Koudelka fotografuje Svatou zemi, Babiš rozdává koblihy. Startuje dokumentární Ji.hlava.

Koudelka fotografuje Svatou zemi, Babiš rozdává koblihy. Startuje dokumentární Ji.hlava.
Třetím hostem Inspiračního fóra je jeden z nejznámějších syrských uprchlíků, v současné době zaměstnanec španělské fotbalové školy v Getafe, Osama Abdul Mohsen, proslulý střetem s kameramankou maďarské nacionalistické televize.
Josef Koudelka
Koudelka fotografuje Svatou zemi | http://www.dokument-festival.cz
„Jihlavský festival je organismus, funguje jako celek. Program festivalu pečlivě sleduje širokou škálu pohybů napříč filmem i společností. Letos poprvé jsme zaznamenali vyhrocenější reakce na některé hosty, což především vypovídá o atmosféře v české společnosti. I v tom je Ji.hlava cenná, i takovýmto způsobem reflektuje svět, v němž žijeme,“ charakterizuje letošní ročník jeho ředitel Marek Hovorka.
Zahajovací film Koudelka fotografuje Svatou zemi (2015) natočil mladý izraelský fotograf žijící mezi Berlínem a Jeruzalémem Gilad Baram, který světoznámému fotografovi asistoval. Na pozadí stavby zdi mezi Izraelem a Palestinou se odehrává tichý a soustředěný portrét fotografa Josefa Koudelky, který proslul záběry z invaze vojsk Varšavské smlouvy v Praze v roce 1968. „Jako první na ploše celovečerního filmu vyprávíme o fotografu Josefu Koudelkovi. Ale nečekejte klasický portrét. Přál bych si, abychom našli i českého distributora. Film si zaslouží nejen premiéru na nejlepším českém filmovém festivalu, ale měl by se dostat do běžných kin, aby ho viděli i diváci, kteří se do Jihlavy nedostanou,” uvedl český koproducent zahajovacího snímku Radim Procházka.
koudelka-fotografuje-svatou-zemi-babis-rozdava-koblihy-startuje-dokumentarni-jihlava
Julian Assange, zakladatel WikiLeaks, se festivalu zúčastní formou videokonference. (foto: www.dokument-festival.cz)
Dvojici hostů Inspiračního fóra, proslulého internetového aktivistu a zakladatele WikiLeaks Juliana Assange, který se festivalu zúčastní formou videohovoru, a Mášu Aljochinovou z uskupení Pussy Riot, doplní fotbalový trenér Osama Abdul Mohsen. Toho svět zná jako jednoho ze Syřanů prchajících před policií na maďarsko-srbské hranici u městečka Röszke. Video, kde utíkajícímu Mohsenovi s malým synem v náručí podrazila maďarská televizní reportérka nohy, vzbudilo obrovskou vlnu zájmu i silných emocí. Osama Abdul Mohsen nyní buduje nový život ve Španělsku, kde mu jako trenérovi nabídla zázemí fotbalová škola v Getafe.
Do Jihlavy přijede diskutovat o svých zkušenostech se situací, která už několik měsíců plní titulní stránky novin a podněcuje vášnivé polemiky na sociálních sítích. „Osamova návštěva bude cenná nejen z fotbalového hlediska,“ říká ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka a dodává. „Už měsíce se v České republice píše a mluví o syrských uprchlících, ale dosud je jen málokdo viděl. V České republice vládne hysterie a panika, lidé volají na policii, když vidí kominíky nebo houbaře s podezřením, že jde právě o uprchlíky. Nyní máme tedy výjimečnou příležitost vidět, jak skutečně vypadá a přemýšlí člověk, který byl nucen opustit vlastní domov.“

Trailer k filmu Matrix AB:

Matrix AB
Režisér Vít Klusák dokončil film o ministru financí Andreji Babišovi a MFDF Ji.hlava jej uvede ve světové premiéře ve čtvrtek 29. října v kině Thora Heyerdahla – DKO. „O Andreji Babišovi se před rokem hodně mluvilo, často se objevovala otázka, proč člověk, který už všechno má, vyrazil do politiky. Debaty byly poněkud polarizované. Udělal to kvůli majetku, penězům, nebo se považoval za mesiáše? K jasným odpovědím chyběl dostatek podkladů, tak jsem se rozhodl na Andreje Babiše podívat zblízka s kamerou v ruce. Myslím, že kdybych se nyní účastnil hospodské debaty, jsem mnohem blíže odpovědi než před rokem. Jestli jsem ale blíže pravdě, to nevím. Už bych si ale dokázal něco myslet,“ popsal Klusák svoji motivaci pro natočení filmu Matrix AB (2015).

Znělku k 19. ročníku festivalu režíroval proslulý Godfrey Reggio:

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava (27.10. - 1.11. 2015) je největší akcí svého druhu ve střední a východní Evropě. V šesti dnech a sedmi kinosálech uvede přes 250 filmů, z toho 58 ve světových premiérách. Nebudou chybět diskuze s tvůrci, režisérské masterclasses či otevřené diskuze s hosty Inspiračního fóra.