Laura

79%
Laura
Plakát traileru

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života).




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkná romantická detektivka, spletitý příběh, krásně pomalu dávkovaný. Hezká atmosféra, celé to do sebe pěkně zapadá. Nicméně za takový skvost kinematografie, aby se zde vyhříval na první stránce žebříčku uživatelů.. snímek nepovažuji. Pěkná podívaná za 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Je zajímavé, že mě noiry málokdy zklamou, ale málokdy mě opravdu pohltí. Gene Tierney coby Laura k tomu má ale nebezpečně blízko. Škoda, že přes patero zvratů, z nichž jeden byl obzvlášť nečekaný, byl vrahem přesně ten, kdo jím být musel od samého počátku.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Vůbec ne špatná detektivka, ikdyž její hlavní neduh (dost naivní závěr) jde odpustit jen hodně těžko. 6/10

Dodatečné informace

Původní název:
Laura (více)
  • USA Laura
Země původu:
USA
Rozpočet:
1,02 mil. USD
Tržby:
2 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Laura je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch