Recenze #2: Zlý časy v El Royale jako jeden z nejzajímavějších filmů roku

Recenze #2: Zlý časy v El Royale jako jeden z nejzajímavějších filmů roku
Zlý časy v El Royale | 20th Century Fox
Chris Hemsworth
Zlý časy v El Royale | CinemArt
Nebudu lhát, na Zlý časy v El Royale jsem se nehorázně těšil od prvního traileru a nadšení rostlo i přes ne příliš pozitivní kritiku (jak u nás, tak v zahraničí). Jak se tedy film povedl?
Ve zkratce - Výborně, jděte na to do kina, protože za to ten film stojí.
Ty, které jsem nepřesvědčil, pojďme na tom zapracovat :) Takže, o čem to je? Do jednoho hotelu přijede několik hostů, chovají se podezřele a je jasné, že mají za lubem něco jiného než tvrdí. A i hotel skrývá nejedno tajemství.

Trailer:

Zlý časy v El Royale
Víc o ději říct nemohu, protože cokoliv dalšího by mohl být spoiler a já vám rozhodně nechci film znechutit tím, že vykecám něco podstatné. Co ale mohu prozradit je, že se film vymyká typickému stylu vyprávění a pojetím připomíná kousky Quentina Tarantina (a atmosférou mi hodně evokoval Identitu).
Jon Hamm, Jeff Bridges
Zlý časy v El Royale | CinemArt
Přiznám se, že scenárista Drew Goddard byl pro mě velká neznámá a jeho Chatu v horách jsem (ještě) neviděl. Jenže, tohle jméno je podepsané pod scénáři jako Marťan a Světová válka Z a to už je velmi silné portfolio, nemyslíte? Jen režijně mu to pořád nějak nevycházelo a právě Zlý časy by mohly být zlom, protože se nejen nehorázně překonal coby scenárista, ale zároveň dokázal, že je i celkem dobrý režisér. K tomu všemu má k ruce naprosto fantastické herce, z níž vám nejvíce v paměti uvízne Jeff Bridges (bohužel nemohu říct proč, protože by to byl spoiler).
Dále má film naprosto vynikající kameru, nápaditý soundtrack a dynamický střih, který celou dobu udržuje rytmus. Pokud se někdo bál délky 142 minut, tak se bál zbytečně. Nuda opravdu nehrozí a na hodinky se kouknete maximálně u finále, které může být pro někoho trochu natahované.
Víc o filmu opravdu moct říct nejde - je stavěný tak, že čím méně víte, tím víc si ho užijete. Což může být o důvod víc, proč ho vidět a udělat si názor sami.
Dakota Johnson
Zlý časy v El Royale | CinemArt
Pro koho tedy film je? Pro milovníky filmů 70. let, Tarantina, uzavřeného prostředí, tajemných postav a netradičního stylu vyprávění. A jelikož do této kategorie spadám, moje hodnocení asi nikoho nepřekvapí. Sami si určete, jestli vám podobná podívaná za lístek stojí. Osobně vidím jako chybu, že marketing filmu nebyl ten nejvydařenější (snímky, které jsou postaveny na tajemství a moc se toho předem ukázat nesmí, to ale mají vždy reklamně těžké) a krom dvou trailerů o něm moc slyšet není.
Pokud jsem vás navnadil, jděte se podívat. Netradičních malých filmů je v dnešní době pomálu a kvalitu, kterou tento bezesporu má, jen tak v kinech znovu neuvidíte.
Hodnocení: 85%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE