Našli jste v Obi-Wanovi všechny skrývačky a odkazy? Tak schválně

Našli jste v Obi-Wanovi všechny skrývačky a odkazy? Tak schválně
Obi-Wan Kenobi | Disney
Seriál Obi-Wan Kenobi těží z velké dávky nostalgie, se kterou poměrně šikovně pracuje a dává publiku k dobru zatím nevyprávěnou kapitolou Obi-Wanova života, kterou sdílel s princeznou Leiou. Jedinou nevýhodou příběhu tedy je, že všichni víme, jak končí a kam nás dovede. Na přitažlivosti mu to ale neubírá, charismatických padouchů je tu slušná přehlídka, a ačkoli víme, že s tím nejdůležitějším zkříží světelné meče až za více než osm let, těšíme se na to, jak Obi-Wan zatočí s těmi zbylými.
Když už jsme ale u té nostalgie, je třeba si přiznat, že Obi-Wan Kenobi je plný odkazů na filmy i seriály ze světa Star Wars. Pojďme zjistit, jestli se vám podařilo všechny zachytit.

Pokud jste ale Obi-Wana ještě neviděli, dál rozhodně nečtěte, zbytek článku je totiž plný spoilerů!

Tatooine

Písečnou planetu Skywalkerovi zrovna nemusí, k Star Wars ale patří a sledovat záběry z pouště je radost. Navíc je tu pěkná řádka odkazů na původní trilogii. Například v salonu, kam přijdou inkvizitoři hledat Jedie, se podávají jasně zelené drinky jako v Mos Eisley, Jawa handlující s Obi-Wanem o součástky jezdí domů na eopii (velbloudu podobném tvorovi, který byl vidět i ve Skryté hrozbě), atd.
Obi-Wan Kenobi
Ewan McGregor – Obi-Wan Kenobi | Disney

Rozkaz 66

Cílená likvidace rytířů Jedi má pro Star Wars ohromný význam a ke slovu se dostává hned v úvodu seriálu, čímž plynule navazuje na Pomstu Sithů.

Inkvizitoři

Fanoušci Star Wars se s nimi nesetkali poprvé. V seriálu se nám představili Třetí sestra, Pátý bratr a Veleinkvizitor. Pátého bratra mohou fanoušci znát z komiksu Darth Vader nebo ze seriálu Star Wars: Povstalci a ze stejného pořadu znají i Veleinkvizitora. Oba mají navíc i své otáčivé světelné meče, které měli poprvé v Povstalcích.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-3
světelné meče invizitorů | Disney

Starý Ben

Obi-Wan používá ve svém jeskynním domově několik technologických vychytávek, které jsou fanouškům Star Wars jistě povědomé. Skener u vchodu, který ho má informovat o vstupu někoho nepovolaného, velmi připomíná periskop R2-D2. Holografický komunikátor, přes který ho kontaktuje Bail Organa, vlastnil i v epizodách I až III, v poušti leží zakopané světelné meče jeho i Anakina a představuje se pouze jako Ben.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-9
hologramový komunikátor | Disney

Alderaanská princezna

O Lukově dětství toho milovníci Star Wars přeci jen vědí víc, zato o Leině pobytu na Alderaanu ne. Známe však její povahu a ta přesně odpovídá i její malé verzi. Navíc, jak Obi-Wan zmíní, dost připomíná její matku Padmé.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-8
Leia s adoptivními rodiči | Disney

Je to jen hračka

Za své těžce vydělané peníze pořídí Ben u Jawy Teeka hračku pro malého Luka Skywalkera – model skyhopperu T-16, se kterým si v Nové naději hraje během jednoho z prvních rozhovorů s C-3PO.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-5
Luke si hraje s T-16 | Lucasfilm Ltd.

Válečný veterán

Krátce po svém příletu na Dyiyu se Obi-Wan setkává s velmi nečekaným obyvatelem tohoto kriminalitou prošpikovaného místa – klonem Boby Fetta (s tváří Temurey Morrisona) žebrajícího na ulici o drobné.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-6
Klon z klonových válek | Disney

Obchod s kořením

Daiyu je proslavené i obchodem s kořením, mezi kterým je nejslavnější to z Kesselu, jež pomáhal pašovat i Han Solo. Zajímavostí je, že rudovlasou dealerku, která mu koření nabízí, si zahrála dcera Ewana McGregora Esther-Rose McGregor.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne
Esther-Rose McGregor | Disney

Sídlo na Mustafaru

Vaderův trůn v jeho sídle na Mustafaru z třetího dílu je přímým odkazem nejen na snímek Rogue One, ale i na Pomstu Sithů, neboť na této planetě Vader našel svůj osud.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-1
Vaderův trůn na Mustafaru | Disney

Droidi a vesmírné lodě

Pozorným divákům a divačkám jistě neuniklo několik povědomých droidů. Na Alderaan pomáhá překládat droid podobný C-3PO a po Obi-Wanově a Leině příletu na Mapuzo je vidět droid vyhlížející jako R5-D4. V sídle Inkvizitorů jsou pak vidět slavné lodě ze světa Star Wars – v hangáru stojí stíhačky TIE a nechybí ani raketoplán Lambda, kterým létal Darth Vader a císař Palpatine.
nasli-jste-v-obi-wanovi-vsechny-skryvacky-a-odkazy-tak-schvalne-2
droidi | Disney