Hvězda Vražedného pobřeží žila před natáčením na ulici, v Srbsku ji chtěli za prezidenta

Hvězda Vražedného pobřeží žila před natáčením na ulici, v Srbsku ji chtěli za prezidenta
Killjoys | Columbia TriStar
Pro Stewarta šlo o zlomovou roli, která mu přinesla nesmazatelný otisk v historii televizní zábavy. Cestu k ní ale rozhodně neměl jednoduchou. Počátky herecké kariéry, kdy se věnoval i režii a scenáristice, se totiž nesly v duchu nejrůznějších špatných rozhodnutí, což vedlo k nemalým dluhům.
Vražedné pobřeží
Vražedné pobřeží
60%

Z bezdomovce hvězdou

Celá věc se pro Stewarta vyvinula tak nešťastně, až skončil na ulici. Dva měsíce přespával na lavičce, žebral o jídlo a stres utápěl (jak jinak než) v alkoholu. V téže době se u něj rozvinul těžký zápal plic. Rok a půl byl bez práce a když už přestal věřit v obrat, zaslechl o castingu na nový komediální krimi seriál Vražedné pobřeží. A zkusil své štěstí. Všude jinde by s ním nejspíš vyrazili dveře, protože na čtení role přišel v dost otrhaném oděvu a nepřekvapivě i podnapilý. Paradoxně mu ale jeho ztrhaný zjev pomohl, protože přesně takhle si režisér Nicka Slaughtera představoval.
Z člověka bez domova se jako mávnutím kouzelného proutku stal hrdina jednoho z nejpopulárnějších seriálů devadesátek. Vražedné pobřeží sice vydrželo na obrazovkách pouhé tři roky (vysílalo se v letech 1991 až 1993), vzniklo ale 66 epizod a Stewart poté již nikdy neměl o nabídky nouze (jen v poslední dekádě si zahrál třeba v seriálech Prezident v pořadí, Slasher nebo Killjoys: Vesmírní lovci). Jak už to ale tak chodí, žádná z následujících rolí jeho nejslavnější postavu u publika nepřekonala.
Killjoys
Killjoys | SyFy US

Nečekaný symbol Srbska

Vražedné pobřeží je mimochodem dodnes extrémně populární v Srbsku, které bylo v 90. letech minulého století zmítané občanskou válkou, izolované restrikcemi OSN a obchodním embargem. Seriál z prostředí krásného tropického ostrova, navíc se svérázným detektivem, který rád dělá věci po svém, se stal v zemi symbolem odporu a opoziční politiky. Měsíc trvající protesty v zimě 1997 proti prezidentu Slobodanu Miloševičovi z Nicka dokonce vytvořily třídního hrdinu.
Lidé skandovali slogan „Slotera Nika, za predsednika“ (Nick Slaughter prezidentem). Nick byl na billboardech, odznacích, letácích, o jeho postavě vznikly i komiksy. Mnoho hospod a barů se přejmenovalo na Tropical Heat (jak se seriál jmenuje v originále) a srbská populární punková skupina Atheist Rap nahrála hit „Sloteru Niče, Srbija ti kliče“ (Nicku Slaughtere, Srbsko tě zdraví).
Slaughter Nick for President
Slaughter Nick for President | Indiecan Entertainment
Stewart to náhodou zjistil v roce 2008, když se podíval na fandovskou stránku Nicka Slaughtera na Facebooku, kde většina ze 17 000 členů pocházela ze Srbska. Následně se domluvil s bývalými představiteli opozice a přiletěl za obrovského zájmu médií, politiků a veřejnosti na návštěvu, o čemž vznikl v roce 2012 dokument Slaughter Nick for President. Ten bohužel podobně jako Vražedné pobřeží zatím není v českém streamovacím rybníčku nikde dostupný.
Na Netflixu nicméně najdete hororovou antologii Slasher, v jejíž první a páté sérii Stewart hraje. A zde je také Kinobox žebříček nejlepších seriálů na Netflixu podle hodnocení uživatelů a uživatelek naší databáze.
A nakonec si dáme úvodní znělku k seriálu, protože bez té by to nebyla správná nostalgie!
Vražedné pobřeží: Intro | CBS