Uhrančivá Ukrajinka, jejíž talent svádí bitvu s obdivovaným vzhledem. Mile Kunis je 40

Uhrančivá Ukrajinka, jejíž talent svádí bitvu s obdivovaným vzhledem. Mile Kunis je 40
Mila Kunis – Kopačky | Universal Pictures
V devadesátých letech se díky uhrančivé vizáži, jíž dominovala snědá pleť, černé kudrnaté vlasy a hluboké hnědé oči, prosazovala v reklamách. Objevila se ve dvou epizodách Pobřežní hlídky či v seriálu Walker, Texas Ranger. S tím přišly také první menší role v béčkových filmech jako Svalnatý Santa Claus (1996) s Hulkem Hoganem. Na prestižní televizní úlohu nemusela čekat dlouho, za což vděčí přiznanému podvodu. Tvůrci seriálu Zlatá sedmdesátá sháněli minimálně osmnáctiletou protagonistku, ale do role Jackie Burkhart nakonec obsadili teprve čtrnáctiletou Kunis. Herečka totiž zatajila svůj skutečný věk.
Mila Kunis
Mila Kunis

Herečka

Lží k životní výhře

Z obou stran šlo o správné rozhodnutí. Kunis se v populárním sitcomu, který běžel v letech 1998 až 2005, takříkajíc našla. Prokazovala komediální talent a potkala svého budoucího manžela Ashtona Kutchera, s nímž má dnes dvě děti. Ve videu pro YouTube kanál Vanity Fair, kde rozebírala svou kariéru, se rovněž svěřila, že zákulisí pořadu bylo pro pubertální dívku zcela nezávadné a inspirativní. „Nikdy jsem nebrala drogy, jelikož k nim na natáčení nepřičichl nikdo,“ popisovala spolupráci s dalšími mladými herci a herečkami, kteří se vzájemně podporovali a byli jí příkladnými vzory.
Zlatá sedmdesátá
Zlatá sedmdesátá – Mila Kunis a Ashton Kutcher | Carsey-Werner Distribution
Ve filmu stále okupovala druhořadé projekty, výjimkou byla vedlejší role v televizním životopisném dramatu Gia (1998), kde hrála mladší verzi postavy ztvárněné Angelinou Jolie. V televizi však měla dost práce i díky animované show Griffinovi, k níž se připojila jako dabérka Meg Griffinové od druhé série. Nahradila Lacey Chabert, jejíž morální zásady se s náplní seriálu rozcházely. U dabingu Kunis zůstává dodnes a vedle Griffinů uplatnila svůj hlas i v pořadu Robot Chicken.

Neúspěšný casting jí otevřel dveře

Od roku 2002 randila s hvězdou Sám doma (1990) Macaulayem Culkinem a vztah trval devět let. A zatímco v jeho počátcích byl Culkin věhlasnější osobností, na sklonku společně strávené dekády ležel showbyznys u nohou pragmatické herečky. Ta se netají tím, že výběr rolí dlouho podřizovala honorářům. „Nebyla jsem vybíravá,“ potvrdila s tím, že chtěla především pracovat a osamostatnit se. Ve filmu se jí to dařilo od roku 2007, kdy si vedle Zoe Saldany zahrála ve chválené konverzačce Po sexu. Neúspěšně se ucházela o roli v komedii Judda Apatowa Zbouchnutá (2007), ale na známého tvůrce přesto zapůsobila. Zajistil Kunis výraznou vedlejší roli v jím produkované komedii Kopačky (2008), která ji nasměrovala k velkým produkcím.
S jejich výběrem však nemívala úplně šťastnou ruku. Videoherní adaptace Max Payne dopadla roku 2008 tragicky a postapokalyptická Kniha přežití (2010) kritiky ostře rozdělila. Trefou do černého však byla psychologická Černá labuť (2010), již režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen) natáčel s nedostatkem financí i s pomocí ilegálních praktik. Štáb například bez povolení točil v nočních hodinách v metru, aby se vyhnul poplatkům. Kunis ztvárnila baletku Lily a byla rovnocennou parťačkou Natalie Portman, která za svůj výkon dostala Oscara. Ukrajinská herečka se musela naučit tančit a náročné scény zvládla i přes zranění ramene a natržené vazy. Vysloužila si nominaci na Zlatý glóbus a jako nejlepší herečka ve vedlejší roli triumfovala na The Saturn Awards.
Mila Kunis
Černá labuť | Fox Searchlight Pictures
Od té doby se však objevila pouze ve dvou projektech, které lze považovat za úspěšné. V komedii Kamarád taky rád (2011) uzavřela pakt o randění bez emočních vazeb s Justinem Timberlakem. Film vydělal spoustu peněz i díky zpěvákově popularitě, již by však Kunis dle svých slov nechtěla na vlastní kůži zažívat. „Práce s Justinem byla fajn, dokud jsme nevyšli do ulic New Yorku… Jako kdyby to byli Beatles,“ popisovala davy obdivovatelů, kteří natáčení přihlíželi a chtěli se s hvězdou vyfotit. „Myslela jsem, že já to mám těžké. Ale tohle byla teprve hrůza,“ dodala se smíchem.
Jejím dalším hitem byla nepřístupná komedie Méďa (2012) od tvůrce Griffinových Setha MacFarlanea. Ten chystal film o sprostém mluvícím plyšákovi několik let a s Kunis probíral, koho by měl do hlavní ženské role obsadit. Nakonec však úlohu svěřil jí, neboť na ni prý byla konečně dost stará. 

