Králičí nora s Kieferem Sutherlandem je adeptem na černého koně seriálové sezóny

Králičí nora s Kieferem Sutherlandem je adeptem na černého koně seriálové sezóny
Králičí nora | SkyShowtime
Na první pohled tu, slovy Franka Drabina, není nic moc k vidění. Hlavním hrdinou je John Weir (Kiefer Sutherland), který pracuje v soukromém sektoru ve světě průmyslové špionáže. Jeho firma na zakázku nejenže najde potřebnou špínu, na koho je třeba, ale v případě potřeby také připraví pečlivý scénář situace, který klientem žádanou situaci vytvoří. (Když je žádoucí mít na někoho páku, Wier a jeho tým zařídí, aby byl viděný s nežádoucí osobou.) Poslední zakázka se nicméně zvrhne, Weir je neprávem obviněný z vraždy a musí se dát na útěk. Vypadá to jako další laciná kopírka Uprchlíka a trailery ani víc neslibovaly.
První dvě epizody, které jsem měl v době psaní možnost na streamovací službě SkyShowtime, kde je seriál vysílán v týdenním intervalu, vidět, nicméně celou formuli výrazně oživují. V prvé řadě, Weir je expert na vytváření situací, takže každý díl obsahuje malou promyšlenou akci (jednou má formu podrazu, podruhé jde v podstatě o loupež), která je nápaditě a energicky podaná.
Králičí nora
Králičí nora | Paramount Network
Pak je tu humor. Přestože Weir je hned zkraje vržený do poměrně nelítostného mlýnku, kde má svou roli spiknutí, tajemný nepřítel a hodně mrtvých, jako by si tvůrci uvědomovali, jak je celá ta historka absurdní, proto ji pravidelně odlehčují. Jednou jde o hádku vtipně zasazenou do nevhodné situace, jindy jsou to téměř až gradované gagy. Velkou roli hraje překvapení, neboť postavy obvykle netuší, co se děje, a velmi přirozeně, ať už podivováním se nebo zděšením, na celou situaci reagují.
A pak jsou tu poslední minuty každé epizody. Je otázkou, zda si Králičí nora dokáže udržet po celých osm natočených dílů podobnou vynalézavost, minimálně první dva díly však na konci vždy nabízí cliffhanger, který by možná pod drobnohledem úplně nefungoval, ale na první dobrou udeří přesně, kam má, ohromí a naláká ke sledování další epizody.
Obecně mám z Králičí nory pocit, že nemá ambice být nutně nejchytřejší v tom, že její dějové zvraty a postupy budou nakonec dávat dokonalý smysl. Hlavní je heslo „zábava především“, aby příběh nestagnoval, postavy se nechovaly předvídatelně a příběh nešel po vyšlapaných cestičkách. A to je přístup, který sluší špionážnímu thrilleru v seriálovém formátu, navíc hodinovém, takže je třeba se šikovně posouvat dopředu.
Králičí nora
Králičí nora | Paramount Network
Pokud si show udrží tempo a styl až do svého finále, mohl by se z Králičí nory vyklubat jeden když už ne z nejpamátnějších, tak rozhodně nejzábavnějších seriálů letošní sezóny. A s takovou by si jako vždy přesný Kiefer Sutherland mohl rozjet další úspěšnou sérii. 
Seriál vychází na streamovací platformě SkyShowtime a disponuje jak českými titulky, tak dabingem. Ten bych nicméně nedoporučil, neboť Kiefera Sutherlanda namluvil Tomáš Juřička, který se na něj, při vší úctě, strašně nehodí (kde jsou ty časy, kdy Sutherlanda pro televizi Nova ve 24 hodinách fantasticky daboval Ivan Trojan). Na druhou stranu se SkyShowtime musí nechat, že se alespoň o české znění postarala. Konkurenční streamovací služby uvádí předchozí úspěšné Sutherlandovy seriály (Prezident v pořadí na Netflixu, zmíněných 24 hodin na Disney+) pouze v originálním znění s českými titulky.
80%
Nečekaná pecka letošního jara. Pokud si Králičí nora udrží tempo a styl, mohla by patřit mezi nejzajímavější seriálové novinky roku 2023.
Tomáš "Hardy" Chvála
Tomáš "Hardy" Chvála
Pro tipy na další zajímavé seriály se můžete podívat na žebříček nejlepších seriálů na SkyShowtime.

Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina
Ostatní30. 3. 2023
Kinolog: Kdo je lepší než Chuck Norris? John Wick aka Keanu Reeves, nejsmutnější akční hrdina