Leon je nejslavnější film Luca Bessona, u diváků to ale kdysi vyhrála Magická hlubina. Čím tento nenápadný snímek uchvátil?

Leon je nejslavnější film Luca Bessona, u diváků to ale kdysi vyhrála Magická hlubina. Čím tento nenápadný snímek uchvátil?
Magická hlubina | Gaumont
Je to Magická hlubina. Tento "nenápadný", ale úchvatný snímek z roku 1988 je hravý, vážný, tichý, barevný, komorní i netradiční. Hlavními hrdiny příběhu jsou totiž tři podivíni, které svede dohromady osud a ticho mořských hlubin. A právě svým originálním příběhem si Magická hlubina získala francouzské diváky. Snímek byl v roce 1988 tak populární, že se ve francouzských kinech vysílal přes rok a je nejvýdělečnějším filmem z 80. let ve francouzské kinematografii.
Natáčení probíhalo převážně v Řecku, ale i na Francouzské riviéře, Sicílii, Korsice, na Bahamách, v Peru, Paříži, na Panenských ostrovech a v New Yorku. Vrak lodi, ze které Enzo zachraňuje uvízlého potápěče je skutečný. Jmenuje se Olympia a nachází se v Řecku na ostrově Amorgos.
Jean-Marc Barr
Magická hlubina | Gaumont
Záběry s delfíny se natáčely na Panenských ostrovech, kam byli převezeni z výzkumného střediska delfínů na Floridě. Delfín, který se objevuje ve snímku nejčastěji, se jmenuje Natua, je to samec a pro svou inteligenci byl zařazen do programu na výzkum delfíního dorozumívání.
Předlohou pro hlavní hrdiny v podání Jeana Rena a Jean-Marca Barra byli skuteční potápěči Jacques Mayol a Enzo Maiorca, jejich životní příběhy jsou ale od těch filmových odlišné. Každopádně Jean-Marc Barr do role Jacquese nemusel být vůbec obsazen. Luc Besson pro jeho roli původně zvažoval Christophera Lamberta, Mickeyho Rourkeho či Mela Gibsona. Až několik týdnů před začátkem natáčení Bessonovi někdo ze štábu navrhl Jean-Marca a režisér měl jasno.
Jean-Marc Barr, Jean Reno
Magická hlubina | Gaumont