Trailer: Vítejte ve světě medvědích kyrysníků a létajících divoženek

Trailer: Vítejte ve světě medvědích kyrysníků a létajících divoženek
His Dark Materials | HBO
Knihy Zlatý kompas,Jedinečný nůža Jantarové kukátko jsou označovány jako trilogie Jeho temné esencenebo Temné hmoty a filmoví diváci se již před několika lety dočkali filmové podoby prvního dílu Zlatý kompas s Danielem Craigem a Nicole Kidman v hlavních rolích.
První díl trilogie Zlatý kompas vypráví příběh z paralelního světa podobného tomu našemu, kde žije dvanáctiletá Lyra. Každý člověk tam má svého daemona, který ho provází po celý život a je jakýmsi vnějším zpodobněním jeho povahy. Kromě toho zde žijí i jiné podivuhodné bytosti, například mluvící medvědí kyrysníci či půvabné divoženky létající na borových větvích. Lyra s jejich pomocí putuje daleko na sever, aby zachránila svého kamaráda Rogera a další děti, které unesli obávaní Vrahouni. Na cestě ji provází alethiometr, přístroj podobný zlatému kompasu, který tomu, kdo s ním umí zacházet, odpoví na každou otázku.
Jeho temné esence
Série His Dark Materials bude vycházet z prvního knižního dílu, i když se vůči předloze dočká několika málo změn. Tvůrci ale slibují, že chtějí být předloze věrni, jen například změnili dobu, ve které se příběh odehrává. Původní Viktoriánskou éru tak vystřídala modernější éra.
V jednotlivých rolích se představí James McAvoy, Ruth Wilson, Lin-Manuel Miranda, Clarke Peters a Dafne Keen jako Lyra. Seriál by se měl začít vysílat na HBO a BBC již na konci letošního roku.
Dafne Keen
Ruth Wilson