Videorecenze: Blue Beetle je nejvíc rodinný komiksový film všech dob

Videorecenze: Blue Beetle je nejvíc rodinný komiksový film všech dob
Blue Beetle | Warner Bros.
Čím se od nich liší? Především latinoamerickým původem. Celý komiks stojí na tom, že má kořeny právě v této komunitě, jež bývá přehlížena ve filmech i jiných médiích. Blue Beetle vlastně není film o jednom hrdinovi, ale celé jeho rodině, komunitě a etniku. O tom, jaké to je být pro ostatní neviditelný, jaké to je být sluha a chudý.
Blue Beetle - videorecenze | Kinobox
Blue Beetle
Blue Beetle
58%
Blue Beetle je vlastně kombinací více superhrdinů. V něčem připomíná Spider-Mana; hlavní postavou je mladý muž, který má po škole a vstupuje do pracovního procesu. A taky ho vlastně kousne nějaký hmyz. Jenom to není radioaktivní pavouk, ale modrý skarabeus, jenž pochází z vesmíru.

Tím se děj více blíží Venomovi, což byl také mimozemský symbiont, pronikající do těla a žijící v hlavě hrdiny jako jeho vnitřní hlas. Na rozdíl od Venoma ale Blue Beetle svého nositele nepožírá, ale chrání. V něčem onen fyziologický povlak také působí spíše jako robotický oblek à la Iron Man.

Samotná tato směs motivů není originální. Film vyniká ale tím, že je ještě větší kritikou nenasytných korporátů a vojenského průmyslu – doslova se mluví o tom, že imperialisté by měli zhynout. Má to v sobě až něco z ducha mexické nebo kubánské revoluce.
Blue Beetle
Blue Beetle | Vertical Entertainment
Přitom nálada filmu jako celku zůstává spíše komediální a hodně se tu klade důraz na to, aby Blue Beetle nezneužíval svou moc a nezabíjel. Jde tu spíše o odvrácení katastrofy nebo zabránění zneužití dané technologie, ale nejedná se o likvidaci nepřátel.
Součástí stylu snímku je i to, jak pracuje se zdůrazňovanou laciností. Proto je tu hodně popové hudby, proto se tu odkazuje na mexické telenovely, mexické animované filmy nebo mexický wrestling. Jako by tvůrci věděli, že nikdy nebudou a nemůžou být tak cool a drsní jako Batman. Veškerý design je spíš legrační a naivní. Ale i tak jsou Latinoameričané hrdí na to, co mají a co dokážou. S horší výbavou porazí zdánlivě schopnější a lépe vybavené nepřátele.

Blue Beetle není úžasná akční jízda. Mnohem spíš to je rodinná komedie se sociálním podtextem, v níž na konci roste patos. Využívá se tu spousta symbolických odkazů a jde hlavně o hru významů než velkou podívanou. Ideální věc, pokud na to vezmete menší děti a ty pak budou chtít svrhnout moc velkých korporací a zničit imperialismus.