Bubba Smith by se dožil 80. Hightower z Policejní akademie byl fotbalovou hvězdou, odmítl děti učit alkoholu

Bubba Smith by se dožil 80. Hightower z Policejní akademie byl fotbalovou hvězdou, odmítl děti učit alkoholu
Bubba Smith – Policejní akademie | Warner Bros.
Nepřehlédnutelný herec se narodil 28. února 1945 v Texasu a docházel na segregovanou středí školu v Beaumontu, kde jeho otec trénoval americký fotbal. Vinou segregace přijal stipendium na Michigan State University, kde se rychle stal sportovní osobností a přispěl k tamnímu pozitivnějšímu vývoji rasových poměrů. Roku 1966 sehrál klíčovou roli v legendárním „zápasu století“ proti Notre Dame, který skončil remízou 10:10. O rok později jej draftovali Colts, s nimiž se dvakrát probojoval do finále NFL. Podruhé zdvihl nad hlavu nejcennější trofej a jako elitní obránce naslouchal fanouškovskému popěvku „Kill, Bubba, Kill!“
Bubba Smith
Bubba Smith

Herec

5.7
Po zranění kolene hrál ještě za Oakland Raiders a Houston Oilers, načež se začal živit paradoxně tím, čemu se jako špičkový sportovec (i později jako známý herec) zarytě vyhýbal. Spolu s dalšími atlety účinkoval v sérii reklam na pivní značku Miller Light, která „má méně kalorií, méně zasytí a bezvadně chutná“. Bubba navíc miloval „plechovky, které lze snadno otevřít,“ a jak můžete vidět v přiloženém videu z roku 1977, uměl odtrhnout celý vršek.
Když se jej na tento kariérní melouch vyptávali s odstupem, Bubba vždy opakoval, že jako celoživotní abstinent s natáčením těchto reklam záhy seknul. „A já jsem si řekl: ‚Učím celou generaci lidí pít. A přitom sám ani nepiju,‘“ nechal se slyšet koncem devadesátých let v rozhovoru s Billem O'Reillym. „Co je lepší? Odejít bez peněz, nebo zničit celou generaci dětí?,“ reagoval na poznámku, že se tím zřekl štědrých financí.
Bubba Smith: reklama na Miller Lite (1977)
Vydělávat si ale musel a vzhledem k popularitě z fotbalových stadionů měl pootevřené dveře do Hollywoodu – podobně jako slavnější O. J. Simpson ze série Bláznivá střela, s nímž se Smith nicméně nepřátelil. Od roku 1978 se robustní dlouhán objevoval v seriálech jako Wonder Woman, Good Times, Taxi a později třeba Ženatý se závazky nebo MacGyver. V kinech jej diváci poprvé nemohli přehlédnout roku 1983 ve sportovní komedii Stroker Ace, kde byl hlavní hvězdou Burt Reynolds.
Smith se následně stal jedním z mnoha méně známých herců, kteří dali dohromady nezapomenutelný ansámbl v rozpustilé a stále populární komedii Policejní akademie. Lajdáčtí rekruti speciálního programu pro běžné občany v čele s vykutáleným Mahoneym (Steve Guttenberg), všestranným hlasovým impersonátorem Jonesem (Michael Winslow), nadšencem přes zbraně Tackleberrym (David Graf) a málomluvným Mosesem Hightowerem dopalují cholerického instruktora Harrise (G. W. Bailey) a publikum se smálo tolik, že do roku 1994 vzniklo šest pokračování. Smith alias Hightower se neobjevil až v tom posledním, Moskevské misi.
Bubba Smith – Wonder Woman
Bubba Smith – Wonder Woman | ABC TV Network
V policejní uniformě nicméně stačil převracet automobily, porvat se ve vodě a aligátorem, zvedat lidi s lehkostí jeřábu a také absolvovat kurz autoškoly s Mahoneym po modifikaci malého vozu, z něhož Hightower vyrval přední sedačku. Svého kopyta se herec dlouho držel i přesto, že ze stereotypu neměl radost a rozuměl Guttenbergovi, jenž sérii opustil po čtvrtém dílu. „Po Policejní akademii to pro mě bylo těžší, jelikož všechno, co dělám, v podstatě je, že hraju policistu.“
