Marvelovská Tajná invaze je návrat ke špionážním kořenům oblíbence Nicka Furyho

Marvelovská Tajná invaze je návrat ke špionážním kořenům oblíbence Nicka Furyho
Tajná invaze | Disney
Pokud byste měli před zhlédnutím epizody znát minulost MCU, bohatě vám postačí film Captain Marvel z roku 2019. V ní se Fury v 90. letech spolčil s Carol Danvers (Brie Larson) a společně Skrullům zaručili, že jim ve vesmíru najdou nový domov. Mimozemská rasa schopná imitovat jakékoli živé jedince však nyní hodlá zakotvit na Zemi a z provizorních útočišť v odstavených ruských elektrárnách provádí teroristické útoky s cílem rozvrátit a poštvat proti sobě lidskou civilizaci.
Tajná invaze
Tajná invaze
62%
Fury, jenž strávil posledních několik let (a filmů) budováním obranné vesmírné stanice, se v Moskvě setkává se spřáteleným Skrullem Talosem (Ben Mendelsohn). Jejich první výzvou je zhatit nepřátelské předání bomb, přičemž na pozoru se musí mít i před agentkou MI6 Sonyou (Olivia Colman). Ta volí taktiku spálené země, přičemž hodlá zlikvidovat nejen Skrully, nýbrž každého, kdo o nich má  informace.
Na padesátiminutový díl s názvem Zmrtvýchvstání naváže každou středu pět dalších epizod. Karty jsou už nyní jasně rozdané. Známe všechny důležité aktéry, tudíž tvůrci budou vedle Furyho prostořekosti a charismatu spoléhat hlavně na záměnu identit, která v jejich očích zásadně formuje preferovaný špionážní žánr. Už úvodní monolog zmiňuje „svět, v němž nelze věřit ani svým nejbližším“ a kde každé médium podává jiné informace. Tajná invaze navzdory fantasy motivům kotví v realitě a zatím je hlavně podobenstvím o světě, který sám sebe požírá zevnitř. A jehož invazivní tlaky momentálně vychází z Ruska (natáčelo se však v Londýně).
Tajná invaze: 2. trailer | Marvel Studios
Čekáte-li třeskutou akci, naháněčky a šokující zvraty, zatím musíte vyčkávat. Epizoda se veze hlavně na dialozích, obsahuje pár kontaktních soubojů a teprve v závěru nabere na obrátkách a ustaví zvrat, který dosud pohodlně vystupujícího Furyho může vyburcovat. Jinak se řeší hlavně to, jestli už Jacksonův charakter v jeho věku nepatří do starého železa (herci je 74 let, což však zakrává plnovousem a prozatím se po něm nežádá moc fyzických aktivit). 
Další osobní linie se týká Talose, jenž stojí na straně lidí, a jeho dcery G’iah (Emilia Clarke), která se s otcem po matčině smrti rozkmotřila a pomáhá vůdci skrullovské rebelie Gravikovi (Kingsley Ben-Adir). Právě Talos by vzhledem k jeho současnému postavení mohl být emocionálním jádrem seriálu. Jenže v Marvelu stále nejsou na psychologii a vývoj postav úplně přeborníky a také Tajná invaze je zatím spíš navěšením dané mytologie na určitý žánr, kde postavy nejde nahlížet jako autentické.
Jde však o vítaný úkrok od superhrdinů schopných ohýbat realitu a házet po sobě měsíce. A pokud se seriál ponese víc ve stylu druhého snímku Captain America a nabídne podobně hutné akční sekvence jako Furyho přepadení v jedoucím autě, Tajná invaze může být solidní a dospělejší Marvel. Minimálně skvělé herecké obsazení a zvolené téma by po tom volalo.
65%
Samuel L. Jackson odstartoval svou očekávanou sérii v rozvážném tempu a musel víc vysvětlovat a obhajovat svůj věk než jednat. Tajná invaze chce zužitkovat napjaté společenské klima a vnést špionážní kvality do marvelovského světa, který může být i dobově relevantní. Zatím jsme se však velkých věcí nedočkali.
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka
Dále se můžete podívat na přehled nejlepších seriálů na Disney+.