„Je ošklivá a neumí hrát,“ prohlásila producentka o Sydney Sweeney. Upletla si tím na sebe bič

„Je ošklivá a neumí hrát,“ prohlásila producentka o Sydney Sweeney. Upletla si tím na sebe bič
Sydney Sweeney – Euforie | HBO
Sweeney zabodovala s romantickou komedií S tebou nikdy, která vydělala přes 200 milionů dolarů na celkem otřepané zápletce o páru předstírajícím v prosluněné Austrálii velkou lásku i přesto, že se ve skutečnosti nenávidí. Skvělým číslům možná napomohla i hereččina popularita u mužského publika, pověst současné sexbomby ostatně nemá náhodou a zkrátka s ní musí fungovat i přesto, že značné úsilí směřuje k serióznímu herectví a produkci menších autorských filmů.
Sydney Sweeney
Sydney Sweeney

Herečka

To možná absolutně neplatilo pro její druhou letošní novinku, marvelovku ze stáje Sony Madam Web, která tvrdě narazila u kritické i divácké obce. Sweeney si však napravila osobní reputaci odvážným hororem Neposkvrněná, ve kterém jako jeptiška záhadně přivedená do jiného stavu prokázala expresivní kvality hodné ikonické final girl. Do nebes se rovněž vynáší její výkon v nezávislém dramatu HBO Reality a nikdo jí neodpáře dvě nominace na Emmy za výkony v Euforii a sérii Bílý lotos.
Tím však na Carol Baum nezapůsobila. Producentka, která je členkou Akademie filmového umění a věd a také vyučuje na jihokalifornské univerzitě, se od studentů zjevně doslechla o obdivované herečce a cestou letadlem ji podrobila zkoušce. „Všichni teď zbožňují jednu herečku – Sydney Sweeney. Já to ale nepobírám,“ vyprávěla Baum před newyorským obecenstvem, než přikročila ke zkušenosti s filmem S tebou nikdy. „Dívala jsem se na její film v letadle, byla jsem zvědavá. Chtěla jsem vědět, co je zač a proč o ní všichni mluví. Takže jsem koukala na tenhle nekoukatelný film – omlouvám se všem, kdo ho mají rádi – na romantickou komedii, kde se vzájemně nenávidí,“ vynesla nemilosrdný verdikt nejprve nad kvalitou díla.
Sydney Sweeney
S tebou nikdy
Sydney Sweeney
Euforie
Neposkvrněná
„Po mé třídě jsem chtěla, ať mi tu dívku nějak vysvětlí. Není hezká, neumí hrát. Proč je tak v kurzu? Nikdo mi nedokázal odpovědět,“ popustila uzdu kritice producentka, která však následně uznala, že kdyby nebylo zbytí, film se Sweeney by v rámci zkompletování práce natočila. Radost by z toho ale neměla takovou jako armáda hereččiných fanoušků a fanynek, jimž se veřejné pošpinění Sweeney od ženy s bohatými zkušenostmi z filmové branže příčí. Záhy se ozval například producent Neposkvrněné Teddy Schwarzman, jenž nechápe, jak může někdo, kdo se stále nazývá producentkou, utrousit tak příšerný komentář. „Alespoň vnitřně je Sydney krásná,“ dodal v příspěvku na X ironicky.
Mluvčí herečky se pro změnu obrátili na Sky News s oznámením, v němž vystupování Baum odsoudili. „Je smutné, že žena se v pozici, kdy může sdílet své zkušenosti a poznatky, rozhodne napadat jinou ženu. Jestli se tohle naučila za dekády strávené v průmyslu a považuje za vhodné vyučovat tímto stylem své studenty, pak je to ostudné. Neoprávněné znevažování další producentky jasně hovoří o charakteru paní Baum,“ stojí v odvetném prohlášení, s nímž jistě většina lidí se správně nastaveným morálním kompasem souzní.
Sweeney možná propaguje svou vizáž způsobem, který leckdo postaví na úroveň Pobřežní hlídky, ale veřejná kritika přímo z branže známé pro dlouholetou objektivizaci ženských těl je mnohem lacinější. Hvězda Euforie se snaží ubírat vlastní cestou a minimálně letošek je důkazem, že se jí to bezezbytku daří. Baum svých komentářů podle Movieweb lituje, ale fatální mezery v profesionálním přístupu už těžko zacelí.
Podívejte se také na žebříček nejlepších romantických filmů podle Kinoboxu.
zdroje: Variety, Sky News, X