Videorecenze: Karel Roden už je zase nelidský. Dementní matka ho však donutí se polepšit

Recenze: Karel Roden je v Tancuj Matyldo zase nelidský
Tancuj Matyldo | Bontonfilm
Tancuj Matyldo
Tancuj Matyldo
79%
Omlouváme se celému lidstvu za ošklivý titulek. Film Tancuj Matyldo měl všechny předpoklady být buď strašný, nebo nic moc. Karel Roden i Regina Rázlová jsou objektivně dobří herci, bohužel však většinou nehrají v moc dobrých filmech. Schéma „polepšeného morouse“ dopadlo nedávno příšerně ve filmu Indián. Režisér Petr Slavík nikdy nenatočil celovečerní snímek pro kina a jeho debut v 67 letech je vskutku velmi pozdní. (Za sebou má ovšem mnoho televizních projektů, hlavně dokumentů.) Jeho žena Nataša Slavíková nikdy nepsala scénář. V názvu filmu chybí čárka. Samé katastrofální vyhlídky.
Tancuj Matyldo – videorecenze | Kinobox
Právě proto je výsledek tak překvapující. V příběhu číhalo mnoho pastí a dalo se snadno spadnout do kýče. Ale prakticky žádná situace ve filmu nepůsobí falešně nebo nepravděpodobně. Nedočkáme se zbytečného přehrávání, doslovnosti ani laciné poetizace. Kdykoli by hrozilo, že se něco pokazí (kromě mozku Matyldy), scénář i režijní realizace vyberou nebezpečnou zatáčku se ctí.
Postavy mají dobře čitelné motivace, jejich vztahy se vyvíjejí ve vzájemném působení a jedinými nahodilými zásahy shůry jsou pouze projevy Alzheimerovy choroby, což však plně odpovídá právě nepředvídatelnosti jejího průběhu. Roden má šanci dosáhnout i jiných poloh než odměřenosti nebo čirého bláznovství (k němuž ho vedou role v jiných filmech) a objevuje ve svém Karlu Jarošovi neokázalý lidský rozměr.
Regina Rázlová sice na scénu vstupuje s teatrální excentričností, ale právě ta patří k její postavě, jež tolik odpuzuje jejího syna, jenž se záměrně chová zcela opačně. Postupující nemoc však po Rázlové chce, aby ubírala na výrazu a aby uhrála ztrátu kontroly nad sebou samotnou. Její „vytrácení se“ pro ni znamenalo hereckou výzvu, již jí nikdo předtím nedal.

A tak tu naštěstí nemáme další poloamatérské Spolu (se Štěpánem Kozubem a Veronikou Žilkovou), ale spíše něco, co se svou kvalitou blíží oscarovému snímku Otec s Anthonym Hopkinsem. Inu, malý předvánoční zázrak. Dá se očekávat, že cílové publikum 50+ bude filmem naprosto nadšené.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.