Filmovou kariéru rebelky 90. let Shannen Doherty zabil jediný film. Dnes prohrává boj s rakovinou

Filmovou kariéru rebelky 90. let Shannen Doherty zabil jediný film. Dnes prohrává boj s rakovinou
Beverly Hills 90210 | Fox Network
Doherty byla od mládí nadaná a fotogenická, tudíž okrajové působení v řadě seriálů 80. let ji přivedlo až do extrémně populárního Beverly Hills 90210 a také na titulku Playboye. Brendu Walsh hrála čtyři sezóny, avšak náhlá sláva jí dle vlastních slov přerostla přes hlavu. Na natáčení docházela pozdě, měla fyzické potyčky se členy obsazení a roku 1994 si vysloužila vyhazov. Podobné hereččino chování u soudu dokazoval také její snoubenec Max Factor, jenž dokonce zažádal o zákaz styku.
Shannen Doherty
Shannen Doherty

Herečka, Účinkující

Filmovou kariéru Doherty do roku 1995 zdobil především chválený thriller Smrtící atrakce (1988), v němž si vedle Christiana Slatera a Winony Rider střihla výraznou vedlejší úlohu. Velkou příležitostí a vstupem mezi hereckou elitu měla být komedie Flákači, s níž Kevin Smith dějově předcházel svůj průlomový nezávislý hit Mladí muži za pultem (Clerks) z roku 1994. Příběh o dvou kamarádech, kteří právě dostali od svých dívek kopačky a den tráví interakcí s různými postavami v supermarketu, se ovšem nedočkal stejně pozitivního přijetí jako ikonický předchůdce.
Flákači s rozpočtem 6,1 milion dolarů v kinech vydělali o čtyři miliony méně a kritika k nim nebyla dvakrát příznivá. Podobně jako mnoho děl Kevina Smithe si získali značnou podporu až v průběhu let, což však Doherty dvakrát netěší. Herečka s režisérem po letech hovořila v rámci svého podcastu Let's Be Clear a bez skrupulí mu vpálila do tváře, že Flákači zabili její filmovou kariéru. „Umřeli. A spolu s nimi pošla i má filmová kariéra. Lidé na to šli s vědomím, že já ten film nesu na svých bedrech, takže kasovní selhání šlo kompletně za mnou. Potom už jsem neměla žádnou kariéru u filmu, což bylo docela brutální. Přitom jsem věřila, že mě k ní Flákači nakopnou,“ posteskla si Doherty.
Flákači
Flákači | Gramercy Pictures
Vedle ní si přitom zahráli třeba Jason Lee, Ben Affleck nebo Claire Forlani, kteří se poté dokázali větší nebo menší měrou prosadit. Také Doherty obdržela jednu z hlavních rolí v zámoří populárním seriálu Čarodějky , kde hrála Prue Halliwell, nejstarší z tří sester ovládajících magii. Vysloužila si dvě herecké nominace na prestižní The Saturn Awards, ale po třech sezónách a mediálně probíraném nepřátelství s kolegyní Alyssou Milano seriál opustila.
V novém tisíciletí se vrátila do seriálového fenoménu 90210: Nová generace a účastnila se také podvratného spin-offu BH90210. V kinech jsme ji však od Flákačů v podstatě neviděli, vyjma malé role ve Smithově komedii Jay a mlčenlivý Bob vrací úder (2001). Roku 1999 Doherty diagnostikovali autoimunitní Crohnovu chorobu a od roku 2016 se herečka statečně pere s nádorovým onemocněním prsu a lymfatických uzlin, které po dočasném ústupu metastázovalo také do mozku a kostí. Rakovina je v současnosti v terminálním stádiu, avšak Doherty se nevzdává. „Nehodlám přestat žít. Nechci přestat milovat, tvořit a snad i měnit věci k lepšímu. Prostě ještě nemám hotovo,“ sdělila v listopadovém rozhovoru pro magazín People.
zdroje: Movieweb, People