Recenze: Mrňouskové 2: Daleko od domova - Jeden z nejlepších animovaných filmů posledních let?

Recenze: Mrňouskové 2: Daleko od domova - Jeden z nejlepších animovaných filmů posledních let?
Mrňouskové 2: Daleko od domova | Bioscop
Mrňouskové 2: Daleko od domova
Mrňouskové 2: Daleko od domova
Pro ty z vás, kteří nevědí, co jsou Mrňouskové zač, tak se to má asi takhle. Seriál, překvapivě úspěšné dílo zmíněné dvojice, je o hmyzu. Hlavní hrdinové jsou obvykle berušky, mravenci (ale ne ti rezatí), housenky, pavouci a kdejaká další havěť. Celý příběh sledujeme z jejich perspektivy, kdy se z nedopalků od cigaret stávají obrovské sloupy a z krtin velehory, a řeší problémy, které nejsou vždy lidem tak vzdálené. Jenže to nejsou jen další polidštěná zvířata, tihle totiž nemluví. Vůbec. Místo toho různě bzučí a když letí, zní to jako motorka nebo helikoptéra. Ve svých dobrodružstvích občas naráží na lidi, obvykle jako na nezastavitelnou sílu. Zároveň to celé doprovází zdařilý hudební doprovod a pomáhá utvářet veselou, ale lehce melancholickou náladu filmů/seriálu.
A když se jedna z rodiny berušek vytratí až do dálného Karibiku, zatímco se ji druhá vydá hledat za pomoci disciplinovaného mravence a výstředního pavouka, začne malé velké dobrodružství.

Trailer:

Mrňouskové 2: Daleko od domova
Hned ze začátku je potřeba říci, že Giraudová i Szabo si očividně dali na snímku záležet a řemeslná stránka je tím pádem úchvatná. Všichni tvorečkové krásně vypadají a autoři nápaditě pracují se zvukem okolí i zvířat samotných. (Parta drsných much zní jako těžké motorky a pavučina jako ocelové lano.) V těch pár momentech, kdy hrdinové zavítají do lidmi obydleného prostředí, k tomu filmaři přidají chytrou práci s okolím a detaily.
Mrňouskové 2: Daleko od domova
Mrňouskové 2: Daleko od domova | Futurikon Films
Je obdivuhodné, že se podařilo celý film odvyprávět tak, že divák celou dobu ví, co se děje, aniž by padlo jediné slovo. Bez problémů pochopíte motivace hrdinů. (V jádru je to příběh rodiče hledajícího ztracené dítě.) Přičemž v druhé polovině, která je o něco lepší než ta první, se místy objeví i napínavé momenty, když beruška čelí „obrovské kudlance“ apod. Tvůrcům se za celý film nestane, že by nádherný vizuál zastínil vyprávění příběhu a díky tomu celý film drží pohromadě a příjemně utíká.
Hravá hudba Mathieu Lamboleya je už jen třešničkou na dortu, která korunuje druhý díl Mrňousků na jeden z nejlepších animovaných filmů posledních pár let.
Těžko říci, jestli bude druhý díl stejně úspěšný jako ten první, který získal prestižní cenu César za nejlepší animovaný film. Rozhodně by si to zasloužil, protože je nápaditý, řemeslně povedený a jen těžko se od něj odtrhávají oči.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE