Hrát ve Hře o trůny nebyla žádná slast

Hrát ve Hře o trůny nebyla žádná slast
Hra o trůny | HBO
Ne zrovna pěkné vzpomínky na natáčení má určitě Sophie Turner, představitelka Sansy Starkové. Sophie si například nesměla spolu s řadou mužských kolegů mýt vlasy! Téměř dva roky tak herečka nepoužívala šampón, aby její vlasy vypadaly při útěku z Králova přístaviště přirozeně zacuchané. "Před začátkem 5. série to po mně začali žádat," vzpomíná herečka na natáčení. "Neměla jsem si mýt vlasy, bylo to skutečně nechutné. Několik let jsem žila s ošklivě mastnými vlasy."
To Jerome Flynn měl zase jiný problém. Představitel Bronna se během natáčení přiotrávil. Stalo se to při jedné bojové scéně s draky. Hlavní kameraman Robert McLachlan se rozhodl, že pro bitvu chce vytvořit co nejvěrnější černý kouř za použití nafty. Herci museli velmi dlouho zůstat v epicentru požáru, ovšem zatímco ostatní mohli používat ochranné masky proti kouři, Jerome tuto možnost neměl a málem se otrávil. A aby toho nebylo málo, má díky tomu i problémy s poštou, jeho doručovatel ho nenávidí, protože prý zastřelil Daenerysina draka.
hrat-ve-hre-o-truny-nebyla-zadna-slast-nekteri-herci-se-ani-nesmeli-myt
Jerome Flynn | HBO
A ani neohrožená Brienne z Tarthu to neměla snadné. Herečka Gwendoline Christie přiznala, že strach v její tváři ve scéně, kdy se střetla v seriálu s medvědem, je skutečný. A aby nebyl, když herečka skutečně čelila živému medvědovi. Pravda, byl cvičený a Gwendoline chránil elektrický plot, ale hrajte tváří v tvář takové šelmě, když ji od vás dělí jen směšný drátek.
hrat-ve-hre-o-truny-nebyla-zadna-slast-nekteri-herci-se-ani-nesmeli-myt-1
Gwendoline Christie popisuje scénu Jamesovi Cordenovi v pořadu The Late Late Show with James Corden | The Late Late Show with James Corden
Iwan Rheon ztvárnil jednu z nejodpornějších postav seriálu - Ramsayho - a vytrpěl si kvůli tomu na place své. Hlavně díky dílu Souboj bastardů, ve kterém proti sobě stanuli s Jonem Sněhem. Kit Harington se totiž do své role opřel tak vehementně, že svého kolegu v bitce skutečně několikrát praštil. Iwan to sice vzal sportovně, ale i tak z toho asi nadšený příliš nebyl.
Emilia Clarke měla oproti své kolegyni Sophii Turner výhodu, že od začátku nosila krásnou paruku, takže si vlasy mohla mýt kdykoliv chtěla, zato ale její scény také nebyly úplně nejsnadnější. Sama herečka velmi nerada vzpomíná na scénu, kdy je donucena sníst koňské srdce. Během natáčení totiž musela sníst 28 srdcí vyrobených z marmelády smíchaných se sušenými těstovinami, což ve výsledku chutnalo příšerně, proto měla po celou dobu blízko sebe kyblík, aby mohla v případě nutnosti zvracet.
hrat-ve-hre-o-truny-nebyla-zadna-slast-nekteri-herci-se-ani-nesmeli-myt-2
Emilia Clarke | HBO
A dost podobě na tom asi byli i herci, kteří museli natáčet uvnitř zdí sídla Noční hlídky - Černohradu. Toto místo mělo vypadat špinavě, studeně, výstředně a nechutně a filmaři se toho rozhodli dosáhnout tím, že to tak bude i ve skutečnosti. Po hradě tak bylo rozvěšeno syrové maso a chovala se tam živá prasata. Příšerně to tam smrdělo a celé to vypadalo umaštěně. Filmaři byli s výsledkem velmi spokojení, o hereckém obsazení už se to ale asi říci nedá.
Abychom ale nemluvili jen o těch nepříjemných věcech, máme tu i dvě poměrně hezké zprávy. První je, že Sean Bean projevil svůj smysl pro humor i skutečnost, že s umíráním na filmovém plátně to už umí jako nikdo. Našel proto pro setnutou hlavu Neda Starka, kterého v seriálu ztvárnil, netradiční uplatnění - hrál s ní spolu s dalšími členy štábu fotbal místo míče.
A Sophie Turner si z mastných vlasů také moc dělat nemusela, během natáčení totiž našla nejlepšího přítele, kterému bylo určitě jedno, zda má nebo nemá umyté vlasy. Herečka se totiž hned po skončení první série rozhodla adoptovat psa, který hrál její zlovlčici Lady. Před dvěma lety Zunni bohužel zemřela, ale našla u Sophie a její rodiny krásný nový domov.
hrat-ve-hre-o-truny-nebyla-zadna-slast-nekteri-herci-se-ani-nesmeli-myt-3
Sophie Turner a zlovlčice Lady | HBO
Hra o trůny: Deset nejlepších bojovníků s měčem?