Zemřel Ruggero Deodato. Režisér skandálních Kanibalů, kteří šokovali svět a dostali jej před soud

Zemřel Ruggero Deodato. Režisér skandálních Kanibalů, kteří šokovali svět a dostali jej před soud
Ruggero Deodato při natáčení filmu Kanibalové (1980) | Severin Films
Ruggero Deodato se narodil 7. května 1939 v italské Potenze, v raném věku studoval v Dánsku hudbu a poté vyrůstal na italské farmě. K filmu jej přivedlo přátelství se synem režiséra Roberta Rosselliniho a v 60. letech už dělal asistenta režie Sergiu Corbuccimu na historickém dramatu The Slave a westernu Django.
Od počátku zkoušel různé žánry. Jeho debut Hercules, Prisoner of Evil z roku 1964 spadal mezi dobrodružné fantasy, ale Deodato režíroval také komediální muzikál nebo sci-fi Fenomenal a Tutankamenův poklad. V 70. letech se přeorientoval na televizní reklamy, než se vrátil s násilným policejním thrillerem Live Like a Cop, Die Like a Man. Poté už následovaly katastrofický thriller Aféra Concorde a dobrodružný horor Poslední kanibalové, který Deodata nasměroval k režii jeho nejsproslulejšího díla.
zemrel-ruggero-deodato-reziser-skandalnich-kanibalu-kteri-sokovali-svet-a-dostali-jej-pred-soud
Nájezdníci z Atlantidy | Jugendfilm-Verleih
Kanibalové, známí též pod názvem Cannibal Holocaust, vznikli roku 1979 v hluboké amazonské džungli. Levná produkce se opírala o naturalismus, který bohužel zahrnoval i vraždění zvířat na kameru. Významná je především druhá polovina drsného snímku, kterou představuje nalezený filmový záznam (found footage). Deodato Kanibaly koncipoval jako záznam reálné události a s herci uzavřel smlouvu, že se nesmí rok po premiéře ukazovat na veřejnosti. To aby společnost uvěřila, že jejich postavy skutečně zemřely.
Film, pro který se zabíjelo, budí kontroverze i po 40 letech
Téma21. 2. 2020
Film, pro který se zabíjelo, budí kontroverze i po 40 letech
Efekt byl stoprocentní a šokující film čelil cenzuře a globálním zákazům uvádění. Deodato, jehož prý inspirovala senzacechtivost médií stejně jako násilné mondo filmy 60. let, musel k soudu přivést živé a zdravé herce, aby se vyhnul odsouzení za vraždu. Tomu nakonec neušel, byť šlo „pouze“ o zabití několika zvířat a trestem byla peněžní pokuta.
Deodato Holocaust
Ruggero Deodato | Severin Films
Kanibalové předběhli stylem vyprávění svou dobu a obdivně se k nim vyjádřily režisérské osobnosti jako Sergio Leone, Oliver Stone, Quentin Tarantino či Eli Roth, jenž Deodata obsadil do role kanibala ve svém hororu Hostel II. Navzdory kultovní pověsti ale zůstávají počinem skandálním a Deodato se opakovaně nechával slyšet, že jejich natočení lituje.
V 80. letech Deodato navázal coby novopečená ikona béčkových hororů
Obrázek článku
a režíroval několik mezinárodních produkcí. Mezi nejznámější spadá slasher horor House on the Edge of the Park, v němž si zahrál herec David Hess z Posledního domu nalevo, nebo další dobrodružný horor Sejmi ho a běž.
Nezanevřel ani na bizarní žánrové experimenty. Roku 1983 natočil akční sci-fi Nájezdníci z Atlantidy o krvelačném gangu, který na odlehlém ostrově rozsévá zkázu . Jeho dalším kultovním filmem je dobrodružné fantasy Barbaři z roku 1987, v níž ikonizoval osvalená těla bratrů Petera a Davida Paulových. Snímek reagoval na popularitu Barbara Conana, ale byl v mnoha ohledech stylizovanější a bizarnější.
zemrel-ruggero-deodato-reziser-skandalnich-kanibalu-kteri-sokovali-svet-a-dostali-jej-pred-soud-3
Barbaři | Cannon Film Distributors
Následující rok Deodato režíroval slavné herce Donalda Pleasencea a Michaela Yorka v povedením mysteriózním thrilleru Z rovnováhy. Poté se vrátil k televizním produkcím, popřípadě zůstával věrný hororovému žánru. Roku 2016 natočil Ballad in Blood a jeho finální kredit představuje hororová antologie Deathcember z roku 2019.
Nejvíce spojovaný ale zůstane s Kanibaly, kteří vyšlapali cestu found footage fenoménům jako Záhada Blair Witch či Paranormal Activity. „Kanibalové zůstávají jedním z nejbrutálněji efektivních hororů historie, nemluvě o inspiraci pro celý subžánr found footage,“ píše na Twitteru uživatel Rob1977, jenž reagoval na zprávu o Deodatově úmrtí.
Deodato Holocaust
Ruggero Deodato | Severin Films
Deodato byl v letech 1971 až 1979 ženatý s herečkou Silvií Dionisio a z toho svazku vzešel syn Saverio. O režisérově životě a díle pojednává dokument Deodato Holocaust z roku 2019, na němž se tvůrce Kanibalů osobně podílel. Ruggero Deodato zemřel ve čtvrtek 29. prosince 2022 z dosud nezveřejněných příčin. Informaci o jeho smrti jako první přinesl deník Il Messagero.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.