"Trošku jsme si mohli udělat z toho stáří větší srandu." Zemřel herec Ladislav Mrkvička

"Trošku jsme si mohli udělat z toho stáří větší srandu." Zemřel herec Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička ve filmu Staříci | CinemArt
Obrázek článku
Ladislav Mrkvička se narodil v Praze 2. února roku 1939, kde absolvoval DAMU. Po škole získal angažmá v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, ale již v roce 1968 definitivně odešel do Prahy, kde se rozbíhala jeho filmová a televizní kariéra. V 70. a 80. letech letech působil v Divadle Na Zábradlí a v 90. letech v Národním divadle, kde vytvořil řadu dramatických i komických rolí. Působil též na pražské DAMU jako herecký pedagog.
Ve filmu se poprvé objevil již v roce 1953 v dětské roli v dramatu Olověný chléb. Do diváckého povědomí se zapsal rolí ve válečném dramatu Atentát (1964). Dále si například zahrál v podobenství Hotel pro cizince (1966), v životopisném dramatu …a pozdravuji vlaštovky (1972) a po revoluci v komedii Grandhotel (2006).
Ladislav Mrkvička (1939 - 2020) Uznávaný filmový, divadelní a televizní herec Ladislav Mrkvička se narodil v Praze...
Atentát
Ladislav Mrkvička ve snímku Atentát.
Mrkvička si též zahrál v řadě populárních televizních seriálů, mezi které patří například 30 případů Majora Zemana (1975, 1976, 1978), Panoptikum Města pražského (1986), Dobrodružství kriminalistiky (1989) nebo Policie Modrava (2015).
Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička | CinemArt
Velký návrat na plátna kin Ladislav Mrkvička zaznamenal v roce 2019 díky roli ve snímku Staříci, kde si zahrál spolu s Jiřím Schmitzerem. Film věnující se tématům stáří a odplaty se stal jedním z nejlépe hodnocených titulů loňského roku a hlavním hereckým představitelů vynesl sošky Českého lva. Jiří Schmitzer si odnesl tu za hlavní roli a Ladislav Mrkvička cenu za úlohu vedlejší.
Ladislav Mrkvička, Jiří Schmitzer
Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička na premiéře filmu Staříci. | CinemArt
Ladislav Mrkvička: "Osmdesátník nezvládne vlézt pod auto."
Rozhovory28. 12. 2020
Ladislav Mrkvička: "Osmdesátník nezvládne vlézt pod auto."