Jeho tvář zná skoro každý divák, jméno si vybaví málokdo. Herce, jenž daroval klobouk Indiana Jonesovi, navždy změnila válečná zkušenost

Jeho tvář zná skoro každý divák, jméno si vybaví málokdo. Herce, jenž daroval klobouk Indiana Jonesovi, navždy změnila válečná zkušenost
Richard Young / Indiana Jones a poslední křížová výprava | Paramount Network
Richard Young se narodil 17. prosince 1955 ve floridském městě Kissimmee a zájem o filmy v něm probudil jeho otec, jenž mu daroval kameru, když mu bylo 12 let. Díky odborné průpravě se Richard stal hlavním fotografem pro středoškolské noviny a v práci za objektivem rychle našel rozhodující vášeň - a to i přesto, že ve svých 18 letech pracoval nějaký čas jako přístavní dělník na daleké Aljašce.
Jeho kroky však nevyhnutelně směřovaly do Kalifornie, kde ho na začátku
Richard Young
Richard Young | Wikipedie
sedmdesátých let nezaměstnal nikdo jiný než guru béčkových produkcí Roger Corman. Young se začal prosazovat jako herec v béčkách typu Night Call Nurses a také v seriálech, z nichž lze zmínit například Kung Fu s Davidem Carradinem. V průběhu sedmdesátých let se objevoval v celé řadě dnes neznámých seriálů a až roku 1984 dostal hlavní roli v koprodukčním akčňáku Poslední mise. Zlomovým se pro něj stal až rok 1985 a jeho účinkování v Neuvěřitelných příbězích, kde ho v zákulisí potkal producent Steven Spielberg - na slavného filmaře udělal Young evidentně dojem a Spielberg si ho zapamatoval jako možný předobraz pro samotného Indiana Jonese.
Roku 1989 se tak Richardu Youngovi naskytla největší herecká příležitost, neboť se objevil v úvodní sekvenci Poslední křížové výpravy jako lovec pokladů jménem Garth - sympatický Young i na malém prostoru vtiskl této postavě, která z obdivu nad jeho statečností daruje mladému Indymu ikonický klobouk, lehce zapamatovatelné charisma a mnoho fanoušků si jistě dokázalo představit jeho vlastní filmové dobrodružství (popřípadě účinkování v úspěšné sérii Mladý Indiana Jones) - tomu ostatně napovídá i fakt, že v původní verzi scénáře měla být tato postava Abnerem Ravenwoodem, Indyho mentorem a otcem Marion.
Jenže Poslední křížová výprava znamenala předčasný vrchol hercovy kariéry, neboť v polovině devadesátých let Young přesedlal zpět k fotografování. Mohla za to především jeho přímá zkušenost s válečným konfliktem v Bosně - jako kameraman se totiž podílel na dokumentu o mladé ženě, která z válečné zóny utekla za novým životem do USA. Během natáčení však vyšlo najevo, že její rodina se v Chorvatsku pohřešuje, tudíž žena i s celým štábem odjely do válečné zóny a pustily se do pátrání. Válka měla na Younga pochopitelně značný dopad a po této zkušenosti se definitivně rozhodl, že upřednostní svou lásku k fotografování. Před kamerami se přitom objevuje už opravdu sporadicky v seriálech jako Agresivní virus nebo Incorporated.
Steven Spielberg, Richard Young
Steven Spielberg | 8FLiX
Na své facebookové stránce Richard Young krátce objasňuje, že po návratu z Chorvatska roku 1996 se začal věnovat fotografiím výtvarného umění, aby se 'zahojil'. Vlastní firmu Silverwing Images v Seattlu a střípky z jeho tvorby a života si můžete prohlédnout na jeho oficiálním instagramovém účtu.