Údajně nejsilnější marvelovka od Avengers: Endgame je za dveřmi. V zádech má píseň od Rihanny, fantastické ohlasy i odkaz zesnulé herecké hvězdy

Údajně nejsilnější marvelovka od Avengers: Endgame je za dveřmi. V zádech má píseň od Rihanny, fantastické ohlasy i odkaz zesnulé herecké hvězdy
Black Panther: Wakanda nechť žije | Marvel Studios
Čtyři roky po premiéře Black Panthera, který se stal s tržbami 1,3 miliardy dolarů jednou z největších kasovních senzací dekády, se schyluje k očekávanému pokračování. Black Panther: Wakanda nechť žije opět vznikal pod režisérským dohledem Ryana Cooglera, avšak musel se obejít bez herce Chadwicka Bosemana, jenž před dvěma lety prohrál táhlý boj s rakovinou.
V pořadí třicátý snímek ze série MCU, kterou nastartoval roku 2008 Iron Man, nás zavede do smyšlené africké země Wakanda, jejímž vyzyvatelem bude tentokrát obávaný vládce Namor (Tenoch Huerta) z mořského království Talocan. Tamní lid se vyrovnává se ztrátou uctívaného krále T’Chally (Boseman), jehož musí v černém kostýmu nahradit některá z jeho následovnic. Upoutávky sice moc detailů neprozradily, ale novým Black Pantherem se podle všeho stane Shuri v podání Letitie Wright.

Trailer: Black Panther: Wakanda nechť žije

Black Panther: Wakanda nechť žije
Snímek potrvá 161 minutu a stává se tím druhou nejdelší marvelovkou po Avengers: Endgame, která zakončovala třetí fázi MCU a v níž došlo k rozhodujícímu střetnutí se superzloduchem Thanosem. Čtvrtá fáze odstartovala roku 2021 Black Widow a druhý Black Panther ji bude zakončovat. Včetně něj se skládá ze sedmi celovečerních filmů, osmi seriálů a dvou televizních speciálů, v nichž se vraceli známí hrdinové a představovali se ti noví.
Prezident Marvelu Kevin Feige v rozhovoru citovaném webem Collider vysvětloval důležitost filmu v rámci čtvrté fáze i pro budoucí vývoj. „Black Panther: Wakanda nechť žije ukotvuje fázi 4 – společně se svátečním speciálem Strážců Galaxie – jelikož všechny fáze jsou primárně o představování. A pomyslete na všechny ty postavy, s nimiž jsme se seznámili ve čtvrté fázi,“ prohlásil.
Feige nijak nepřehání, neboť mezi důležitými nováčky nechybí třeba Yelena Belova, Ms. Marvel, She-Hulk, Shang-Chi nebo Moon Knight, kteří se mají zúčastnit nadcházející války s novým padouchem Kangem. Toho jsme poprvé potkali v seriálu Loki a představí se také ve třetím Ant-Manovi, jenž v únoru načne pátou fázi. „Když se na to podíváme s odstupem, ve finále čtvrté fáze nahlédneme do zcela nového království a poznáme charakter, který je vlastně základem toho, o co se v Marvelu snažíme,“ pokračoval Feige a měl na mysli zápornou postavu Namora.
Black Panther: Wakanda nechť žije
Black Panther: Wakanda nechť žije | Marvel Studios
Wakanda nechť žije tedy završí etapu, již mnozí kritizovali pro absenci směrodatné dějové linie, charakteristické pro fázi předchozí. Feige ale věří, že vše se zúročí v páté a šesté fázi, které rozšíří vzkvétající mnohovesmír a budou kulminovat dvěma „Avengers filmy“ ve stylu Infinity War a Endgame (tentokrát půjde o Kang Dynasty a Secret Wars).
Black Panther 2 navíc zakončí čtvrtou fázi, aniž by nabídl jedinou potitulkovou sekvenci. Ty už přitom v MCU bereme jako samozřejmost, neboť pravidelně naznačují budoucí zápletky či představují nové postavy. Producent Nate Moore to v rozhovoru pro Collider obhájil tvrzením, že vzhledem k nátuře filmu by začlenění potitulkovky nebylo vhodné. „Stejně jako u Endgame, což byl emocionální zážitek, ani zde nepotřebujete žádný přídavek. Chtěli jsme odvyprávět příběh v jeho plném rozsahu bez přidaných scén,“ vysvětlil Moore.
I podle reakcí prvních kritiků, kteří snímek viděli, se totiž máme těšit na plnokrevné a soběstačné pokračování, které zvládá uctít památku Bosemana (a jeho Black Panthera) stejně jako ohromovat coby vizuální spektákl. Má jít o jeden z nejdospělejších filmů Marvelu, v němž se zármutek působivě skví nejen v příběhu, nýbrž také v netradičních bílých kostýmech. Návrhářka Ruth E. Carter pro web Variety vysvětlovala, že „bílá barva se na pohřbech v Africe často nosí a propojuje film s Chadwickem a jeho T’Challou“.
„Když lidé přijdou ze světové premiéry a film vychválí, tak tomu málokdo přikládá váhu… Ale Black Panther: Wakanda nechť žije je fantastický sequel a skvělý film. Tušil jsem, že bude plný emocí, a to také byl. Oči vám dozajista zvlhnou,“ píše například vrchní kritik Collideru Steven Weintraub. „Fascinuje mě rovněž to, že ačkoli před Ryanem Cooglerem stála nemožná výzva, kdy musel natočit sequel bez Bosemana, respektovat jeho odkaz a současně posouvat celou sérii, odpálil homerun. Pro Marvel z toho bude obří hit,“ dodává Weintraub.
S tímto souhlasí i další twitterové ohlasy, které vyzdvihují serióznost, s níž Coogler a scenárista Joe Robert Cole zobrazují zármutek či touhu po pomstě, herecké výkony i akci. Příběh je prý místy intimní, ale velkolepá akce, palácové intriky a globální konflikty z něj činí epický zážitek, za nímž první díl značně pokulhává. „Wakanda nechť žije je jednoduše nejlepší film Marvelu od Endgame. Měřítko, práce s kamerou, herectví a syrové emoce jsou hmatatelné! Tohle je Marvel, po němž se mi stýskalo,“ příhodně shrnuje své dojmy Samuel Leggett jr.
Chvály se pochopitelně dočkala také oficiální píseň k filmu, která nese název Lift Me Up. Podíleli se na ní nigerijská skladatelka a zpěvačka Tems, oscarový skladatel prvního Black Panthera Ludwig Göransson, režisér Coogler a samozřejmě Rihanna, která ji nazpívala. Videoklip k ní vyšel na konci října a odhaluje nové záběry z filmu.
Rihanna
Pro Rihannu jde o první hudební vydání po šestileté pauze. Píseň pochopitelně vzpomíná na zesnulého Bosemana a Tems v rozhovoru pro Collider prozradila, že při jejím psaní měla na paměti všechny lidi, o něž v životě přišla: „Chtěla jsem složit něco, co bude evokovat vřelé objetí od všech lidí, které jsem ztratila. Představovala jsem si, jak bych se asi cítila, kdybych jim mohla zpívat a vyjádřit tím, jak moc mi chybí.“
Black Panther: Wakanda Forever vstoupí do tuzemských kin už příští čtvrtek. Chystáte se do kina?

Kinolog: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.