Televizní diváci znovu propadají Euforii. Úvodní epizoda druhé série sbírá nadšené ohlasy a trenduje na sociálních sítích

Televizní diváci znovu propadají Euforii. Úvodní epizoda druhé série sbírá nadšené ohlasy a trenduje na sociálních sítích
Euforie | HBO
Americký seriál Euforie, za nímž jako hlavní tvůrce stojí Sam Levinson a který vychází z desetidílné izraelské série, je tu s námi od roku 2019. Tehdy se začala vysílat první osmidílná série a sledující po celém světě okamžitě propadli návykové struktuře příběhu, který nás postupně seznamuje s několika středoškolskými aktéry a jejich psychickými či vztahovými potížemi. Sedmnáctiletá protagonistka Rue, kterou ztvárňuje hvězda Spider-Mana či Duny Zendaya, prochází po smrti otce komplikovaným životním obdobím ve znamení drog, přičemž částečnou útěchu nachází u své nové extravagantní spolužačky Jules (Hunter Schafer).
Složitou mozaiku pubertálních vztahů, ovlivňovaných hlavně atraktivitou zevnějšku či postavením ve středoškolské hierarchii, doplňují snad všechny představitelné charakterové archetypy – sexy dívka, která se snadno zamilovává a nechává se unášet naivitou (Sydney Sweeney); korpulentní šedá myš, která po první sexuální zkušenosti pookřeje a stává se dominou na pornostránkách (Barbie Ferreira); arogantní kapitán fotbalového týmu, zvyklý dostat vše, co si zamane (Jacob Elordi), nebo místní drogový dealer, jenž neměl lehký život a v prvé řadě se chce postarat o rodinu (Angus Cloud).
Režisér Levinson, jenž je synem legendárního oscarového filmaře Barryho Levinsona, přitom nezapře ohromující talent. Euforie je pod jeho dohledem impozantní podívanou plnou emocí, nečekaných zvratů a vynalézavých střihových přechodů, které zajišťují maximálně plynulé a atraktivní vyprávění. Seriál pak zaujme také často nepřístupnou obrazovou otevřeností, kdy se nešetří záběry na intimní partie a sexualita v různých podobách i návykové látky slouží jako hlavní rámec, od něhož se odvíjí vše důležité. Jde o nesmírně komplexní a uvěřitelný portrét dnešní dospívající generace,usilující o to být „trendy“ a současně se potýkající s démony, které vyvolává snaha o dokonalou vnější prezentaci sebe sama nebo rodinná minulost. Podívaná to není veselá, ale o to více je návyková a úderná.

Euforie: trailer 2. série

Po dvou a půl letech si nyní na HBO GO můžeme vychutnávat premiéry nových epizod v rámci druhé osmidílné série, která odstartovala úvodním dílem v pondělí 10. ledna. Návrat hrdinů, jejichž osudy zůstaly v závěru první řady nedořešené a s velkými otazníky, dle očekávání doprovází enormní divácký zájem. Úvodní epizoda s názvem Trying to Get to Heaven Before They Close the Door sešlápla pedál až na podlahu a pokračovala v seznamování s hrdiny, jejichž minulost zůstává obestřena tajemstvím. Tentokráte došlo na dealera Fezca, jenž se nevyznačuje pronikavou inteligencí, ale nikdy nenechává přátele ve štychu. A fanoušci zůstávají zírat s otevřenými ústy.
Epizoda se okamžitě stala trendem na sociálních sítích, kde uživatelé prostřednictvím vtipných memů i upřímných výlevů emocí dávají najevo, že více než dvouleté čekání se začíná bohatě splácet. Vedle obrázků a gifů, které vtipně komentují především šokující moment ze závěru epizody, nechybí ani uznání nad formálními kvalitami, jež s každým dílem narůstají. Uživatel Twitteru například požaduje dokument ze zákulisí natáčení, který by vysvětlil fascinující práci s kamerou a nasvícením. Další lidé pak obdivně poukazují na transformaci Zendayay, která teprve před měsícem ztvárnila MJ v trháku Spider-Man: Bez domova, a nyní se opět převtěluje do psychicky zdeptané a drogově závislé Rue, vyrovnávající se s odloučením od Jules.
Euforie
Euforie | HBO Max
Na tuzemské ČSFD si epizoda drží hodnocení 91 %, přičemž celý seriál se chlubí 83 procenty, a mezinárodní IMDb zatím pilotnímu dílu druhé řady udává hodnocení 9,4 z 10. Levinsonovi pod rukama vykvétá kulturní emblém pro generaci narozenou po přelomu tisíciletí a největší starostí natěšených diváků a divaček nyní je, že na další epizody musí čekat celý týden. Ta druhá se ovšem na HBO GO objeví již v pondělí 17. ledna, a pokud jste fenoménu Euforie stále nepropadli, je nejvyšší čas na nápravu. Jestli za váš čas nějaký moderní seriál o neposlušné a bezcílně bloudící mládeži stojí, pak je to právě tento.