Naděje žije: Joss Whedon promluvil o možném pokračování kultovního seriálu Firefly

Naděje žije: Joss Whedon promluvil o možném pokračování kultovního seriálu Firefly
Angel
| Warner Bros.
Milovníci Whedona například nedají dopustit na jistou Buffy, která se dost dlouho bila na televizních obrazovkách s upíry. Již v téhle první velké šanci Whedon projevil hravost, schopnost práce s charaktery a scenáristický talent. Buffy doplnil její "kolega" Angel, jenž později dostal prostor i ve vlastním pořadu. Přestože námět Buffy nevypadal jako velké terno, Whedon nadchl publiku a získal nad seriálem plnou moc. 
Firefly
Roku 2002, když už byli Buffy i Angel, celosvětově známí a v televizním světě Jossovo jméno něco málo znamenalo, přišel s dalším nápadem: Chtěl propojit vymakané sci-fi technologie se zaprášenými kolty a dobovou westernovou výpravou. Znělo to zajímavě, ale šlo přeci jen o poměrně nezvyklé spojení žánrů. Whedon si projekt nakonec prosadil a vznikl seriál Firefly, který potvrdil jeho kvality a ukázal světu obrovského sympaťáka s neskutečným charismatem, Nathana Filliona (mimochodem, show tak trochu odstartovala i kariéru Zaca Efrona, který v ní měl malý štěk). Show se dočkala úspěchu, zástup fanoušků rychle rostl.
Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Tom Hiddleston, Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Robert Downey jr., Stellan Skarsgård
A pak přišel Rupert Murdock, ředitel televizní stanice FOX, která seriál vysílala, a neodůvodněně (nebo pro mě možná není žádný důvod dostatečně pádný) zrušil vysílání Firefly po 14té epizodě. Fanoušci zuřili. Když dostal Joss možnost vše zakončit filmem Serenity, jímž mohl odpovědět na otázky položené ve Firefly, trochu si oddychli. Fanoušci ale chtějí víc (aby ne, Firefly je dost možná nejlépe hodnocený sci-fi seriál vůbec). Nyní si již Whedon může diktovat, na čem bude pracovat. A všichni přirozeně doufají, že se vrátí k posádce z Firefly.
V Americe existuje KickStarter, která podporuje (jak finančně, tak propagačně atd.) nadějné seriály či filmy. V poslední době se například rozhodla zafinancovat celovečerní verzi kultovního seriálu Veronica Mars. KickStarter se pravidelně ptá veřejnosti, jaké další projekty by měla podporovat v budoucnu a na vrcholku seznamu se již po několikáté znovu objevila právě Firefly. Stránce Buzzfeed se podařilo na toto téma vyzpovídat Josse Whedona, který jim do článku přispěl několika velmi zajímavými názory. 
Mark Ruffalo, Joss Whedon
"Již několikrát jsem řekl, že bych byl moc rád, kdybych s Firefly mohl dál pokračovat. Ať už filmově nebo v podobě seriálu. Stálým faktem ale zůstává, že ještě další tři roky mám podepsanou spolupráci s Marvelem. Díky tomu jsem se nebyl schopen dostat ani k natočení krátkého pokračování Dr. Horrible's Sing-Along Blog s Neil Patrickem Harrisem. Za několik let, když už nebude mít Nathan tolik práce s Castle na zabití, já nebudu upsaný Marvelu a až nebudu mít na krku natáčení obrovského blockbusteru, jako jsou Avengers 2, tak uvidíme, zda bude po pokračování Firefly stále poptávka. V takovém případě se pokusíme se starou partu znovu dát dohromady."
Mark Ruffalo, Joss Whedon
"Myslím, že vše, co by se nám v souladu s Firefly podařilo vytvořit, by fanoušci ocenili," pokračuje Joss. "Nemyslím, že finance by teď byly problém a s pomocí KickStarteru by bylo určitě lehčí znova sérii odstartovat, ale samozřejmě se toho tak trochu děsím. Co když to, co vytvoříme, nebude dobré? Mohl bych natočit naprostou slátaninu a tím celý odkaz seriálu pohanit. To bych se opravdu cítil hloupě."
Whedon nám tak sice nedal jednoznačnou odpověď, ale jistá naděje tu rozhodně je. Do 1. května 2015, kdy má premiéru sequel veleúspěšných Avengerů, se od něho žádné přesnější odpovědi nejspíš nedočkáme. 
Víte že...
Whedon byl jedním z mála tvůrců, ne-li jediný, který se rozhodl při startování motoru vesmírné lodi nepoužít žádné zvuky? Správně totiž pochopil, že v ovzduší, které se nachází ve vesmíru, by nebyla žádná hlučná akce slyšet.