Nejkrásnější mamka Hollywoodu

Ani Kunis na nedostatek obdivu veřejnosti ale netrpěla. Od roku 2011 se pravidelně umisťuje v různých žebříčcích o nejkrásnější ženy světa. Magazíny Esquire a FHM ji vybraly dokonce jako nejvíc sexy ženu planety, což prý herečce lichotí, ale stejně jako filmovým oceněním tomu nepřikládá velkou váhu. 
S Kutcherem herečka žije od roku 2012, o dva roky později přivítali prvorozenou dceru. S blockbustery to Kunis zkusila ještě dvakrát, ale šlo o hořkosladké zkušenosti. Mocný vládce Oz (2013) od Sama Raimiho se moc nepovedl, ale aspoň vydělal půl miliardy dolarů. To sci-fi Jupiter vychází (2015) od režisérek Matrixu (1999) a Atlasu mraků (2012) byla hotová katastrofa a jeden z nejvysmívanějších nákladných filmů dekády. V podcastu Happy Sad Confused herečka vzpomínala, že těsně před startem produkce se plánované náklady osekaly na polovinu, a tak začínala natáčet s vědomím, že půjde o propadák. S rozpočtem 150 milionů dolarů film vydělal jen o třicet milionů víc a obdržel šest nominací na výsměšné ocenění Zlatá malina. A to včetně Kunis jako nejhorší herečku roku.
Four Good Days
Four Good Days | Vertical Entertainment
Roku 2016 Kunis porodila také syna a rodina se definitivně stala její prioritou. Vrátila se k lehčím komediím díky Matkám na tahu (2016) a Špiónu, který mi dal kopačky (2018). Posléze však pilovala i dramatické úlohy. Ve Four Good Days (2020) si zahrála dceru Glenn Close závislou na heroinu. Loni v říjnu předvedla silný výkon v průměrně recenzovaném dramatu Netflixu Nejšťastnější holka pod sluncem
Nejdůležitější pro Kunis je, že v hraní nalezla vnitřní naplnění a satisfakci. „Myslím, že mám obrovské štěstí. Nemusím pracovat, abych splatila všechny účty. V tomhle průmyslu musíte být prací posedlí, jinak se před vámi vynoří příliš překážek. A to jsem přesně měla jako dvacátnice. Po založení rodiny jsme vše přehodnotili,“ vysvětluje herečka, která s manželem sponzorovala projekty na záchranu ukrajinských uprchlíků během stávající ruské invaze. „Miluju být mámou a manželkou, být doma. Musím mít hodně dobrý důvod, abych z domu odešla a upsala se nějakému projektu,“ uzavřela ve zmiňovaném videu od Vanity Fair.