Je vážně zdravé jíst ryby?

Je vážně zdravé jíst ryby?
V televizním dokumentu Filet Oh! Fish nás autoři vezmou například do malebné krajiny norských fjordů, kde se v kulatých obručích velikosti dětského hřiště uměle chovají obrovská množství lososů. Je to naprosto proti přírodě, ryby trpí různými onemocněními a tak rybáři do vody lijí litry chemických roztoků. Aby ryby nezemřely a dostaly se strávníkům na talíř.

Trailer:

Nicolas Daniel, Louis de Barbeyrac
Když se nad tou situací člověk zamyslí, není to vůbec lichotivý obrázek takzvané moderní civilizace. Ještě před pár desítkami let si lidé sedli ke svátečnímu (nedělnímu) obědu a dopřáli si jednou za čas něco vzácnějšího; třeba dobrou rybu, hovězí maso. Vegetariáni prominou.
Filet Oh! Fish
V současné globalizované éře blahobytu si sami ničíme své životy tím, že prostě musíme mít všechno. A odevšad. Losos z Norska druhý den po odchytu v pražském supermarketu není za hubičku, ale to, že přežil díky nebezpečným chemikáliím, vám nikdo neprozradí. Příroda je nicméně spravedlivá a vše splatí i s úroky. Geneticky modifikované potraviny, pesticidy v ovoci, zelenině i masu. To už by snad bylo zdravější a etičtější vyrábět "superfood" v energetických tyčinkách jako pro sportovce, vojáky nebo kosmonauty.
Přirozená hejna ryb z moří pomalu mizí. A z těch chovných se stává podobný byznys jako ten s kuřaty, prasaty nebo kravami. Vystřízlivění z ekonomické globalizace vrací na scénu lokální potraviny a lokální způsob přemýšlení. Příklad s lososem není samozřejmě jediný. Celý dokument Filet Oh! Fish si můžete přehrát zde.