Hispánci a Hispánky letos můžou přepsat historii televizních cen Emmy

Hispánci a Hispánky letos můžou přepsat historii televizních cen Emmy
Jenna Ortega | Michael Tullberg / FilmMagic
Jedním z nepopiratelných adeptů na cenu pro nejlepšího herce je Pedro Pascal za svou roli v seriálové adaptaci postapokalyptické počítačové hry The Last of Us. Diego Luna by mohl zabodovat jako rebelský Cassian z prequelu Hvězdných válek Andor od Disney+. Jenna Ortega uhranula publikum po celém světě jako protagonistka seriálu Tima Burtona Wednesday a Selena Gomez si vysloužila uznání za svůj výkon v seriálu Jen vraždy v budově.
Mohlo by tak jít o první případ v historii cen Emmy, kdy se do jedné kategorie dostanou hned dva zástupci nebo zástupkyně hispánské etnolingvistické skupiny a teprve třetí, kdy se objeví v jakékoli další herecké kategorii. Prozatím se nominace za své seriálové výkony dočkaly pouze dvě latinskoamerické herečky. První byla Rita Moreno v roce 1983 za 9 to 5: Days in Porn a druhou America Ferrera v roce 2007 a 2008 za komediální Ošklivku Betty. Ferrera se pak stala vůbec první a zatím i jedinou Hispánkou, která vyhrála za svůj výkon po odvysílání první sezóny.
Pedro Pascal
Pedro Pascal | Sean Zanni / Patrick McMullan via Getty Images
Právě Gomez loni v rámci Emmy opomenuli, nicméně ještě větší úspěch druhé řady seriálu Jen vraždy v budově jí letos pravděpodobně nominaci zajistí. Ortega, která se kvůli roli Wednesday naučila hrát na violoncello a fascinovala vlastní choreografií i příspěvky do scénáře, je tak obrovskou hvězdou internetu a miláčkem publika, že její návrh na udělení ceny nikdo nezpochybňuje. (Zazněly pouze výtky scenáristické obce, že si herečka dost neváží jejich práce.) Podobně by si ocenění zasloužili i Pascal a Luna, jejichž seriály získaly uznání kritické obce i diváků a divaček.
Netřeba zdůrazňovat, jak by takový úspěch hereček a herců hispánského původu ocenila latinskoamerická komunita. O uznání bojuje dlouhodobě, vedle afroamerické komunity se jedná o další velkou skupinu, která se nejen ve filmovém průmyslu setkává s diskriminací či menším počtem příležitostí. Diego Luna je rodák z Mexika, Pedro Pascal pochází z Chile. Selena Gomez a Jenna Ortega se narodily hispánským rodičům ve Spojených státech. Ze zmíněné čtveřice přitom jediná Ortega neumí mluvit španělsky.