Při výrobě zrušené komiksovky Batgirl zmrzačili komparzistku. Má těžké následky

Při výrobě zrušené komiksovky Batgirl zmrzačili komparzistku. Má těžké následky
Batgirl | DC Entertainment
Mal být pouhou přihlížející, již producenti postavili na určené místo, odkud měla natáčenou akci pozorovat. Rutinní záležitost se změnila v rozsáhlé trauma, když ji srazila projíždějící motorka. „Po nárazu z pravé strany jsem vyletěla do vzduchu,“ zavzpomínala v rozhovoru pro The Sun. „Začala jsem křičet, abych upoutala pozornost přítomných lékařů. Byla jsem na té zemi hodinu, než mě zkontrolovali a stabilizovali. A bohužel jsem neztratila vědomí,“ pokračovala pětatřicetiletá žena, která utrpěla mnoho zlomenin – mimo jiné stehenní kosti, holeně, palce a pánve.
Batgirl
Batgirl
Na operační sál se dostala po několika hodinách, náprava stehenní kosti zabrala pět hodin. „Dali mi čtyři krevní transfúze a skoro jsem zemřela,“ tvrdí Cristina, jíž po incidentu zůstala ošklivá jizva, bolesti i motorická omezení. Devět dní, které v nemocnici strávila, považuje za nejhorší ve svém životě. Shodou hořkých náhod ji navíc pozitivně testovali na koronavirus a nemohla přijímat návštěvy.
Po sedmnácti měsících bolestivé rehabilitace, která si prý vyžádá další operace, předává záležitost právníkům. Bude se dožadovat kompenzace za to, jak jí účast na Batgirl navždy změnila život. Jako bolestivý popisuje každičký krok a jeden čas prý uvažovala nad tím, že by raději zemřela.
Obžalobou Warner Bros. hodlá dosáhnout nejen vyrovnání, nýbrž i zlepšení podmínek ve filmovém zákulisí. „Je to ožehavé, protože v Glasgow se filmuje stále častěji i s tamními obyvateli. A na jejich bezpečí by se mělo myslet. Chtěla jsem vidět, jak se natáčí filmy, a pobavit se. A hele, jak jsem dopadla,“ povzdechla si.
Halyna Hutchins
Halyna Hutchins | Mostafa Bassim Adly / Anadolu Agency via Getty Images
Podobných případů najdeme v dějinách kinematografie nespočet. Jak dokumentoval třeba loňský Babylon, před sto lety se s komparzisty zacházelo jako s kusem masa na porážku. Od té doby se podmínky zlepšily, ale incidenty kolem Stanovici nebo kameramanky Halyny Hutchins, již výstřel ze zbraně Aleca Baldwina připravil o život při natáčení westernu Rust roku 2021, ukazují, že je stále co napravovat.
Batgirl vznikala s rozpočtem 90 milionů dolarů a mělo jít o štědře zaštítěný a kontrolovaný projekt. Warneři však selhali na více frontách a vedle hodnoty filmu jako uměleckého díla podcenili také zabezpečení a organizaci natáčení, na niž se má klást rozhodující důraz. Mohou tak přijít o další peníze, které se zrušením údajně nepovedeného snímku snažili ušetřit. Kromě stávajících stávek za zlepšení pracovních podmínek bychom se tak v budoucnu mohli dočkat i protestních akcí, požadujících bezpečnější prostředí.
zdroj: The Sun