Ohlédnutí

66%
Ohlédnutí
Plakát traileru
Na sklonku 60. vznikla řada pozoruhodných filmů, jakkoli některé z nich neprávem zůstaly ve stínu těch známějších. Týká se to rovněž Ohlédnutí, které na pozadí dvou rozlišných osudů řeší vztah k panujícímu komunistickému režimu. Na jedné straně vystupuje uznávaná spisovatelka, upřímně věřící komunistka, tíživě prožívá rozčarování z rozpadu ideálů i doléhajících traumat, že mlčky přihlížela křivdám stalinistického období, jehož skutečnou podobu rozpoznala až příliš pozdě. Přesto si vzpomínku na jásavé mládí účastnící se průvodů uchovává jako cosi hřejivého a upřímného. Naproti ní se setkáváme s bohémským scenáristou, jenž má její texty zpracovat, jenže spisovatelčino rozbolavělé nitro jej vůbec nezajímá, jako kdyby jej ovládala nevíra v cokoli, ba zhrublý cynismus. Důraz na svědomí lidí, ocitnuvších se pod tlakem osvobozující se společnosti, umocňují jak výtečně napsané dialogy, tak skvostné herecké ztvárnění. (zdroj: CS film)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Hodně zajímavá psychologická sonda do nitra myšlenkových pochodů dvou lidí v rámci dané doby, odehraných událostí a svého vnitřního postoje pro budoucnost. Je to film o názorovém střetu, jejichž dialogy a osobní rozvaha vede diváka k zamyšlení a vytvoření si postoje vlastního. Věta z popisku snímku nakonec mluví samo za sebe. ~Bohémský František je věčně nespokojeným skeptikem, stárnoucí Olga je navzdory tragické minulosti optimistkou s neotřesitelným komunistickým světonázorem.~ Je to v podstatě jako sledovat politickou debatu dvou názorových oponentů, jen to má děj a patřičné filmové vyznění. Centrem názorového střetu jsou období čtyřicátých a padesátých lét s ohledem na aktuální dobu let šedesátých. Ve svém smyslu se jedná o společenský politický film, ke kterému je potřeba z dané doby něco znát, jinak se zde probírané věci a právě ony myšlenkové pochody stanou nesrozumitelnými a těžko uchopitelnými. Zkrátka a dobře, nebude takový divák vědět, o čem je vlastně řeč. Film tzv. nové vlny však hlavně poukazuje na nejdůležitěnější stanovisko a tím je dialog. Svobodný a ničím nerušený dialog dvou názorově odlišných lidí, jejich reakcí a následného chování jednoho k druhému. Už kvůli tomu má snímek určitou hodnotu. Není divu, že byl zařazen mezi trezorové filmy.
Fingon
16 886 bodů
8
Fíha... Skoro bych řekl, že si tenhle film z komunistů střílí a zároveň je... propaguje asi ne, ale... ten výslech u soudruha, hm... No a než mě vyhodíte, tak mi řekněte, jaký je rozdíl mezi fašistickou a komunistickou diktaturou... --------------------- Zmatený komentář? K tomuhle filmu se to vážně hodí...

Dodatečné informace

Původní název:
Ohlédnutí (více)
  • Československo Ohlédnutí
Premiéra v ČR:
3. 1. 1969
Distributor:
Ústřední půjčovna filmů
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění