. Propadá se do světa, kde neexistují morální zábrany, věci i lidé jsou na jedno použití a nikdo netuší jak jízda zvaná "život" dopadne... Tuhle dávku sotva vydejcháte!




kunafix
kunafix
20 062 bodů
2
Tak tohle se moc nepovedlo. Děj je plochý jak raketová střela s plochou dráhou letu poslaná faxem a vůbec ničím to nezaujme. Hlavně tam nejsou žádné postavy, se kterýma by se dalo sympatizovat. Samej vyšlehanej mozek nebo mrduchtivá závislačka, permanentně do sebe ládující syntetické drogy. Nejvíc na nervy mi šlo to neustálé, pořád se opakující "šňup", záběr na oko, zornice se zúžuje, rychlé střihy, sluchové halucinace (chápej jako opakující se věty/slova), probliky, prostřihy, barevné a jiné vizuální filtry, schíza. Ale hlavně to nikam nevede. Řeší se tam nesmyslné emotivní výlevy ubohejch fetek a jeden policejní zátah dvou pochybnejch poldů. Nůdá. Škoda, že Schwartzman, Leguizamo, Rourke a Stormare se nechali do něčeho takovýho uvrtat. Soundtrack se taky moc nepovedl, protože ho má na svědomí Billy Corgan ze Smashing Pumpkins, kterej mě nikdy moc nebral, a tady to vše jede na úplně stejné vlně).
Klajnik
Klajnik
8 955 bodů
9
Tenhle film je nastřelenej jako jeho postavy. A tak to má být! Styl podléhá obsahu.
Když jsem ho však viděl někdy v sedmnácti, tak jsem ho ani zdaleka nedocenil. Naprosto jsem si nevzpomínal, jak dobře je výrazově zpracovanej - jakej má střih, tempo, kameru a tak... Nejspíš mě tehdy nezaujal, protože mi přišel o ničem a ona je pravda, že v něm "jenom" přejetý protagonista vozí různé vyjeté postavy sem a tam po městě a řeší jejich naléhavé problémy typu musíme dokoupit suroviny, mojí holce se přiotrávil pes nebo odvez tuhle dávku dealerovi. Jenže o tom to celé je!

Ten film je velmi komický, protože všechny jeho postavy a situace, které postavy řeší, jsou natolik vyjeté a bizarní, že trochu zastiňují to pravé tragické poselství filmu. Tedy to, že takový život k ničemu nevede. Postavy ve své přejetosti sice furt něco řeší a zdá se jim, že toho mají nad hlavu až příliš, až si vlastně neuvědomují, že se svým životem nedělaj nic a je jen otázkou času, než jim to jejich nic spadne na hlavu.
Ten film tedy přeci jen o něčem vypráví a jako sonda do života smažek v early 2000 to funguje skvěle. Rozhodně se jedná o jeden z nejzábavnějších filmů, co jsem dosud viděl.

Pro fanoušky Trainspottingu povinnost. Takový Requiem za Sen nebo Leaving Las Vegas však lépe tematizují celou tu tragiku. Tenhle film je z nich všech možná nejzábavnější. Zvláštní, že se mu (minimálně na českém trhu) z výše jmenovaných filmů dostalo nejméně pozornosti. Stačí se podívat na počty ohodnocení; Requiem i Trainspotting mají 60 tisíc ohodnocení (na csfd) a poměrně nedivácké a depresivní LLV má furt o 5 tisíc více ohodnocení než Spun.
Tao Quit
Tao Quit
4 387 bodů
10
Tohle není komedie. Tohle je Speed. Feťáci všech zemí zažívají takové "příběhy" dnes a denně. Pro mě nejlepší film o drogách. Nejlépe popisuje, co tahle droga dělá a je jasné, že režisér / scenárista / a většina herců své zkušenosti má, protože takle perfektně to zahrát jinak nešlo :))

Dodatečné informace

Původní název:
Spun (více)
  • USA Šňup
  • USA Spun
  • USA Craqué
  • USA Pilves
  • USA SPUN
  • USA Spun - Leben im Rausch
  • USA Spun - Sem Limites
  • USA Spun - syöksykierteessä
  • USA The Cook
Premiéra v ČR:
3. 6. 2004
Země původu:
USA
Rozpočet:
2 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné