Dystopie ožívá. Netflix ohlásil reálnou Hru na oliheň s nejvyšší možnou výhrou v televizní historii

Dystopie ožívá. Netflix ohlásil reálnou Hru na oliheň s nejvyšší možnou výhrou v televizní historii
Hra na oliheň | Netflix
Hra na oliheň byla uvedena loni v srpnu a stala se nejsledovanějším pořadem v dějinách Netflixu. Drsná jihokorejská satira sleduje několik zadlužených protagonistů, kteří se v zoufalé životní situaci upíšou k účasti ve zdánlivě neškodné sérii dětských her. Celkem 456 hráčů je uzavřeno v neznámém a přísně střeženém zařízení a pohádkovou odměnu ve výši 38 milionů dolarů získá pouze ten, kdo splní všech šest úkolů. Má to ale háček, neboť naživu zůstane pouze vítěz.
Režisér a scenárista Dong-hyeok Hwang chystal projekt více než dekádu a inspiraci nalezl jednak ve vlastní neutěšené ekonomické situaci, jednak ve filmech jako Saw: Hra o přežití nebo Battle Royale. A pochopitelně i v reality show Faktor strachu a Survivor.
Úspěch seriálu s jeho charakteristickými kostýmy a scénografií okamžitě inspiroval reálné napodobeniny. Lidé v zelených či červených kombinézách se zakrytými tvářemi obráželi maškarní plesy a pořádaly se zábavní soutěže, které formát Hry na oliheň kopírovaly. Nejznámější imitací byla ta, již na svém YouTube kanálu zveřejnil proslulý YouTuber MrBeast.
A nyní, jen několik dní poté, co Netflix oficiálně ohlásil výrobu druhé série, přichází další milník v dějinách televizní zábavy. Netflix na úterním Banff World Media Festival oznámil, že chystá produkci reality show vycházející ze Hry na oliheň. Do soutěže má šanci se dostat 456 lidí, kteří poměří své dovednosti v sérii úkolů podobných těm v seriálu. Na výherce čeká odměna ve výši 4,56 milionu dolarů, která je vůbec nejvyšší jednorázovou výherní částkou v televizní historii. Obecně má jít o nejrozsáhlejší pořad svého druhu s nejvíce účastníky.
Tato reality show bude sestávat z deseti epizod a tvůrci k ní rovnou zveřejnili krátké propagační video.
Hra na oliheň | Netflix
Zájemci se mohou hlásit na SquidGameCasting.com, ovšem podmínkou je pokročilá znalost angličtiny. Herní instrukce totiž budou pronášeny přes reproduktor a každý soutěžící musí okamžitě porozumět. Hráči mohou pocházet z neanglicky mluvících zemí, ale jakýkoli jiný – dokonce ani korejský – jazyk jim moc platný nebude. Až případný úspěch show může vyústit ve vznik dalších lokálních verzí.
„Hra na oliheň otřásla celým světem díky pohlcujícímu Hwangovu příběhu a fantazii,“ nechal se slyšet odpovědný vedoucí výroby Brandon Riegg. „Jsme vděční za jeho podporu, když prostřednictvím masivního sociálního experimentu proměňujeme fiktivní svět v realitu. Fanoušci série se mohou těšit na nepředvídatelnou a fascinující cestu, v níž našich 456 účastníků podstoupí největší soutěžní sérii všech dob. Bude plná napětí a zvratů a na konci čeká nejvyšší peněžní odměna,“ dodal.
Zvažovali byste podání přihlášky a jste zvědaví, jak bude reálný formát původně krvavé a násilné show vypadat?

Tip redakce: V kinech měl premiéru třetí díl Jurského světa, jenž volně navazuje na trilogii Jurský park z 90. let. Napadlo vás někdy, že dobrodružství s dinosaury je vlastně feministická anti-utopie?