Zkoušela být ženskou verzí Steva Jobse. Místo toho hrozí nejmladší miliardářce dvacet let za mřížemi. Vypráví o ní i nový seriál

Zkoušela být ženskou verzí Steva Jobse. Místo toho hrozí nejmladší miliardářce dvacet let za mřížemi.  Vypráví o ní i nový seriál
The Dropout | Hulu
Minisérie The Dropout zatím zveřejnila tři epizody z celkových osmi a její sledovanost na streamovací službě, která se stále krčí ve stínu Netflixu či HBO, není úplně oslnivá. To ale neznamená, že by nenabízela atraktivní podívanou, která důsledně opisuje od ojedinělého skutečného příběhu. Hollywoodská hvězda Amanda Seyfried (Mank) se představuje jako známá podnikatelka Elizabeth Holmes, zakladatelka a výkonná ředitelka společnosti Theranos. Ta se proslavila svým revolučním zařízením Edison, které mělo otřást základy krevního testování a jednou provždy vyřadit ze hry jednak injekce, jednak celodenní čekání na laboratorní výsledky. Namísto plné zkumavky totiž stačila jediná kapka krve a stroj měl přijít s výsledkem během několika vteřin, tudíž by testování mohlo probíhat i doma.

Trailer: The Dropout

Kauza Theranos
Holmes se narodila roku 1984 do zámožné rodiny. Její otec byl jeden čas viceprezidentem energetické korporace Enron, která zaměstnávala skoro třicet tisíc lidí a časopis Fortune ji šest let po sobě zvolil nejinovativnější americkou společností. Roku 2001 ale Enron kvůli účetnímu skandálu zbankrotovala a pro tehdy sedmnáctiletou Elizabeth šlo o jeden z impulzů, aby se sama realizovala a nečerpala finance jen od rodičů.
Odmalička obdivovala zakladatele Applu Steva Jobse a údajně už od pěti let napodobovala jeho styl oblékání, vyznačující se jednoduchými tmavými svetry. A rozhodla se vydat v jeho stopách i tehdy, když v pouhých devatenácti letech založila vlastní společnost Theranos, jejíž název bylspojením slov terapie (THERApy) a diagnóza (diagNOSe).
V té době studovala na prestižním Stanfordu chemické inženýrství a prokazovala svého vizionářského ducha stejně jako hrůzu z injekčních stříkaček. Právě ty ji nakonec přivedly k myšlence testování na základě jediné kapky krve, odebrané z konečku prstu. Profesorka Phyllis Gardner, již v seriálu ztvárňuje Laurie Metcalf, jí sice tento nápad vymluvila jako neproveditelný, ale Holmes získala na svou stranu děkana Channinga Robertsona (Bill Irwin) a začala shánět kapitál od potenciálních investorů. Roku 2004 předčasně ukončila studium a zcela se oddala práci pro svou rozrůstající se společnost – jedním z hlavních důvodů mělo být znásilnění, jímž si podle svých slov na Stanfordu prošla. Žádného pachatele však ani ona ani policie nikdy neodtajnila.
Theranos se dokázal prodrat do povědomí investorů a bývalých vládních činitelů, kteří se hromadně připojovali k jeho správní radě. Nechyběl mezi nimi například bývalý státní tajemník George Shultz nebo ministr zahraničí Henry Kissinger. Významným milníkem byla spolupráce se společností Walgreens, největším farmaceutickým řetězcem ve Spojených státech, k níž došlo v září 2013. V té době už byla sotva třicetiletá Holmes miliardářkou a začala se objevovat na obálkách časopisů Forbes, Fortune nebo The New York Times Style Magazine.
Forbes ji roku 2014 označil za nejmladší miliardářku z vlastního přičinění na planetě. Theranos v té době dosáhl hodnoty devíti miliard dolarů. A to i přesto, že až do roku 2013 byla společnost řízena v takzvaném „stealth mode“, tedy v přísném utajení, které může značit buď ochranu před konkurencí, nebo skrývání skutečných cílů společnosti. V tomto případě tedy podvodů na investorech.
Kauza Theranos
The Dropout | Hulu
Volný pád Holmes začal roku 2015, kdy John Carreyrou z The Wall Street Journal zveřejnil článek, který byl výsledkem jeho důkladného několikaměsíčního vyšetřování. To zahájil na základě tipu od anonymního lékařského experta, jenž princip Edisona zpochybňoval, a přineslo skandální odhalení. Edison totiž nikdy pořádně nefungoval a namísto slibovaných tisíců vzorků jich zvládl v nejlepší formězpracovat jen tucet denně. Společnost místo nich dokonce bez bázně používala všeobecně dostupné přístroje, vyráběné cizími firmami. Carreyrou prováděl pátrání i nadále a roku 2018 vydal knihu s názvem Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup.
