Harry Potter: Pět nejmocnějších čarodějů celé série

Harry Potter: Pět nejmocnějších čarodějů celé série
Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) | Warner Bros.

1. místo: Albus Brumbál

harry-potter-pet-nejmocnejsich-carodeju-z-cele-serie
Albus Brumbál | Warner Bros.
O Brumbálovi se v mnoha případech mluvilo téměř vždy v superlativech. Největší čaroděj všech dob, nejlepší student v historii Bradavic, nejlepší ředitel v historii Bradavic, atd. Stál za porážkou čaroděje Grindelwalda, který zas patřil mezi největší černokněžníky všech dob, a byl jedinou osobou na světě, se kterou se padouch Voldemort bál změřit síly. Přidejte k tomu ještě Brumbálovu inteligenci, moudrost a neobyčejný kouzelnický talent, díky čemuž vám vyjde na povrch nejmocnější kouzelník potterovského univerza.

2. místo: Lord Voldemort

harry-potter-pet-nejmocnejsich-carodeju-z-cele-serie-1
Voldemort | Warner Bros.
Superlativy se ale může chlubit i sám Tom Raddle. Je považován za nejmocnějšího a nejzlejšího černokněžníka všech dob, který nebyl daleko od úplného ovládnutí kouzelnického světa. Ovládal ty nejtemnější a nejhrozivější schopnosti černé magie, například tvorbu viteálů, díky kterým se stal v podstatě nesmrtelným. V soubojích mu nebylo rovno (tedy s výjimkou Brumbála), každý kouzelník, který se mu rozhodl postavit v otevřeném duelu, padl pod jeho kletbami. Voldemort byl taktéž nesmírně inteligentní, manipulativní a extrémně nadaný ve všech směrech magie… tedy až na tu, která se týkala lásky.

3. místo: Gellert Grindelwald

harry-potter-pet-nejmocnejsich-carodeju-z-cele-serie-4
Gellert Grindelwald | Warner Bros.
Před příchodem Voldemorta ale měl nálepku nejmocnějšího černokněžníka všech dob idealistický a krutý Grindelwald. Ten ovládal jedny z nejničivějších a nejmocnějších kouzel, díky kterým v oné době neměl rovnocenného soupeře (tedy opět s výjimkou Brumbála). Grindelwald byl taktéž nesmírně inteligentní a mazaný jak liška. Podle Brumbála byl schopný zneviditelnit se i bez pomoci neviditelného pláště, stejně tak skvěle ovládal i nitrobranu, díky které do jeho myšlenek nedokázal proniknout ani sám Voldemort.

4. místo: Severus Snape

harry-potter-pet-nejmocnejsich-carodeju-z-cele-serie-3
Severus Snape | Warner Bros.
I přestože Snape si v sérii příliš nezabojoval, veškeré informace o jeho osobě indikují k tomu, že patřil mezi nejmocnější čaroděje kouzelnického světa. Díky jeho učebnici lektvarů, která se Harrymu dostane do rukou v Princi dvojí krve (2009), zjistíme, že Snape byl vyloženým géniem ve tvoření lektvarů. Dokonce i sám Horacio Křiklan, který jednu dobu učil i Voldemorta, považoval Snapea za nejlepšího studenta lektvarů, jakého kdy učil. Mimo jiné dokázal Snape vytvořit i pár svých vlastních kouzel, jmenovitě například nebezpečné Sectumsempra. A nezapomeňme, že Snape byl i mistrem nitrozpytu a nitrobrany. Díky tomu dokázal svou mysl tak pevně uzavřít, že ani sám Voldemort nemohl číst jeho myšlenky.

5. místo: Alastor Moody

harry-potter-pet-nejmocnejsich-carodeju-z-cele-serie-2
Alastor Moody | Warner Bros.
Moody má pověst legendárního bystrozora a nejlepšího lovce temných čarodějů v kouzelnickém světě. Během své nebezpečné kariéry posbíral spoustu jizev (a ztratil jedno oko), ale může se chlubit pěknou řádkou čarodějů, které dokázal porazit. Důkaz o jeho moci lze vyhledat i v jeho tragické smrti. Po skonání Brumbála Voldemort evidentně pokládal Moodyho za nejsilnějšího nepřátelského čaroděje, se kterým je třeba se vypořádat. Proto na začátku Relikvií smrti (2010) osobně Moodyho vyhledal a zabil při přemisťování Pottera do bezpečného útočiště.
Vypadala by vaše TOP 5 jinak?