Menší příležitosti dostával například ve sci-fi Cesta Černého měsíce z pera Johna Carpentera, zahrál si v druhých Gremlinech a utvořil tandem s Beauem Bridgesem v buddy komedii Ve jménu vlasti. Dobře chápal, že v Hollywoodu musí mít člověk nejen talent, ale také štěstí a dobré známosti, aby se dlouhodobě prosazoval. „Víte, ve fotbale hrajete hru, a když někdo dělá něco špatně, můžete si to vyřídit sami. Ale tady jde o to, koho znáte a jestli vám dají šanci ukázat svůj talent.“ Odmítl navíc navazovat kontakty prostřednictvím večírků a prohlašoval, že chce prostě jen pracovat. „Mají financování z jiných zemí, takže se tím musí chlubit. A já chci jen pracovat. A to není snadné. Nezajímá mě večírky. Nezajímá mě nic jiného, co se děje. Chci jen jít do práce a vydělávat na živobytí.“
V Policejní akademii prý víceméně ztvárňoval různé variace své vlastní osobnosti, kterou nejvýmluvněji prezentoval na hřištích. Mrzelo jej tedy, že jeho kulturní image tu sportovní začala vytlačovat. „Vrátil jsem se na Michigan State na loňský návrat absolventů,“ řekl Smith tehdejšímu sloupkaři Times Scottu Ostlerovi v roce 1986. „Byl jsem hlavním maršálem průvodu a jel jsem na zadním sedadle auta. Lidé křičeli, ale nevolali ‚Do toho, State, do toho!‘. Jedna strana ulice křičela ‚Skvělá chuť!‘ a druhá strana ‚Méně zasytí!‘
Bubba Smith – Policejní akademie
Cesta Černého měsíce
Bubba Smith – Ženatý se závazky
„Pak jsme dorazili na stadion,“ pokračoval. „Starší fanoušci křičeli ‚Zabij, Bubbo, zabij!‘, ale studenti skandovali ‚Skvělá chuť! Méně zasytí!‘. Všichni na tribunách byli opilí. Připadalo mi, že přispívám k propagaci alkoholu, a přitom sám nepiju. Uvědomil jsem si, že dělám něco, co vlastně nechci dělat.“
Pozornější diváci si Smithe mohou pamatovat ještě z podružné parodie Mlčení šunek nebo krimithrilleru Špinavá hra z roku 2001. Stejně jako většina kolegů z Policejní akademie kromě Guttenberga se trvale neprosadil, ještě roku 2011 se v podcastu Sports & Torts upínal na dodatečné pokračování, v němž měli Hightower a další bývalí absolventi sami vést akademii. K tomu ale nikdy nedošlo a Bubba zemřel v srpnu téhož roku. Stejně jako u takřka 350 dalších fotbalových profesionálů mu posmrtně diagnostikovali chronickou traumatickou encefalopatii, již měl v době úmrtí ve třetím stádiu ze čtyř možných.
„Před svou smrtí vykazoval Smith výrazný kognitivní úpadek, včetně poruch paměti a špatného úsudku,“ uvedli odborníci v tiskové zprávě, kterou sdílel magazín USA Today. „Také už nebyl schopen sám zvládat mnoho běžných úkolů, jako je placení účtů, nakupování nebo cestování.“ Jeho smrt pro TMZ zarmouceně okomentovalo několik kolegů z Policejní akademie. „Jedině jeho dar starat se o přátele a rodinu se mohl rovnat jeho úspěchům na fotbalovém hřišti, ve filmu a televizi. Smál se také jako nikdo jiný,“ uvedl Guttenberg. „Jsem šokován a zarmoucen zprávou o Bubově smrti. Jsem hrdý na to, že mohu říct, že Bubba byl drahý přítel a krajan z Texasu… byl jedinečný,“ přitakal Bailey.
Podívejte se na žebříček nejlepších komedií podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: The Guardian, USA Today, BBC News, Los Angeles Times