Holmes sice těmto tvrzením vzdorovala, ale její dny byly sečteny. Theranos začal před jejíma očima ztrácet svou hodnotu a čelil stoupajícímu množství žalob od poškozených stran. Nechyběl mezi nimi například stát Arizona, který odkoupil jeden a půl milionu vadných testů. Roku 2015 měla společnost 800 zaměstnanců, o tři roky později jich zbylo kolem dvaceti. Ti byli propuštěni 5. září 2018, kdy se Theranos oficiálně rozpustil.
Pro Elizabeth Holmes tím ale důsledky jejích lží, které spřádala společně s bývalým přítelem a prezidentem Theranosu Rameshem „Sunnym“ Balwanim, zdaleka neskončily. Kalifornský soud oba obvinil z podvodu vůči investorům, zákazníkům a pacientům, a zatímco Balwaniho jeho přelíčení teprve čeká, Holmes si usnesení poroty vyslechla již na začátku letošního ledna. Porotci se na její vinně shodli ve čtyřech bodech obžaloby, v dalších čtyřech ji prohlásili nevinnou a ve třech nedošli ke společnému verdiktu. Holmes, která vinu sváděla na ostatní, především na Balwaniho, tedy byla usvědčena z podvodu a spiknutí a za každý z bodů obžaloby jí hrozí až dvacet let odnětí svobody a pokuta 250 tisíc dolarů (pět a půl milionu korun).
Kauza Theranos
The Dropout | Hulu
Konečný verdikt si vyslechne v září. Vyčkává na něj ve svém luxusním sídle v Silicon Valley společně s manželem Billym Evansem, dědicem hotelového impéria Evans Hotels. V červenci 2021 se jim narodil první potomek William Holmes Evans. Minimálně několika letům za mřížemi se zřejmě nevyhne, ale právě čerstvě narozené dítě by mohlo být polehčující okolností.
Seriál The Dropout se tedy zaměřuje na další neuvěřitelný příběh dle skutečné události a podle všech ohlasů si v tomto ohledu počíná nesmírně autenticky. Amanda Seyfried se do slavné protagonistky převtěluje lépe než Julia Garner v případě seriálu Neskutečná Anna, kde ztvárnila podvodnici Annu Delvey a diváci si všímali jejího nefunkčního přízvuku. Seyfried často hovoří mužským barytonem a cituje hlášky mistra Yody, což prý přesně odpovídá reálnému předobrazu. Holmes toužila prorazit ve světě mužských podnikatelů i tím, že upravovala svůj hlasový projev, a moudra oblíbené postavy ze Star Wars měla vytahovat pravidelně.
Příběh série se odvíjí chronologicky a kritici si všímají, že tím tvůrci umožňují lépe se identifikovat s hlavní postavou, která je komplikovaná a fascinující. „Elizabeth je génius. Je to lhářka. Je to přeživší. Je rváč. Než první epizoda dospěla k závěru, musela jsem na ni mít nejméně patnáct odlišných názorů,“ píše kritička Veronica Shloss z Tell-Tale TV. „Řekl bych, že seriál je nejsilnější v tom, že dovoluje Holmes být brilantní,“ přitakává Hugo Rifkind z Times.
Na hlavu Amandy Seyfried, která přesvědčivě hraje devatenáctiletou teenagerku i třicetiletou podnikatelku, se snáší samá chvála a uznání. Mnozí ovšem nezapomínají zdůrazňovat ani to, že vedle vyprávění o vychytralé podvodnici série odhaluje i odvrácenou tvář velkých společností, které lžou zákazníkům do očí. „Už v úvodních minutách je nám řečeno, že technologie nefunguje. První epizody tedy směřují k prozkoumání toho, jak daleko je jedna společnost ochotná zajít v předstírání a podvodech,“ tvrdí Randall Colburn z AV Club.
Kauza Theranos
The Dropout | Hulu
Seriál vychází ze stejnojmenného podcastu Rebeccy Jarvis z roku 2019, zatímco zmiňovaná kniha Johna Carreyroua inspirovala vznik dokumentu HBO s názvem The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley. A někteří kritici uvádějí, že právě tento dokument nabízí z čistě faktického hlediska věrohodnější popis událostí. Jde ale pouze o zlomek názorů, které jinak vyzdvihujíautenticitu seriálu, věrného i v popisu reálných charakterů. The Dropout nemění jména vedlejších aktérů a Amanda Seyfried je po vzoru Forresta Gumpa vkládána do archivních záběrů namísto Elizabeth Holmes, která se scházela s vlivnými politiky. V seriálu se tedy objeví i současný americký prezident Joe Biden, jenž roku 2015 navštívil Theranos a ocenil práci, kterou Holmes a její tým odvádějí.
The Dropout představuje televizní projekt, který je podle ohlasů daleko blíže pravdě než drtivá většina konkurentů z řad dramatických či investigativních seriálů. A který nezapomíná být ani zábavný, dynamický a vynalézavý z čistě filmařského hlediska. „I kdyby se nikdy nerozvinul ve více apelující celek, The Dropout je složený z dostatečného množství kvalitních součástek. A každý sledující by měl být schopný objevit něco, co mu bude imponovat,“ shrnuje tyto dojmy Robert Taylor z webu Collider.