Ran

75%
Ran
Zámožný pan Hidetora se na oslavě svých 70. narozenin rozhodne rozdělit panství mezi tři syny. Nejmladší Saburo se ho pokouší odradit od ukvapeného rozhodnutí, ale pyšný a tvrdohlavý vládce se ho zřekne. Když se starší synové ujmou vlády, rychle se obrátí proti svému vlastnímu otci a začnou usilovat o úplnou kontrolu nad celým uzemím. Hidetora musí nakonec v krvavé bitvě opustit své vlastní království a vyrovnat se s důsledky násilné a kruté minulosti.



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
8
Shakespeare podle Kurosawi. Velkolepé dílo, které není nijak svižné ale vtahující určitě.
Pete69
Pete69
32 233 bodů
7
Pro oko Evropana jistě exotická podívaná a rozčeření všedních filmových vod. Film s krásnými kostýmy a skvělou výpravou. Na druhou spousta delších hlušších scén a tak trošku poblázněný starý vladař, který chvílemi působí nedůstojně. Pěkné scenérie, prazvláštní zvuky a moc hezká ukázka, jako to mohlo chodit mezi významnými japonskými rody. Nelituji nemalé porce času, které jsem u tohoto filmu strávil. 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
6
První polovina naprosto perfektní ukázka gradace a variace na známý motiv "sůl nad zlato". Po starcově zešílení se to ale mění ve zmatenou nikam nemířící změť. Ke žluté a červené armádě přibývá modrá, bílá, černá. Nevím, kdo stojí na čí straně a proč, jakou moc má vlastně intrikující "švagrová" a co se děje. Stejně tak je podivné, že Akirův film z osmdesátých let vypadá úplně stejně jako ten ze čtyřicátých - proběhl u něj nějaký posun? Nevím - jsem zatím na začátku jeho filmografie a jsem zvědavý, co dál.

Dodatečné informace

Původní název:
(více)
  • Japonsko Ran
  • Japonsko
Premiéra v ČR:
1. 2. 1991
Distributor:
Pannonia Ent.
Země původu:
Japonsko, Francie
Rozpočet:
11,5 mil. USD
Tržby:
11,86 mil. USD (celosvětově)

Podobné