Vykřikl: „Harry, jdu do baráku!“ a zapsal se do filmové historie. Co dnes dělá a jak vypadá představitel zloděje Marva ze Sám doma?

Vykřikl: „Harry, jdu do baráku!“ a zapsal se do filmové historie. Co dnes dělá a jak vypadá představitel zloděje Marva ze Sám doma?
Daniel Stern jako Marv v Sám doma. | 20th Century Fox
Daniel Stern, rozený Daniel Jacob Stern, začal svou hereckou kariéru v newyorském divadle. Koncem 70. let získal roli v dramatu o dospívání A co dál... (1979), která mu otevřela dveře do Hollywoodu. V následující dekádě si mimo jiné zahrál v akčním žánru, sci-fi i v hororu, skutečné slávy ale dosáhl v roli potrhlého zloděje v roce 1990, kdy do kin vstoupil snímek Sám doma.
Sám doma
Sám doma | 20th Century Fox
Jeho role poněkud smolařského mokrého bandity Marva Merchanta se okamžitě vryla do paměti diváků po celém světě a tento hit, stejně jako jeho pokračování z roku 1992 s podtitulem Ztracen v New Yorku, patří k pravidelné výplni televizního programu v období Vánoc. Od doby, kdy Stern hrál Marva naposledy, uplynulo již více než čtvrt století, přesto zůstává jeho nejznámější rolí. A to navzdory tomu, že nikdy s herectvím nepřestal. Stern je stále před kamerou aktivní, tak proč už se mu nedostává tolik pozornosti?
Sám Stern kdysi prohlásil: „Můj život je docela normální. Jednoho rána jsem se neprobudil a nezjistil, že jsem najednou hvězda a lidé se na mě vrhají. Mám pocit, že se na žebříčku posouvám jen o kousek výš, což je fajn.“ Tím velmi dobře vystihl svou kariéru. Sterna sice hit Sám doma proslavil, protože ale za hlavní hvězdu platit Macaulay Culkin, Stern byl tím, jehož tvář si sice lidé zapamatovali, s jeho jménem už to bylo horší. Určitý prostor k růstu mu přesto role Marva dala, bohužel ho v následujících letech nedokázal využít.
V letech 1988 až 1993 byl Stern vypravěčem seriálu Báječná léta a v průběhu natáčení režíroval několik epizod. Po filmu Sám doma 2 se rozhodl, že zkusí režírovat u filmu, a natočil svůj první a současně zatím i poslední celovečerní snímek. Rodinná baseballová komedie Objev roku (1993) je příběhem dvanáctiletého nadhazovače Henryho, který svůj tým Chicago Cubs dostane mezi elitu poté, co se mu zlomená ruka zahojí tak, že má najednou supersílu. Je to snová logika, jež mohla projít u dětí, dospělé kritiky, kteří snímek v době uvedení recenzovali, ale příliš nenadchla.
vykrikl-harry-jdu-do-baraku-a-zapsal-se-do-filmove-historie-co-dnes-dela-a-jak-vypada-predstavitel-zlodeje-marva-ze-sam-doma-3
V Objevu roku si Stern i zahrál, a to roli trenéra. | Twentieth Century Fox
Přestože si snímek nevedl v rámci tržeb špatně (stál mezi 10 a 14 miliony dolarů, celosvětově si z pokladen kin odnesl 56 milionů), recenze byly natolik slabé, že Stern následně režíroval už jen pár seriálů a pak myšlenku na tuto kariéru opustil a soustředil se na práci před kamerou. Bohužel se stal obětí hollywoodského škatulkování, kdy mu studia nabízela jen role potrhlých troubů, kteří připomínali Marva. A nefungovalo to. Za jediný další skutečný úspěch devadesátek platili Dobrodruzi z velkoměsta (1991), v nichž si zahrál po boku Billyho Crystala. Bohužel šlo o ojedinělý úkaz, kdy ani pokračování z roku 1994 neuspělo.
Stern se tak sice pokoušel stát komediální stálicí, ale nechodily mu projekty, které by v kinech vyvolaly patřičný ohlas. A pak jeho kariéra nečekaně změnila směr. „Po Báječných letech jsem se ujal v dabingu, což bylo něco, s čímž jsem opravdu nepočítal,“ vzpomínal později Stern. Dělal vše od reklam na Burger King a 7 Up až po nejrůznější seriály, přičemž v letech 1999 až 2000 dokonce namluvil hlavního hrdinu v televizní adaptaci komiksu Dilbert. „Myslím, že můj hlas se k němu tak nějak hodil. Byla to dobrá zkušenost. Scénáře byly vtipné a byla to ikonická role,“ řekl k seriálu.
