Recenze: Problematický Doktor Spánek od Stephena Kinga

Recenze: Problematický Doktor Spánek od Stephena Kinga
Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) | Warner Bros.
Po děsivých a traumatizujících událostech v hotelu Overlook, které zažil jako dítě, se nyní dávno dospělý Danny Torrance (Ewan McGregor) bezcílně potuluje a naplno holduje alkoholu. Když se konečně začne pokoušet dát svůj život nějak dohromady (tj. hlavně přestat pít), díky své výjimečné schopnosti zjistí, že jemu podobně "nadaných" lidí je zřejmě více a že jednomu z nich, cizí nevinné dívce, zřejmě nyní hrozí opravdu veliké nebezpečí...
Doktor Spánek od Stephena Kinga
Ujmout se natočení pokračování filmu jako je Osvícení, tj. díla, jež předchází pověst žánrově zcela zásadního mistrovského díla, je úkon hodný šílence, který nemá co ztratit. Zhostil se ho Mike Flanagan, který na sebe silně upoutal loňskou hororovou minisérií The Haunting of Hill House. Je to jeden z nevelkého počtu současných hororových tvůrců, od nějž se dalo čekat, že si na sequelu natolik významného snímku dá nanejvýš záležet. A bez ohledu na to, jak film celkově dopadl, je dopředu nutno uznat, že svou práci rozhodně neodflákl. Hlavní problém je totiž jinde...
Filmového Doktora Spánka, jenž je - stejně jako Osvícení - adaptací knihy Stephena Kinga, charakterizují v první řadě dvě věci. S obrovskou úctou navázat a odkazovat na Kubrickův film a současně velká snaha mít samostatně fungující příběh, díky němuž bude sequel schopný stát na vlastních nohách. To první se Doktoru Spánkovi výrazně daří. To druhé bohužel už tolik ne...
Ewan McGregor
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
V každém případě je chvályhodné, že se zápletka a děj DS snaží jít vlastní cestou a pouze neparazitovat na svém předchůdci. Rozhodně dává smysl, že se King zaměřil na rozvití motivu, který v Osvícení (minimálně v tom filmovém) byl (paradoxně) přinejlepším druhotný - ono titulní osvícení/záření, respektive Dannyho tajuplné nadpřirozené schopnosti. Jak zde zjišťujeme, jedná se především o jakousi formu telepatie, díky níž dokáže komunikovat dokonce i s mrtvými. A ona schopnost se v 'osvícených' lidech vyskytuje jako jakási energie ve formě "páry", která se dá za jistých specifických okolností z dotyčných jedinců dostat (vysát) a přivlastnit si ji - a stát se tak mocnějším.
Skutečně nevím, jak to mají ostatní, ale za sebe musím přiznat, že jsem vážně nečekal, že by se druhý díl Osvícení mohl zabývat zrovna něčím takovým. To jest něčím, co zní jako zápletka pro současnou béčkovou "temnou" fantasy ve stylu adaptací knižních young adult (s)hitů, jichž byly donedávna kina plná. A vzhledem k tomu, že Flanaghan se od prvních vteřin vskutku důkladně snaží napodobit tíživou a hrozivou atmosféru (včetně použití některých lehce poupravených původních hudebních skladeb), jakou v Osvícení vytvořil Kubrick, vznikl tak poměrně bizarní a bohužel nepříliš konzistentní schizofrenní hybrid.
Samozřejmě není nic extra neobvyklého, že velmi schopný režisér zfilmuje ne úplně košér příběh/scénář. Ale málokdy je tam onen rozpor natolik zřetelný a svým způsobem až unikátní.
Rebecca Ferguson
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
Kdyby mi teď někdo položil tu naprosto nejzákladnější otázku: "Je Doktor Spánek dobrý horor?", musel bych se dlouho rozmýšlet, jak co nejstručněji a nejsrozumitelněji odpovědět. Nakonec by ze mě asi vylezlo něco na způsob: "Je to každopádně dobrý a zajímavý film, který rozhodně obsahuje nezanedbatelné hororové prvky (strašidelné scény, nadpřirozeno, násilí, znepokojivé výjevy apod.), ale neřekl bych, že je to horor v tradičním smyslu slova. Už třeba proto, že těméř veškeré tajemno, které zpočátku je ve filmu nějakým způsobem přítomno, už někdy během první hodiny dvouapůlhodinového filmu v podstatě vymizí a stane se z něj něco na způsob pronásledovacího fantasy thrilleru. Kingův styl, specifický mimo jiné značným důrazem na psychologizaci postav, tu ale rozhodně cítit je."
Jednoznačně nejzajímavější částí filmu je pak jeho takřka půlhodinové finále, v němž se Flanaghanovi povedlo uspokojivě propojit všechny linie a motivy, jimž byla do té doby věnována pozornost.
Doktor Spánek od Stephena Kinga
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
Popravdě jsem hodně zvědavý na názory na DS od lidí, kteří Osvícení nikdy neviděli, popřípadě ho vůbec ani neznají.
P. S. Chápu, proč se český distributor uchýlil k tomu Kinga zmiňujícího českému názvu, ale možná mohl mít ještě trochu větší koule a film v České republice úvest třeba jako Osvícení: Doktor Spánek. Netvrdím, že to zní nějak výrazně lépe, ale plnilo by to stejný účel a rozhodně by to mělo nějakou logiku.
Hodnocení: 65 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Zajdete na Doktora Spánka do kina, nebo jste přesvědčeni, že žádné pokračování Osvícení nikdy nemělo vzniknout? Napište nám v diskuzi.
Poznáte herce v ikonických siluetách? II. část