Strach nad městem: Jean-Paul Belmondo v památné roli, která ho málem stála život

Strach nad městem: Jean-Paul Belmondo v památné roli, která ho málem stála život
Strach nad městem | Česká televize
Strach nad městem
Strach nad městem
72%
V pařížských ulicích řádí vrah, který si své oběti pečlivě vybírá. Říká si Minos, podle postavy z Dantovy Božské komedie, a svými zločiny chce očistit společnost od bahna, které představují ženy živící se vlastním tělem. Nejdříve jim vyhrožuje po telefonu a pak udeří. Vyšetřování vede inspektor Le Tellier (Jean-Paul Belmondo), který je známý nejen svými poněkud nekonvenčními způsoby, ale především svou buldočí povahou, s níž se honí za zločinci. V tomto případu nemá příliš času, neboť Minos stále uniká a nechává za sebou oběti doslova inspektorovi pod nosem.
Vedle komediálně laděné série filmů Muž z Ria (1964), Muž z Hongkongu (1965) a Muž z Acapulca (1973), kde Belmondo bavil především šarmem, vtípky a tíhnutím k ženám, francouzský herec proslul také rolemi v drsnějších kriminálních kouscích, kam spadá právě Strach nad městem (1975). I zde je Belmondo v roli komisaře Le Telliera svůdný a šarmantní, ovšem také neúprosný. Jde totiž po krku nebezpečnému člověku, takže není čas na gentlemanské chování.
Strach nad městem
Strach nad městem | Česká televize
Zatvrzelost se však Belmondovi během natáčení Strachu nad městem stala skoro osudnou. Jak měl herec po většinu své kariéry ve zvyku, často bral kaskadérské kousky do vlastních rukou, z čehož trnulo nejen filmovým producentům, ale též fanouškům a fanynkám. Jaké eskapády Jean-Paul předváděl během natáčení Strachu nad městem a co ho málem předčasně připravilo o život?
Jedna z akčních scén se natáčela na střeše pařížské Galeries Lafayette, kdy se Belmondo střetl s obávaným vrahem mladých Francouzek. Během akce Jean-Paul nešťastně uklouzl a před pádem z výšky se zachránil tím, že se zachytil okapu. Ve filmu byl tento materiál nakonec použitý. V další akční scéně, která se odehrávala na střechách pařížských domů, Belmondo propadl skleněnou výplní. Ani tady se nenechal zastoupit svým kaskadérským trenérem Rémym Juliennem, který měl na svém kontě přes 1400 rolí. Belmondovi jistě posloužil jako prvotřídní instruktor. Nebezpečný kousek Belmondo předvedl též během jízdy na střeše pařížského metra. Když projížděl tunelem, kus železa mu propíchl ruku.
Strach nad městem
Strach nad městem | Česká televize
Strach nad městem je hojně citovaný také pro automobilové honičky a scény uprostřed dopravního provozu. Jedna z nich se natáčela s autobusem, do kterého Belmondo naskakoval za jízdy. Cestující o tomhle natáčení se slavným Francouzem neměli sebemenší ponětí, takže museli být pořádně vyděšení.
Pokud jsme uvažovali o tom, že při Belmondových kaskadérských kouscích trnuli filmoví producenti, vězte, že během natáčení Strachu nad městem strachy nespali i další. Jedním z těch, kteří do vzniku filmu investovali vlastní kapitál, byl sám Belmondo a jeho společnost Cerito Films.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.