Jaké jsou nejsprostší filmy všech dob? Vítěze asi neznáte, v desítce ale jsou i divácké hity

Jaké jsou nejsprostší filmy všech dob? Vítěze asi neznáte, v desítce ale jsou i divácké hity
Vlk z Wall Street | Bontonfilm
Web Collider přišel se seznamem patnácti nejsprostších snímků a ještě delší žebříček můžete najít dokonce i na Wikipedii. Tato metodika spočívá v počítání slova „fuck“, nejčastější anglické nadávky, a samozřejmě tedy musíme brát v úvahu omezení na filmy v angličtině. Pokud si ale někdo dá tu práci a bude počítat sprostoty třeba v českých dílech, rádi se o výsledek takto šťavnatého průzkumu podělíme. Zatím si však musíme vystačit s nadáváním v angličtině.
Na čele žebříčku se ocitla komedie Swearnet: The Movie, kterou jistě dobře znají fanoušci seriálu Trailer Park Boys. Ústřední herecké trio zde představuje sebe sama a Robb Wells, Mike Smith a John Paul Tremblay se v metafikčním příběhu snaží vytvořit vlastní necenzurované internetové vysílání. Do extrému dohnaná nekorektnost vede k tomu, že ve 112 minut dlouhém snímku zazní slovo fuck celkem 935x čili více než osmkrát za minutu.
Swearnet: The Movie
Swearnet: The Movie | Entertainment One
Z hlediska frekvence je ještě drsnější dokument z roku 2005, nepřekvapivě nazvaný Fuck. Spousta mluvících hlav v něm rozebírá historii této nadávky a je jasné, že respondenti si možnost nevyhýbat se tomuto slovu před kamerou náležitě užívají. Výsledkem je 9 fucků za minutu, výraz zazní celkem 857x při 93minutové stopáži.
Další příčky už ale okupují mainstreamovější díla, což je patrné i na odstupu z hlediska počtu užití daného slova. V bronzovém Vlkovi z Wall Street totiž zazní fuck 569x, díky tříhodinové délce se ale nadávky rozmělní na „pouhé“ tři fucky za minutu. Z hlediska absolutních čísel je těsně bramborový thriller Drahokam (2019), v němž se především Adam Sandler podílel na celkem 560 vyřčených slovech fuck. A pětici uzavírá vánoční horor Christmas Bloody Christmas se 487 zakleními.
Drahokam
Drahokam | A24
Další pořadí už se napříč žebříčky různí, hned čtyři snímky totiž obsahují mezi 420 a 450 řečenými fuck. Jde o válečné drama Základna, retro thriller Krvavé léto v New Yorku od Spikea Leeho, režijní debut Garyho Oldmana Pouze vnitrožilněa další zářez Martina Scorseseho v nejsprostší desítce, totiž Casino. Těsně pod hranicí 400 fucků se nachází hudební životopis Straight Outta Compton.
Na dalších příčkách nalezneme řadu zástupců kriminálek či thrillerů, které sprosté výrazy používají k navození realistické atmosféry zločineckých kruhů, a také pár komedií, obvykle se vyžívajících v překračování hranic dobrého vkusu. Z těchto kategorií se vymyká třeba sociální drama Kena Loache Sladkých šestnáct či stand-up Martina Lawrence s názvem Runteldat a za zmínku stojí i pěkné 21. místo Mafiánů, další oceňované Scorseseho gangsterky. Milovníky uměřené etikety tedy jistě nepotěší zjištění, že samotné používání sprostých slov rozhodně neznačí primitivnost či banálnost filmu.
Big Lebowski
Big Lebowski | Gramercy Pictures
A na závěr ještě dvě zajímavosti. Coenovská komedie Big Lebowski, vyhlášená hojným užíváním právě slova fuck, se nachází na 31. místě s „pouhými“ dvěma zakleními na minutu. A vyhlášený král mainstreamové hrubozrnnosti Quentin Tarantino má svůj nejvíce fuckovací titul na 38. příčce, a to debut Gauneři s celkem 269 zářezy. I slavní sprosťáci jako Tarantino či Coeni se tedy mohou jen dívat na záda skutečným velikánům profánnosti, jež se nacházejí ve zmíněné top 10.
Na Kinoboxu speciální kategorii na sprosté filmy sice nemáme, můžete se ale aspoň podívat na náš žebříček nejlepších kultovních snímků.
Zdroje: Collider, Wikipedia