V roce 1999 si Stern otevřel v Malibu klub, i když ne takový, jaký si obvykle celebrity pořizují, aby vyplnily volný čas. The Boys and Girls Club v Malibu byl založený po střelbě na střední škole Columbine, když si skupina místních rodičů uvědomila, že by se podobná tragédie mohla stát i v jejich komunitě, pokud by se mladí neměli kde bavit. Jedním z nich byl právě Stern, který si na rozjezd podniku zavolal svého parťáka ze Sám doma Joea Pesciho. „Je to génius a skvělý herec. Joe uspořádal několik golfových turnajů, aby nám získal peníze,“ uvedl Stern.
vykrikl-harry-jdu-do-baraku-a-zapsal-se-do-filmove-historie-co-dnes-dela-a-jak-vypada-predstavitel-zlodeje-marva-ze-sam-doma-4
Daniel Stern a Pierce Brosnan se účastní akce A Night of a Million Laughs pořádané Nadací pro mládež a rodiny v Malibu v La Villa Contenta (9. května 2009). | GettyImages
The Boys and Girls Club slavil úspěch a začal pomáhat dětem z různých prostředí získat vyšší vzdělání. „Díky klubu půjdu na vysokou školu,“ řekla sedmnáctiletá Mariarely Cruz na slavnostním večeru v roce 2013. Akci plnou hvězd moderoval Pierce Brosnan a sám Stern v jednu chvíli vystoupil, aby přítomným připomněl jejich společenskou odpovědnost. „Lidé v tomto městě, vy všichni, žijete velmi výjimečné životy. Toto město je plné největších talentů, největšího bohatství a největší kreativity... Naším úkolem je vychovávat tuto rodinu v rámci naší komunity,“ řekl.
Díky hladkému chodu klubu se Stern mohl začít naplno věnovat svému dalšímu koníčku, kterým je tvoření soch z bronzu. V Malibu si zřídil dílnu a zanedlouho se o jeho díla, která považuje za další formu vyprávění příběhů, začaly zajímat místní galerie. Útlum herecké kariéry mu tak paradoxně dovolil, aby se v rámci umění úspěšně vyvíjel v úplně jiné oblasti.
V roce 2013 se Stern podílel na výstavě Urban Trees v San Diegu. Vytvořil osmimetrovou bronzovou sochu muže, který dělá stojku, jednu z 30 skulptur vztyčených na nábřeží. V roce 2016 odhalil před kinem Krikorian ve městě Monrovia v Kalifornii třídílnou sochu, která vzdává hold filmovému průmyslu. Bronzové dílo nazvané Action! tvoří režisér, kamera a režisérská židle.
Vysněným comebackem mohla být v roce 2012 vánoční komedie Vánoční příběh 2, snímek byl ale natolik špatně přijatý, že vesměs definitivně Sternovu filmovou kariéru pohřbil. Od té doby si zahrál jen ve dvou filmech –⁠ slabé netflixovské akční taškařici Game Over, Man! (2018) a v komedii James vs. His Future Self (2019),⁠ přičemž obojí nevyvolalo velký zájem.
Pro řadu herců, kteří upadnou v nemilost ve světě filmu, se v poslední době stala práce v televizi možným záchranným lanem. V roce 2014 své štěstí zkusil i Stern rolí mentora a vědce Dr. Glena Babbita v seriálu Manhattan, kde si zahrál ve dvou epizodách. Navzdory převážně pozitivním recenzím, které seriál získal, jej lidé ale nesledovali, a tak to znovu nikam nevedlo.
Nevyšel ani pokus zazářit na divadelních prknech. V roce 2003 byla v Manhattan Theatre Club uvedená jeho komediální hra Barbra's Wedding. Odehrává se v den, kdy si Barbra Streisand bere Jamese Brolina. Ve vedlejším domě se obyvatelé musí vypořádat s chaosem, který svatba dvou celebrit provází, a ačkoli Stern doufal, že mu hra nažene potřebné body, nesetkala se s příliš dobrým přijetím a kritici ji vesměs sestřelili.
Přestože tak pro Sterna bylo posledních 25 let přehlídkou neúspěchů, stále to nevzdává. V roce 2018 se upsal režii filmu Everything is Peachy, což je trochu nečekaně filmová verze zmíněné hry. Ve snímku si Stern zahraje i hlavní roli. Půjde o vytoužený návrat na výsluní? To se můžeme jen dohadovat. I kdyby ne, bude navěky zapsaný do historie jako Marv, jeden z nejikoničtějších (a nejsmolařštějších) lupičů, jaké filmové plátno pamatuje.
vykrikl-harry-jdu-do-baraku-a-zapsal-se-do-filmove-historie-co-dnes-dela-a-jak-vypada-predstavitel-zlodeje-marva-ze-sam-doma-5
Daniel Stern v roce 2020 | GettyImages

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.