Videorecenze: Gran Turismo je skutečný příběh o outsiderovi, jehož tělo splyne se strojem

Videorecenze: Gran Turismo je skutečný příběh o outsiderovi, jehož tělo splyne se strojem
Gran Turismo | Sony
Gran Turismo
Gran Turismo
79%
Tvůrci dobře pochopili, že musí příběhu, v němž burácí motory, dodat co nejlidštější rozměr. Proto je tedy především o samotných hráčích Gran Turisma. A také o přestupu z virtuálního prostoru do reálnějšího světa. Vychází se ze skutečné události v roce 2013, kdy automobilka Nissan angažovala gamery a postavila je proti profesionálním jezdcům. Flm tak zhmotňuje proces adaptace – zde těl hráčů na reálná auta a reálné závodní dráhy.
Gran Turismo – videorecenze | Kinobox
Stejně tak se dá sebereflexivně vykládat i druhá dějová linka – osud bývalého špičkového závodníka, který nemohl naplno uplatnit svůj talent a který se po letech stal šéfmechanikem a koučem stáje Nissan, v něčem kopíruje osud režiséra Neilla Blomkampa. I ten patří ke zmařeným talentům, outsiderům, kteří v Hollywoodu uspěli jen na chvíli a pak přišla stagnace. S Gran Turismem se vrací do velké ligy, i když musel obětovat něco ze svého špinavého stylu, víc ho napulírovat a zbavit se vulgarity, sexu a násilí.
Snímek je do značné míry nekritickou oslavou gamerů, kteří z jedné virtuální bubliny přestoupili do jiné – nablýskaného světa závodů, jež jsou oslavou samoúčelnosti, kdy dokonalé stroje nikam nejedou, jenom naprázdno krouží po dráze. V nejlepších filmových chvílích dílo navozuje dojem až mystické propojenosti těl a strojů a je podobně opojné jako třeba Top Gun: Maverick.