Co jste nejspíš nevěděli o gothamském rytíři Batmanovi

Co jste nejspíš nevěděli o gothamském rytíři Batmanovi
Batmane, ty úchyle!
co-jste-nejspis-nevedeli-o-gothamskem-rytiri-batmanovi-2
V roce 1954 pravděpodobně duševně chorý psychiatr Fredric Wertham vydal knihu Seduction of Innocent, ve které se rozhodl zpochybnit pozitivní účinky komiksu na děti, jež jsou před a během puberty lehce ovlivnitelné a doposud nezformované. Zastával názor, že komiks, ten zpustošený žánr plný násilí, zásadně ovlivňuje vývoj dítěte a vybízí k deviantnímu chování. Jako názorný příklad demagogické funkce grafického románu mu posloužil právě vztah Batmana a Robina.
Ten sice lze vyjádřit mnoha příměry: otec a syn, mentor a učeň, nerozluční přátelé, doktor Wertham se ale přiklonil k extravagantnějšímu uvažování a z dvojice učinil homosexuální pár. Čtení těchto „závadných“ příběhů prý u dětí způsobuje homosexuální fantasie. Nejenom Batman byl obdařen „osvícenou“ kritikou, také Superman či Wonder Woman se dočkali náležité interpretace, což tehdejší tvůrci nesli se značnou nelibostí, jelikož se z Werthamovy knihy stal bestseller a v průběhu 50. let významně ovlivnil názory rodičů na prospěšnost komiksu.
Kdo zabil Robina? My
co-jste-nejspis-nevedeli-o-gothamskem-rytiri-batmanovi
„Pravým“ Batmanem je Bruce Wayne, vaše babička vaří nejlepší guláš a Tomio Okamura je ztělesněním antikrista. To jsou dogmatické pravdy, o nichž nemá smysl polemizovat. Vytyčit ovšem jednu postavu jako „pravého“ Robina je prakticky nemožné. Během let se po boku Batmana objevilo kvantum Robinů, z nichž si své čestné místo v srdcích fanoušků bezpochyby vydobyli například Dick Grayson nebo Damian Wayne. U dalšího nositele proklatě krátkých šortek Jasona Todda je popularita značně nekonzistentní. V roce 1983 nahradil Dicka Graysona a svým impulsivním chováním si čtenáře brzy poštval proti sobě.
Roku 1988 se vedení rozhodlo Toddův osud naplno přenechat čtenářům. Ti mohli zavolat na dvě čísla, z nichž jedno symbolizovalo další bytí Jasona Todda, druhé jeho smrt. Hlasování bylo velmi vyrovnané, fanoušci si ale nakonec zvolili smrt (5343 pro, 5271 proti – transparentní ukázka čtenářova sadismu). Tvůrci osudový skon přiřkli Jokerovi, který Jasona svázal, bil ho páčidlem a následně ho ponechal napospas výbuchu. Batman na místo činu nedorazil včas a vinu za Jasonovu smrt vždy připisoval svému neuvážlivému chování. Jason Todd však neodešel nadobro, vrátil se jako brutální maskovaný mstitel Red Hood a dodnes je jednou z nejvíce glorifikovaných figur batmanovského univerza.
Co studuješ? Batmanologii
co-jste-nejspis-nevedeli-o-gothamskem-rytiri-batmanovi
V Kanadě jsou postavou Batmana natolik fascinováni, že se rozhodli ho zevrubně zkoumat i na univerzitách. Na fotce je stránka reálného kurzu, která se touto tematikou zaobírá. Někdo studuje marxismus, někdo batmanologii.
Nejdražší koníček
co-jste-nejspis-nevedeli-o-gothamskem-rytiri-batmanovi-3
Forbes si odjakživa zakládá na věrohodnosti a relevanci zprostředkovaných údajů. Když ale redaktoři zrovna nesepisují průzkumy nejbohatších lidí, vyplňují si čas nejrůznějšími bizarnostmi, jako je třeba seznam nejbohatších fiktivních lidí, na kterém se Bruce Wayne umístil na 8. místě se skromnou sumičkou 6.9 miliardy dolarů. To jsou peníze, které Bruce zdědil a následně početně namnožil, rozpočet mu ale krátí noční radovánky. Být Batmanem tak v číselném vyjádření vyjde na 2.8 miliardy dolarů, což už je slušná cena za to stát se renegátem.
Logan Wayne
co-jste-nejspis-nevedeli-o-gothamskem-rytiri-batmanovi-1
Roku 1996 se konkurenční vydavatelství Marvel a DC domluvila na spolupráci. Díky této kooperaci vznikli hybridi složení ze dvou postav – jedné z DC, druhé z Marvelu. Tento výjimečný crossover dal vzniknout míšencům jako Super-Soldier (Superman a Captain America), Spider-Boy (Superboy a Spider-Man) a také Dark Claw alias Logan Wayne (Batman a Wolverine).  Právě poslední uvedený si uzurpoval největší oblibu a vysloužil si i stylového záporáka jménem Hyena (Joker a Sabretooth na obrázku výše).